Oradea trece printr-o "revoluţie" a salubrizării, Primăria şi RER Vest implementând un model nou de colectare a deşeurilor, în trei fracţii, şi noi tarife, în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.
În timp ce mulţi orădeni sunt nemulţumiţi, directorul general economic-marketing al companiei de salubritate, Pálhegyi Zoltán, explică de ce este necesară schimbarea: fără eforturi suplimentare, oraşul nu-şi va atinge ţintele de reciclare. Directorul este optimist, însă, şi spune că orădenii se vor adapta. De bunăvoie sau constrânşi...
"O măsură logică"
- Din 1 aprilie, toţi orădenii vor trebui să colecteze separat biodeşeurile. Ce presupune această schimbare şi la ce ajută?
- Presupune introducerea unui al treilea recipient în casă, găletuşele maro care au fost cumpărate de Primărie şi pe care le distribuim împreună cu pubela maro, destinată biodeşeurilor. Este un efort în plus pentru populaţie, iar scopul este atingerea ţintelor de reciclare. În 2021, ar trebui să reciclăm 50% din deşeuri. În condiţiile în care deşeurile reciclabile reprezintă 20% din totalul deşeurilor, n-ai cum să atingi ţinta dacă nu te ocupi şi de biodegradabile, care reprezintă 40% din totalul deşeurilor.
- Acest model de colectare a deşeurilor este inspirat din Occident sau este o "găselniţă" locală?
- Nu ştiu de unde este inspirat, dar este o măsură logică. Noi, cei din branşă, ştim de mult că altfel nu ai cum să atingi ţintele. În plus, este şi o obligaţie legală, de la 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului.
- Biodeşeurile se colectează separat de mai bine de doi ani, la o parte din blocurile din Oradea. A fost un experiment reuşit?
- A fost un succes, pentru că oamenii s-au implicat, pubelele s-au folosit şi am putut trage concluzii privind metoda de colectare. Dar nu am vizat rezultate. Am vrut doar să vedem la ce conformare şi ce grad de contaminare să ne aşteptăm. Ştim că, în ţările unde se practică deja, situaţia ideală înseamnă 4-5% contaminare cu alte deşeuri. Experimentul nostru a arătat că în Oradea este de 25%, o informaţie necesară şi pentru Eco Bihor, să ştie cum să se pregătească pentru tratarea biodeşeurilor.
Se poate, dar în timp
- Noile reguli implică şi noi tarife, orădenii urmând să plătească pentru cantitatea de deşeuri produse. Cât de mult se scumpeşte serviciul de salubritate?
- Greu de zis, depinde de adaptarea la noile reguli. În cazul familiei mele, cu patru persoane, la casă, acum plătim vreo 46 lei şi mă aştept la un cost similar, poate 50 lei pe lună. Noi colectăm separat biodeşeurile de mai mult de un an şi scoatem pubela de rezidual la două săptămâni, poate chiar trei, depinde dacă avem sau nu oaspeţi. În schimb, avem cel puţin un sac galben pe săptămână.
- Una dintre nemulţumiri este că reciclabilele nu se vor mai ridica gratuit. Ce le răspundeţi orădenilor care spun că nu este firesc să plătească, căci reciclabilele sunt apoi valorificate?
- Nici eu nu sunt de acord să fie taxaţi, dar legea cere tarife separate pentru fiecare fracţie. Noi nu valorificăm această fracţie, noi ducem toate deşeurile la Eco Bihor, iar tariful nostru acoperă doar cheltuielile de colectare şi transport. Cetăţenii, dacă vor colecta separat toate reciclabilele, cea mai ieftină fracţie, vor avea un tarif mai mic faţă de cel mai rău caz, adică aruncarea tuturor gunoaielor la grămadă.
- Credeţi că veţi reuşi să-i convingeţi pe orădeni să îşi schimbe obiceiurile?
- Sunt sigur că da, dar nu ştiu în cât timp. Când eu am venit la Oradea, în 2014, aveam un grad de colectare separată a fracţiei uscate de 5%, anul trecut a ajuns la 16%. E clar că orădenii se adaptează, dar nu ştiu care va fi ritmul.
- O taxă specială de salubritate este soluţia?
- Este o soluţie pentru menţinerea serviciului, dar nu pentru atingerea ţintelor. Cu o taxă, ajungem de unde am pornit: lumea plăteşte, consideră că şi-a achitat obligaţiile, nu mai colectează selectiv, dar oraşul nu îşi atinge ţintele.
Un "comando" al deşeurilor"
- Recent, în spaţiul public, au apărut imagini cu angajaţi RER Vest care colectau de-a valma deşeurile, zădărnicind efortul cetăţenilor. A fost un incident izolat?
- Este clar că n-au voie să amestece deşeurile, dar până acum am aflat doar de cazuri izolate, când au fost şi probe. De luna viitoare, toate pubelele şi containerele vor avea cipuri, care vor indica tipul pubelei şi când a fost golită. În sistem, dacă vom vedea că o pubelă maro a fost golită în altă zi decât cea pentru colectarea biodeşeurilor, va fi clar că s-au amestecat deşeurile. Şoferul respectiv este cercetat disciplinar, trebuie să procedăm conform Codului Muncii, care e foarte permisiv faţă de abaterile angajaţilor.
- Primarul Florin Birta a spus că, pe viitor, orădenii de la blocuri ar putea avea contracte individuale cu RER Vest şi saci sau pubele mici pentru fiecare tip de deşeuri. Este o variantă mai eficientă, care ar asigura succesul reciclării?
- Nu, fiindcă punctele de ridicare vor rămâne comune şi vor primi acces şi cei fără contract sau va intra omul cu pubela pentru care plăteşte şi încă un covor sub braţ. În plus, sistemele de acces se defectează des, oamenii vor lăsa gunoaiele lângă, sau vor lăsa uşile deschise. Soluţia cea mai bună este un "comando" al deşeurilor, care merge, în civil, să verifice ce aruncă oamenii. Altă soluţie eu nu văd.
- RER Vest a preluat, anul trecut, şi serviciul de colectare a deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei. Se reciclează deşeurile de la sate?
- Da, 19% din cantitatea totală se colectează separat şi calitatea e bună. Până acum, staţia de sortare a refuzat un singur transport, cu hârtie colectată de la persoane juridice din Borş, dar de la persoane fizice nu ne-a refuzat niciun transport.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.