URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2019, 13:01

Din nou pe picioare: Bărbatul operat la Oradea de coxartroză bilaterală printr-o tehnică revoluționară s-a recuperat complet! (VIDEO)

Din nou pe picioare: Bărbatul operat la Oradea de coxartroză bilaterală printr-o tehnică revoluționară s-a recuperat complet! (VIDEO) O NOUĂ ŞANSĂ. În urmă cu 5 luni, Tiberiu Silaghi ajungea pe mâinile dr. Jorgaq Tona (medalion) deplasându-se cu greu, în două cârje (foto 1). A doua zi de la operaţie (foto 2) umbla deja pe holul spitalului cu o singură cârjă, iar acum (foto 3) chiar poate să alerge

Ani la rândul s-a chinuit, abia reuşind să umble, după ce o coxartroză bilaterală l-a adus în cârje. Acum, la doar 5 luni de la operaţie, începe să alerge. Ba chiar s-a întors la muncă şi a început să-şi construiască şi o casă!

Operat printr-o tehnică revoluţionară în luna iunie la Oradea, de către chirurgul ortoped Jorgaq Tona de la Spitalul Pelican, sătmăreanul Tiberiu Silaghi a început o viaţă nouă. Pe picioarele lui...

Operaţie în premieră

La 51 de ani, Tiberiu a început o viaţă nouă. Tâmplar de meserie, din cauza unei coxartroze ce-i "măcina" ambele şolduri, ajunsese să nu mai poată monta cum trebuie o simplă masă. Medicamentele nu-l mai ajutau, făcea injecţii în ture de câte 5, de 2-3 ori pe lună, iar gândul operaţiei îl chinuia. Întâi, ar fi trebuit să opereze un şold, apoi pe celălalt şi se gândea cu groază că îl aşteaptă un concediu medical de cel puţin un an.

"Umblam cu cârje, în ultimele 3-4 luni nici 10 centimetri nu mai puteam ridica piciorul. Făceam paşi mici, de 10-15-20 cm, şi aveam dureri cumplite în ambele picioare", povestea pacientul BIHOREANULUI, în luna iunie, la doar câteva zile după intervenţia care l-a pus pe picioare.

Acces la tehnică

Tot citind, a aflat de o nouă tehnică, cu o recuperare mult mai rapidă, care se face la Oradea. Aşa a ajuns pe mâna tânărului chirurg ortoped Jorgaq "Iorgo" Tona (foto), de la Spitalul Pelican, singurul medic din Oradea şi printre puţinii din România specializaţi în intervenţii de protezare de şold prin abord direct anterior minim invaziv.

Prin acest procedeu, pacientul nu este nevoit să stea pe o parte, ca în cazul operaţiei "tradiţionale". Folosind instrumente speciale, curbate, printr-o incizie minoră, de 8-10 cm, medicul "intră" în corpul pacientului pe calea cea mai naturală şi cel mai puţin agresivă, îndepărtând - şi nu tăind - muşchii. "Printre beneficii se numără faptul că incizia este mică pentru pacient, adică cu sângerare puţină. Durerea e mai mică, pentru că nu se taie nervii, iar netăindu-se niciun muşchi, înseamnă, chirurgical, o recuperare mult mai bună şi, evident, mult mai rapidă", explica medicul.

Când dr. Tona i-a spus că ar putea fi eligibil nu doar pentru operaţia prin noua metodă, ci chiar pentru operarea ambelor şolduri într-o singură intervenţie - fapt ce însemna mult mai puţin timp pentru recuperare şi dureri mai mici - lui Tiberiu nu i-a venit să creadă. A "împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură". Prin metoda clasică, n-ar fi avut o asemenea şansă.

"Ştiu să alerg"

Operaţia, denumită artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, bilateral simultan, este foarte rară, dată fiind complexitatea ei. Intervenţia a fost realizată - în premieră pentru zona de vest a ţării - pe 29 mai, de dr. Jorgaq Tona, asistat de dr. Gabor Janositz, din Ungaria, la Spitalul Pelican, şi a durat 3 ore.

Rezultatul a fost spectaculos. A doua zi, Tiberiu stătea deja în picioare, susţinut de cârje, a treia zi s-a bazat pe o singură cârje, iar acum poate chiar şi să alerge! În vreme ce alţi pacienţi, operaţi prin tehnica "tradiţională", se recuperează foarte greu, sătmăreanul a venit miercurea trecută la control entuziasmat. "Totul e în regulă şi mă simt foarte, foarte bine. Am şi alergat, aşa, puţin, n-am abuzat, dar am încercat să văd cum e. Ştiu să alerg şi în faţă şi în spate", spune el jovial. Şi nu a folosit din întâmplare cuvântul "ştiu". Cum boala i-a îngrădit ani buni libertatea de mişcare, practic a învăţat să meargă şi să alerge din nou.

Mai are de lucrat la antrenarea muşchilor atrofiaţi şi la tendoane, dar acum e fericit. "După două săptămâni de la operaţie, am lăsat cârja de tot, am făcut un pic de fizioterapie, iar de atunci nu am mai avut probleme. Nici nu am făcut foarte multă recuperare, vreo 10 zile, dar am devenit activ foarte, foarte repede. După două luni şi jumătate mi-am revenit de tot!".

Pus pe fapte

Tiberiu s-a întors la serviciu, ba chiar s-a apucat să-şi construiască împreună cu familia o casă. Dacă anul trecut, în vremea asta, abia se putea mişca, acum este sprinten şi e bucuros că poate să ajute. "Suntem la faza de fundaţie. Acum nu mă mai sprijin de nimic, pot să fac orice, să mă aplec, să mă ridic... Normal, nu fac haltere, dar sunt foarte bine", spune el cu umor.

Cel mai fericit este că acum poate să fie alături de soţie şi de cele două fiice. Cea mai mică e în clasa a patra şi, din cauza bolii, nici n-a putut s-o ţină-n braţe când era micuţă. "Şi ea e aşa de bucuroasă... Acum putem face multe lucruri împreună. Mergem la plimbări, inclusiv cu bicicleta, şi împreună cu toată familia facem tot ce n-am reuşit în atâţia ani...", povesteşte Tiberiu, recunoscător.

Rezultate excelente

Dr. Jorgaq este mândru că operaţia a fost un real succes. Tiberiu e, deocamdată, primul pacient care a beneficiat de artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, bilateral simultan, dar lista este deschisă.

"Acest tip de intervenţie are beneficiile ei, demonstrate. Se vede la acest pacient, care azi poate să facă tot ce îşi doreşte. Uite că se poate! Nu sunt multe de zis, uite, rezultatele sunt excelente", afirmă chirurgul, care, miercurea trecută şi-a filmat pacientul, pentru a-i urmări evoluţia. Dacă n-ai şti că a fost operat, bărbatul din imagini pare doar un om liniştit, care umblă sprinten, bucurându-se de viaţă...


Legat de costuri, la Spitalul Pelican, pentru operarea unui singur şold prin metoda prin care a fost operat Tiberiu, pacienţii asiguraţi prin CAS plătesc, pentru un pachet complet ce include şi proteza, aproximativ 3.000 euro. În cazul unei operaţii bilaterale, costul poate ajunge la 6.000 euro. Este foarte important de reţinut, însă, că aceste preţuri sunt orientative şi pot să difere în funcţie de particularităţile cazului.


Vezi mai jos evoluția lui Tiberiu în cele 5 luni de la operație!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8266 RON
  • 1 EUR = 4.9728 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON