Ruina fostului Spital de Neurologie din Oradea, folosită ani de zile de persoanele fără adăpost, a fost reabilitată și transformată în incubator de afaceri.
Pentru tinerii întreprinzători!
Investiția, în valoare de 24 milioane lei, a fost cofinanțată din fonduri europene.
„Trebuie înțeles că acest proiect a fost depus spre finanțare europeană, fiind fonduri dedicate doar pentru astfel de incubatoare pe axele de finanțare. Prin urmare, a trebuit să alegem dacă facem acest proiect sau nu îl mai facem deloc. Valoarea totală a investiției a fost de 24 milioane lei, din care o treime a fost contribuție europeană, iar două treimi au fost contribuția bugetului local”, a declarat marți, primarul Florin Birta, cu ocazia inaugurării incubatorului de afaceri „Cresc Oradea mare” și închiderea proiectului european.
La eveniment au mai participat, printre alții, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, coordonatorul incubatorului de afaceri, Ramona Irimeș, și reprezentanți ai celor 20 de firme orădene care s-au mutat în noul sediu.
„Incubatorul de afaceri este o formă prin care sprijinim tinerii întreprinzători. Acesta este gândit ca un centru complex, la demisol avem ateliere unde putem face testări de produse, la parter vom avea o cafenea, la etaj avem o sală de conferințe și mai avem săli de conferință, săli de ședință, birouri închise, dar și zone de tip open-space (n.r. - spațiu deschis)”, a explicat șeful ADLO, Alina Silaghi.
Se caută chiriași!
Lucrările de amenajare a imobilului au fost realizate de o asociere de firme reprezentată de Conpila pentru suma de 11,9 milioane lei fără TVA.
În interiorul imobilului a fost amenajat spațiul de desfășurare a activității de incubare cuprinzând în total 15 birouri pentru start-up-uri, 30 de spații de lucru în open space, 6 ateliere - spații suport pentru firmele incubate, săli de evenimente și training.
Conform proiectului, clădirea beneficiază de mobilier, echipamente IT, infrastructură pentru monitorizarea clădirii, acces pe bază de cartele și echipamente specifice activităților din domeniul creativ.
„Până în prezent avem 20 de firme găzduite în cadrul incubatorului de afaceri cu profil de la design și marketing la proiectare și foto. Următoarea sesiune pentru selectarea de noi firme este programată pentru luna ianuarie”, a declarant Alina Silaghi.
Firmele incubate sunt obligate să înființeze măcar un loc de muncă pe care să îl păstreze pe toată durata perioadei în care beneficiază de sprijin.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.