URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Ianuarie 2024, 13:16

Din 2024, circa 200 de orădeni vor beneficia de venitul minim de incluziune

Din 2024, circa 200 de orădeni vor beneficia de venitul minim de incluziune foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 200 de orădeni fără mijloace pot beneficia, începând din 2024, de venitul minim de incluziune. Ajutorul de incluziune, reglementat de Legea 196 din 2016 şi HG 1154 din 2022, înlocuiește începând din acest an ajutorul social (n.r. prevăzut de Legea 416 din 2001) şi alocaţia pentru susţinerea familiei (n.r. conform Legii 277 din 2010), care au fost abrogate.

O sută de dosare pe lună...

"Ajutorul de incluziune se va acorda în urma abrogării venitului minim garantat şi alocaţiei pentru întreţinerea familiei. Acesta va fi similar ca valoare, doar că va purta altă denumire", a explicat pentru BIHOREANUL şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama.

Potrivit directoarei, numărul potenţialilor beneficiari este destul de redus, având în vedere condiţiile restrictive în care se acordă acest ajutor.

"În fiecare an avem undeva la circa 100 de dosare, cu 200 de beneficiari, în general persoane singure. Este vorba de persoane care nu au mai multe proprietăţi pe numele lor, figurează în evidenţele AJOFM Bihor ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi prestează munci în folosul comunităţii în contul acestui ajutor", a explicat Grama.

Cel mult 275 lei pe persoană

Conform legislaţiei în vigoare, ajutorul de incluziune va fi de cel mult 275 lei pe lună în cazul persoanelor singure şi fără venituri şi maxim 400 lei pe lună în cazul unei persoane singure, fără venituri, în vârstă de peste 65 de ani.

În ceea ce priveşte ajutorul acordat familiilor, acesta va fi de 413 lei în cazul celor compuse din două persoane şi poate ajunge la cel mult 825 lei pentru cele formate din cinci persoane.

"Avantajul beneficiarilor de venit minim de incluziune nu îl constituie atât ajutorul financiar, cât faptul că aceştia sunt asiguraţi, beneficiază de ajutor în efortul lor de a-şi găsi un loc de muncă, precum şi de măsuri de sprijin legate de domenii precum educaţia sau locuirea", a explicat Anca Grama.

Venitul minim de incluziune se acordă lunar şi poate fi obţinut în urma depunerii unei singure cereri, indiferent de numărul sau categoria de ajutoare de care beneficiază o persoană singură sau o familie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON