URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Aprilie 2014, 16:44

Distraţi-vă responsabil! Bihorenii, sfătuiţi să nu se avânte în curenţii de ape şi să nu arunce gunoaie în râuri şi lacuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dat fiind că urmează patru zile libere pentru mulţi dintre bihoreni, din 1 până în 4 mai, şi că se prognozează şi temperaturi ridicate, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează populaţia cu privire la pericolele din ape, dar şi despre amenzile pe care le pot lua.

Oricine are drept de acces pe malurile apelor aparţinând domeniului public şi pe care nu sunt restricţii de niciun fel, însă fără a produce prejudicii apelor, albiilor, malurilor şi riveranilor. Însă, fie că merg la pescuit, la picnic, la scăldat sau ies la plimbare cu ambarcaţiuni uşoare, bihorenii trebuie să evite zonele aflate la o distanţă mai mică de 50 de metri de baraje, de bazinele de liniştire ori captare a apei, cum sunt barajele Drăgan, leşu, Lugaşu, Tileagd, Suplacu de Barcău şi Tauţ.

"În Oradea, pe Crişul Repede, de evitat sunt următoarele tronsoane: aval de Uzina de Apă ( str. Gutenberg) unde sunt curenţi puternici, şi aval de Priza de Apă, unde există un bazin de liniştire format din blocuri mari de beton. De asemenea, de evitat este şi tronsonul Tinca-Băi, de pe râul Crişul Negru, unde se formează aşa numitul vârtej de apă care, în ultimii ani, a provocat mai multe tragedii. În ceea ce priveşte râul Crişul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau nămoloase din Ineu, Chişineu Criş, Zerind (toate trei în judeţul Arad) şi Tămaşda, din judeţul Bihor", a declarat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A. Crişuri.

De asemenea, toţi cetăţenii trebuie să ştie că depozitarea deşeurilor de orice tip pe malul apei le poate aduce amenzi semnificative. Interzisă este şi spălarea în cursurile de apă sau în lacuri şi pe malurile acestora a vehiculelor, autovehiculelor, a altor utilaje şi agregate mecanice, precum şi a ambalajelor sau obiectelor care au conţinut pesticide sau alte substanţe periculoase, spălarea animalelor domestice dezinfectate cu substanţe toxice în afara locurilor special amenajate în acest scop şi spălarea obiectelor de uz casnic, cu folosirea substanţelor chimice de orice fel.

În cazul nerespectării acestor obligaţii, amenzile sunt între 25.000 şi 30.000 lei pentru persoane juridice, respectiv întrea 6.500 şi 7.000 lei pentru persoanele fizice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON