URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2025, 17:59

Direcția Județeană de Statistică: Bihorul avea la finele toamnei trecute o rată a șomajului sub jumătate din cea de la nivel național. Cum au evoluat salariile

Direcția Județeană de Statistică: Bihorul avea la finele toamnei trecute o rată a șomajului sub jumătate din cea de la nivel național. Cum au evoluat salariile foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai recentă raportare statistică privind câștigurile salariale ale bihorenilor arată că acestea au continuat să crească și în penultima lună a anului trecut față de cea precedentă, însă se mențin sub media națională. Rata șomajului în Bihor, însă, este de peste două ori mai mică decât media pe țară.  

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de către Direcția Județeană de Statistică, în Bihor câștigul salarial mediu brut în luna noiembrie a fost de 7.342 lei, cu 126 lei peste cei 7.216 lei, cât a fost în octombrie 2024. La nivel național, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în noiembrie anul trecut câștigul salarial mediu brut a fost de 8.825 lei.

În Bihor, câștiguri salariale medii brute au avut angajații din salariații din sectorul serviciilor (7.563 lei), iar sub media judeţului cei din industrie și construcții (7.103 lei) și din agricultură, silvicultură şi pescuit (6.034 lei).

În ce privește câștigul salarial mediu net, acesta a fost de 4.506 lei în luna noiembrie a anului trecut, cu 71 lei peste media din luna precedentă. Câștiguri salariale medii nete mai mari au realizat salariații din servicii (4.534 lei), iar mai mici cei din industrie şi construcţii (4.502 lei), precum și salariații din  agricultură, silvicultură şi pescuit (3.844 lei).

Potrivit DJS Bihor, la finele lunii noiembrie a anului trecut efectivul de salariați a fost de 185.324 persoane, cu 118 mai mic decât cel de la sfârșitul lunii precedente, octombrie.

Numărul șomerilor înregistrați în evidenţele AJOFM Bihor la data de 30.11.2024 a fost de 5.316 persoane (în creștere cu 171 față de cel din luna octombrie 2024), rata șomajului fiind de 2,2%. Rata șomajului la nivel național a fost în luna noiembrie a anului trecut de 5,7%.

În Bihor, din totalul şomerilor înregistraţi, 2.666 erau de sex masculin (rata șomajului fiind de 2% la bărbați) şi 2.650 de sex feminin (în rândul femeilor rata șomajului fiind de 2,5%).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON