Te-ai dat cu dezinfectant pe mâini şi ai urcat la volanul maşinii? Nu e exclus să rămâi fără permis. O spune chiar un poliţist rutier din Bihor, la capătul unui experiment. El a încercat noile aparate etilotest din dotare, într-o asemenea situație, iar ele au indicat valori ridicate ale alcoolemiei. "Riscaţi să faceţi câteva drumuri la Poliţie", spune subcomisarul Octavian Perţea.
Fostul adjunct al Poliţiei Municipiului Beiuş, acum ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea şi vlogger cu peste 21.000 de abonaţi pe YouTube, a făcut experimentul la cererea unor şoferi, în cadrul unei campanii proprii împotriva conducerii sub influenţa alcoolului.
Întregul experiment a fost filmat. Subcomisarul Perţea s-a testat înainte de a intra în mașină, suflând în aparat, care a indicat alcoolemie "0". După aceea, ofiţerul a urcat la volan, s-a dezinfectat cu spirt pe mâini şi i-a solicitat unui coleg să-l testeze. Acesta i-a făcut atât o testare pasivă, punându-l să sufle spre aparat, cât şi o testare activă, care presupune să sufle efectiv în etilotest.
Rezultatul a fost unul la care nu se aştepta vreunul dintre ei. La primul test activ, etilotestul indica o alcoolemie în aer de 0,26, ca şi când şoferul ar fi băut cel puţin o bere înainte de a urca la volan, în timp ce la al doilea test, făcut la câteva minute după, a indicat o alcoolemie de 0,16 în aerul expirat.
Soluţia? „Mare grijă cât spirt consumaţi când vă dezinfectaţi şi cu ce produse vă dezinfectaţi, pentru că riscaţi să faceţi câteva drumuri la Poliţie", a recomandat subcomisarul Octavian Perţea în înregistrare, explicând că poliţiştii rutieri sunt obligaţi de lege să ţină cont de cifrele indicate de etilotest, indiferent că ele sunt generate de consumul de alcool sau de un dezinfectant.
"Vă recomand să solicitaţi recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge. Mare atenţie, noi suntem oricum obligaţi să luăm în calcul această valoare, chiar dacă ne arătaţi sticluţa cu spirt, că tocmai v-aţi dezinfectat. Și dacă sunteţi siguri că nu aţi consumat alcool, vă conducem la cea mai apropiată unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice", a spus Perţea în filmuleţul postat pe canalul său de Youtube.
Contactat de reporterul BIHOREANULUI, ofiţerul a explicat că la experiment a folosit spirt medicinal ca dezinfectant şi că, în mod normal, potrivit legii, în cazul alcoolemiilor care nu constituie infracţiuni, sancţiunea vine şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
"Nu este o eroare a aparatului ce s-a constatat la experiment, pur şi simplu spirtul medicinal are 70% alcool şi e normal ca aparatul să detecteze vapori", spune polițistul, insistând ca oamenii să se dezinfecteze înainte de a intra în maşină. "Să nu se dezinfecteze în maşină, ci afară, ca să nu fim nevoiţi să mergem la spital cu oameni de bună credinţă", mai recomandă Octavian Perţea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.