Spre deosebire de orașe, în satele Bihorului nu s-a introdus colectarea deșeurilor biodegradabile, ceea ce îi pune pe unii oameni în dificultate: ce fac cu resturile vegetale adunate din grădini?
Autoritățile îi încurajează să le transforme în compost, dar dacă nu vor să facă asta, le rămân doar opțiuni neconvenabile: să le dea foc, ceea ce este interzis prin lege, sau să le predea operatorilor de salubritate, contra unor costuri deloc mici.
Soluția cea mai eco
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din Bihor a fost gândit în așa fel încât, în mediul rural, oamenii să fie încurajați să predea cât mai puține deșeuri pentru depozitarea în halda ecologică. De aceea, în toate satele din județ, firmele de salubritate ridică din fața porților doar deșeuri reziduale sau reciclabile.
Primăvara, și mai ales toamna, bihorenii care stau la case adună, însă, multe deșeuri vegetale: crengi din copacii toaletați, resturi de la arbuști ori buruieni uscate. Soluția sustenabilă este ca oamenii să folosească aceste resturi vegetale pentru a produce compost. Pe lângă că obțin gratuit un fertilizant pentru grădina lor, nu contribuie la poluarea atmosferei provocată prin transportul deșeurilor.
Variante costisitoare
Dacă nu vor să producă compost, bihorenii rămân cu posibilitatea de a solicita operatorilor de salubritate să le ridice, la comandă, aceste deșeuri, însă tarifele încep de la 1.400 lei pentru un container de 4 mc, cel mai mic disponibil.
„O soluție este ca primăriile să organizeze campanii de colectare a deșeurilor vegetale și să plătească contravaloarea serviciului operatorului de salubritate”, spune Mircea Mălan (foto), președintele Ecolect Bihor, organismul care coordonează salubritatea județului. Până acum, însă, nicio primărie nu a organizat asemenea acțiuni. Așa că adesea bihorenii apelează la o altă opțiune, clandestină: incendierea deșeurilor vegetale, care legal s-ar putea face doar cu permis de lucru cu focul eliberat de autorități.
Altfel vor sta lucrurile de anul viitor, promite Mălan: sunt în lucru, în diferite stadii, 32 de centre de aport voluntar, răspândite prin Bihor, unde bihorenii vor putea preda, gratuit, deșeuri din construcții, de mari dimensiuni, vegetale ori periculoase. O soluție târzie, dar binevenită...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.