URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2021, 21:11

Din toamnă, toţi studenţii din Oradea ar putea reveni fizic în campus. Rectorul Bungău: „Încurajez pe toată lumea să se vaccineze”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După doi ani de şcoală atipici, Universitatea din Oradea vrea să reinstaureze normalitatea. Din toamnă, dacă situaţia epidemiologică va permite, toţi profesorii şi studenţii orădeni vor reveni în sălile de curs.

„Universitatea din Oradea îşi exprimă intenţia de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezenţa fizică a cadrelor didactice şi a studenţilor. Aceste elemente vor fi decise în Consiliul de Administraţie şi Senatul Universităţii din iulie şi septembrie, cu menţiunea că vom respecta normele sanitare în vigoare începând cu data de 1 octombrie specifice oraşului nostru”, a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Dacă situaţia pandemică nu va permite întoarcerea la normalitate, studenţii vor continua să înveţe într-un sistem hibrid sau chiar online, aşa cum fac din martie 2020 încoace.

Sfatul rectorului

Prezenţa fizică a studenţilor în campus ar putea însemna şi cazarea lor în căminele studenţeşti, dar deocamdată nu se ştie în ce condiţii.

„Încurajăm deschiderea anului universitar cu prezenţă fizică, de aceea în calitate de rector vreau să fac o recomandare tuturor celor care vor citi ceea ce scrieţi dvs.: să se vaccineze, pentru a asigura condiţii de redeschidere a campusului universitar şi a înlesni mobilitatea şi libera circulaţie. Numai aşa se poate reduce riscul de îmbolnăvire sau de dezvoltare severă a bolii care a creat această criză sanitară”, a declarat Bungău.

Rectorul nu deţine date la zi privind imunizarea în rândul angajaţilor Universităţii, dar o raportare de luna trecută arăta că 27% dintre dascălii instituţiei nu erau încă vaccinaţi. În rândul personalului didactic auxiliar şi nedidactic, acest procent este mult mai mare, de 68%.

Cursuri pentru toţi

Indiferent că studenţii vor fi prezenţi fizic la cursuri sau vor trebui să înveţe tot online, Universitatea vrea să dovedească deschidere faţă de comunitatea locală, aşa că va pune cursurile la dispoziţia curioşilor.

Concret, disciplinele de larg interes şi care nu necesită cunoştinţe specializate într-un anumit domeniu, ar putea fi urmărite, pe internet, gratuit. Prorectorul Sorin Borza a declarat că ideea este incipientă, dar e clar că se doreşte deschiderea cursurilor pentru publicul din afara Universităţii. „Profesorii vor fi în sală, dar dacă va exista cerere, ar putea oferi un link de conectare unor interesaţi din mediul extern”, a declarat Borza, în aceeaşi conferinţă de presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP
Ce doctor sau Virusolog esti si cata carte ai tu in domeniu sa ne spui sa nu ne vaccinam??? Esti un youtube doctor, in rest esti prost
Postat 02 Iulie 2021, 00:14 de Sandu2100
Poate vaccinul ii ajuta pe prfofesori si la purtare
Purtarea se poate redresa prin vaccin?Daca au scoala domnii profesori au studii si grade de universitar, nu ar trebui sa si arate studentilor nu orgolii si prejudecati?
Postat 01 Iulie 2021, 21:33 de firtatraian
Re: Traian
Eu m-am adresat direct rectorului. Tu ești cel care ai răspuns. Așadar Traian și Bungău e unul și același. Or, ești dus cu puta dacă te confunzi cu el. Presupun că e a doua variantă, din moment ce nu cred că rectorul poate fi atât de agramat ca tine. Ar fi prea de tot. Și agramat și vaccinat. Iar pentru ținere de minte, atât îți spun. Vaccinează-te din partea mea chiar și lunar, că fix în cot mă doare.
Postat 01 Iulie 2021, 19:42 de KP
@KP
spuse marele expert cardiolog KP el nefiind retardat ca cei vaccinati si detinand cheile adevarului absolut, evident ca nimeni nu poate si nici nu dorim sa combatem faptul ca farmaciile sunt asaltate pentru medicamente de inima de catre cei vaccinati si ca toti vom muri si va ramane doar elita nevaccinata, cred ca nu 50% ci poate 80% vor muri la iarna sau daca nu vor muri vor avea malformatii severe la inima :))
Postat 01 Iulie 2021, 10:26 de Traian
Sfat de rector.
... Ce rector ești tu și câtă școală ai în capul ăla de "neterminat", dacă nu ai habar că după doar câteva luni de la începerea vaccinărilor, a crescut cu peste 20% numărul celor cu afecțiuni cardiologice? O pot confirma atât medicii de specialitate cât mai ales cei de familie și farmaciștii cărora le-a crescut semnificativ numărul de rețete pentru diverse medicamente pentru afecțiuni ale inimii. Sunt și persoane mai tinere care acuză malformații și dureri pe care nu lehau avut înainte de vaccinare, dar în cazul celor în vârstă, pensionari de regulă, putem vorbi de cca. 50% care vor avea, până la iarnă, o "coasă" deasupra capului. Scapă cine poate și mai are încă un organism ceva mai puternic.
Postat 01 Iulie 2021, 09:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON