URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2023, 13:11

Dilema ecologistului

Dilema ecologistului foto generic, arhiva Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu încape îndoială că poluarea cu deșeuri este o problemă tot mai serioasă. Chiar dacă știu asta, mulți oameni se întreabă: de ce trebuie eu să sortez deșeurile? De ce nu fac asta muncitorii din salubritate, dacă eu plătesc factura de salubritate? Cine plătește efortul meu de a separa resturile în locuința mea?

Răspunsurile sunt clare chiar și pentru cei care au simțul ecologist dat la minimum: separarea deșeurilor reciclabile de cele reziduale sau biodegradabile este modalitatea cea mai eficientă și ieftină de a valorifica aceste resturi. Dacă fiecare om, în locuința sa, aruncă separat deșeurile din plastic de cojile de cartofi, cele dintâi ajung „curate” într-o stație de reciclare, iar apoi se transformă în materii prime. Sigur că există tehnologia necesară pentru separarea și spălarea deșeurilor, dar merită să consumăm energie și apă, când am putea face lucrurile bine de la bun început? Este ca și cum am accepta să murdărim pereții casei în fiecare zi, pentru că ține de noi să-i zugrăvim.

Mai problematică este o altă dilemă: cât de etic este să spălăm acasă deșeurile? O regulă a colectării separate le cere oamenilor să clătească reciclabilele, astfel încât conținutul lor să nu contamineze alte resturi, dar specialiștii avertizează că următoarea criză a Europei va fi cea a apei. De ce am risipi această resursă valoroasă pe gunoaie?

Un răspuns unanim acceptat nu există. Realitatea este că ambalajele murdare pot contamina un lot mai mare de deșeuri, ceea ce ar putea face ca firmele de reciclare să le respingă, pentru simplul motiv că au în ofertă și deșeuri mai curate, pentru care nu trebuie să consume timp, apă și energie.

Pe de altă parte, pare de bun-simț ca oamenii să nu exagereze cu spălarea deșeurilor. Simpla lor clătire ar trebui să fie suficientă, iar dacă deprindem și alte obiceiuri pentru a evita risipirea apei, balanța morală înclină mai tare spre curățarea deșeurilor.

Soluția cea mai „eco” este, totuși, alta: reducerea cantităților de deșeuri. Ca să evitați dilemele, mai bine vă întrebați dacă aveți nevoie cu adevărat de ambalajul pe care vă pregătiți să-l cumpărați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Sigur că există tehnologia necesară pentru separarea și spălarea deșeurilor, dar merită să consumăm energie și apă, când am putea face lucrurile bine de la bun început?"
"Mai problematică este o altă dilemă: cât de etic este să spălăm acasă deșeurile? O regulă a colectării separate le cere oamenilor să clătească reciclabilele, astfel încât conținutul lor să nu contamineze alte resturi, dar specialiștii avertizează că următoarea criză a Europei va fi cea a apei. De ce am risipi această resursă valoroasă pe gunoaie?" Daca CET-ul e mai eficient la scara mare, ca megacorporatiile sunt mai productive decat micile firme, si hypermarketurile au adaos mai mic decat ABCurile de la parterul blocului, atunci s-ar putea dovedi ca e mai eco sa ai statii de sortate a gunoaielor, decat sa polueze 200.000 de oradeni apa spaland gunoaie acasa. @Excalibur, vezi ca eu chiar iti iau ideile de buna, cu seriozitate. La parcari fac asta, de ce nu as face-o si la apa si la gunoi? Cerere si oferta! Statul ar putea incuraja comertul la vrac ca si obicei si cultura, impreuna cu comerciantii si retailerii. Da, consumerisul e o boala psihica, ca si la "hoarderi" care isi transforma livingul intr-o groapa de gunoi, ca si-au cumparat tot ce le-a trecut prin mana, si da, Romania (in special la orase mai mari (din pacate, ca uite cum creste discrepanta dintre urban cu venituri mai ridicate si rural)) nu mai e atat de saraca precum in anii 80-90, chiar daca unii nu recunosc.
Postat 11 Mai 2023, 01:25 de unu
Magna cum laudae
Adriana. In continuarea cugetarilor din articol, sa nu spalam excesiv reciclabilele, doar asa, o clatire, doua, ca sa nu provocam o noua criza, cea a apei, am 2 propuneri. Sa scumpim suficient apa la robinet, ca sa nu se termine si sa scumpim suficient de mult gunoiul, pina la extinctie. Ce zici? Nu e o idee buna de afaceri?
Postat 10 Mai 2023, 15:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON