URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După ce a părăsit postul de primar al Oradiei, Ilie Bolojan a ajuns președinte. Președinte al Consiliului Județean Bihor. Nu au trecut decât patru ani și din nou e președinte. Al Senatului. Dacă zarurile cad cum trebuie, în câteva săptămâni ar putea ajunge președinte de țară. Interimar. Iar cum nimic nu-i mai stabil decât interimatul, s-ar putea să stea mai mult pe la Cotroceni...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2020, 15:01

Dezinfectantul te poate lăsa fără permis! O dovedeşte chiar un poliţist din Bihor (VIDEO)

Dezinfectantul te poate lăsa fără permis! O dovedeşte chiar un poliţist din Bihor (VIDEO) foto: captura Youtube
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Te-ai dat cu dezinfectant pe mâini şi ai urcat la volanul maşinii? Nu e exclus să rămâi fără permis. O spune chiar un poliţist rutier din Bihor, la capătul unui experiment. El a încercat noile aparate etilotest din dotare, într-o asemenea situație, iar ele au indicat valori ridicate ale alcoolemiei. "Riscaţi să faceţi câteva drumuri la Poliţie", spune subcomisarul Octavian Perţea. 

Fostul adjunct al Poliţiei Municipiului Beiuş, acum ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea şi vlogger cu peste 21.000 de abonaţi pe YouTube, a făcut experimentul la cererea unor şoferi, în cadrul unei campanii proprii împotriva conducerii sub influenţa alcoolului.

Întregul experiment a fost filmat. Subcomisarul Perţea s-a testat înainte de a intra în mașină, suflând în aparat, care a indicat alcoolemie "0". După aceea, ofiţerul a urcat la volan, s-a dezinfectat cu spirt pe mâini şi i-a solicitat unui coleg să-l testeze. Acesta i-a făcut atât o testare pasivă, punându-l să sufle spre aparat, cât şi o testare activă, care presupune să sufle efectiv în etilotest.

Rezultatul a fost unul la care nu se aştepta vreunul dintre ei. La primul test activ, etilotestul indica o alcoolemie în aer de 0,26, ca şi când şoferul ar fi băut cel puţin o bere înainte de a urca la volan, în timp ce la al doilea test, făcut la câteva minute după, a indicat o alcoolemie de 0,16 în aerul expirat. 

Soluţia? „Mare grijă cât spirt consumaţi când vă dezinfectaţi şi cu ce produse vă dezinfectaţi, pentru că riscaţi să faceţi câteva drumuri la Poliţie", a recomandat subcomisarul Octavian Perţea în înregistrare, explicând că poliţiştii rutieri sunt obligaţi de lege să ţină cont de cifrele indicate de etilotest, indiferent că ele sunt generate de consumul de alcool sau de un dezinfectant.

"Vă recomand să solicitaţi recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge. Mare atenţie, noi suntem oricum obligaţi să luăm în calcul această valoare, chiar dacă ne arătaţi sticluţa cu spirt, că tocmai v-aţi dezinfectat. Și dacă sunteţi siguri că nu aţi consumat alcool, vă conducem la cea mai apropiată unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice", a spus Perţea în filmuleţul postat pe canalul său de Youtube. 

Contactat de reporterul BIHOREANULUI, ofiţerul a explicat că la experiment a folosit spirt medicinal ca dezinfectant şi că, în mod normal, potrivit legii, în cazul alcoolemiilor care nu constituie infracţiuni, sancţiunea vine şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

"Nu este o eroare a aparatului ce s-a constatat la experiment, pur şi simplu spirtul medicinal are 70% alcool şi e normal ca aparatul să detecteze vapori", spune polițistul, insistând ca oamenii să se dezinfecteze înainte de a intra în maşină. "Să nu se dezinfecteze în maşină, ci afară, ca să nu fim nevoiţi să mergem la spital cu oameni de bună credinţă", mai recomandă Octavian Perţea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gresit,
prostia te lasa fara permis! Cum sa accepti sa sufli intr-o porcarie care nu este recunoscuta de instanta?! Ca asta e etilotestul, un kkt de facut bani pe spinarea prostilor. Daca ar fi LEGAL, nu te-ar mai duce garcea ,,la sange". Nu e LEGAL, dar e bun de luat banii daca pui botul. Politia are si etilometre, rezultatul acestora este recunoscut de instanta, sunt omologate de Biroul Român de Metrologie Legală, DAR... Ca exista un DAR. Intretinerea etilometrelor costa, trebuie periodic duse la BRML, numai ca politie e saraca, n-are bani, asa ca etilometrele sunt tinute pe post de etiloteste (are in schimb pt. colantarea autospecialelor!). Desi neomologate, doar in perioada 2009 – 2013, cu etilotestele au fost efectuate 3.128.569 de testări ale aerului expirat!!! Noaptea mintii!
Postat 24 Octombrie 2020, 08:14 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON