URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Octombrie 2023, 13:51

Dilema „verde”: Ce soluții au bihorenii din mediul rural pentru a scăpa de deșeurile vegetale

Dilema „verde”: Ce soluții au bihorenii din mediul rural pentru a scăpa de deșeurile vegetale RISCANT. Pe câmp sau în curtea casei, bihorenii obișnuiesc să incendieze vegetația uscată, ceea ce nu este doar ilegal, ci și periculos, căci focul se poate extinde ușor la case sau păduri (sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spre deosebire de orașe, în satele Bihorului nu s-a introdus colectarea deșeurilor biodegradabile, ceea ce îi pune pe unii oameni în dificultate: ce fac cu resturile vegetale adunate din grădini?

Autoritățile îi încurajează să le transforme în compost, dar dacă nu vor să facă asta, le rămân doar opțiuni neconvenabile: să le dea foc, ceea ce este interzis prin lege, sau să le predea operatorilor de salubritate, contra unor costuri deloc mici.

Soluția cea mai eco

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din Bihor a fost gândit în așa fel încât, în mediul rural, oamenii să fie încurajați să predea cât mai puține deșeuri pentru depozitarea în halda ecologică. De aceea, în toate satele din județ, firmele de salubritate ridică din fața porților doar deșeuri reziduale sau reciclabile.

Primăvara, și mai ales toamna, bihorenii care stau la case adună, însă, multe deșeuri vegetale: crengi din copacii toaletați, resturi de la arbuști ori buruieni uscate. Soluția sustenabilă este ca oamenii să folosească aceste resturi vegetale pentru a produce compost. Pe lângă că obțin gratuit un fertilizant pentru grădina lor, nu contribuie la poluarea atmosferei provocată prin transportul deșeurilor.

Variante costisitoare

Dacă nu vor să producă compost, bihorenii rămân cu posibilitatea de a solicita operatorilor de salubritate să le ridice, la comandă, aceste deșeuri, însă tarifele încep de la 1.400 lei pentru un container de 4 mc, cel mai mic disponibil.

„O soluție este ca primăriile să organizeze campanii de colectare a deșeurilor vegetale și să plătească contravaloarea serviciului operatorului de salubritate”, spune Mircea Mălan (foto), președintele Ecolect Bihor, organismul care coordonează salubritatea județului. Până acum, însă, nicio primărie nu a organizat asemenea acțiuni. Așa că adesea bihorenii apelează la o altă opțiune, clandestină: incendierea deșeurilor vegetale, care legal s-ar putea face doar cu permis de lucru cu focul eliberat de autorități.

Altfel vor sta lucrurile de anul viitor, promite Mălan: sunt în lucru, în diferite stadii, 32 de centre de aport voluntar, răspândite prin Bihor, unde bihorenii vor putea preda, gratuit, deșeuri din construcții, de mari dimensiuni, vegetale ori periculoase. O soluție târzie, dar binevenită...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON