URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2021, 18:21

Dezbatere despre viitorul învăţământului dual şi profesional, la Oradea. Un secretar de stat a pus punctul pe "i": "Stăm prost şi foarte prost" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România are un deficit de 40.000 de muncitori calificaţi, dar elevii evită să se înscrie la şcolile profesionale şi duale, iar o soluţie trebuie găsită, au concluzionat mai mulţi specialişti reuniţi marţi la Oradea.

În sala mare a Prefecturii a avut loc conferinţa „Învățământul profesional dual – direcții și strategii”, organizată de Coaliţia pentru promovarea învăţământului dual în România (VoHub).

La eveniment au participat oficiali din Bihor, precum vicele CJ Bihor, Călin Gal, şefa Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Dan Octavian, dar şi musafiri de la Bucureşti, precum Maria Manea (secretar de stat Ministerul Educaţiei), Daniela Nicolescu (secretar de stat Ministerul Economiei), Iulian Cristache (preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi) ori Rareş Voicu (preşedintele Consiliului Elevilor din România).

Ce nu s-a făcut, se va face...

După ce Călin Gal a expus demersurile care s-au făcut în Bihor, îndeosebi de către Primăria Oradea, pentru stimularea învăţământului dual, o formă de educaţie care implică şi mediul privat, secretarul de stat Maria Manea a prezentat date care descriu educaţia tehnică. Diferenţa între cele două este că, în învăţământul dual, bursele elevilor sunt asigurate de companii private, unde elevii vor şi lucra după absolvire, în timp ce învăţământul profesional este suportat financiar exclusiv de Statul Român, fără nicio condiţie pentru absolvenţi.

Manea a precizat că 52,84% din absolvenţii acestor clase reuşesc să se angajeze şi, dacă în anul şcolar 2017-2018, România a avut 1.947 de absolvenți certificați în 39 de calificări, în actualul an şcolar numărul absolvenţilor a urcat la 6.605. Creşterea nu este suficientă pentru nevoile României, a recunoscut oficialul.

La solicitarea BIHOREANULUI, Inspectoratul Şcolar a furnizat date privind înscrierile în învăţământul profesional din Bihor din această vară, potrivit cărora mai puţin de jumătate din locurile disponibile au fost ocupate. Mai precis, 722 din 1.542 de locuri, în contextul în care în clase liceu au intrat elevi şi cu medii sub 5, aşadar fără prea multă dorinţă de a învăţa discipline teoretice.

Secretarul de stat a subliniat apoi priorităţile Ministerului Educaţiei pentru următorii ani, amintind că este nevoie de „creşterea calităţii învăţării la locul de muncă”, de asigurarea cazării şi meselor pentru elevi, de un ghid pentru personalul implicat din companii ori de o metodologie de acreditare pentru companiile care vor să pregătească elevi. Adică obiective pe care Ministerul trebuia să le rezolve de mult...

„O prăpastie foarte mare”

Tardivitatea măsurilor a fost remarcată şi de secretarul de stat Daniela Nicolescu (Ministerul Economiei), care a subliniat şi un alt aspect pe care predecesoarea ei nu l-a adus în discuţie: pe lângă că sunt puţini, absolvenţii învăţământului tehnic nu sunt nici bine pregătiţi.

„În orice afacere, discutăm de cerere şi ofertă, iar oferta dvs. (n.r. a Ministerului Educaţiei) e foarte slabă, la cererea noastră foarte ridicată. Aţi spus că 6.000 de absolvenţi vom avea anul ăsta, eu vă spun că 40.000 este deficitul de forţă de muncă pentru muncitori calificaţi. Stăm prost şi foarte prost, pentru că merge foarte greu (n.r. învăţământul profesional şi dual). Nu e vina doamnei secretar de stat, care e de câteva luni (n.r. în funcţie), dar e vina sistemului, nu putem fi mulţumiţi. Este o prăpastie foarte mare între ceea ce cer antreprenorii şi ce scoate învăţământul”, a declarat Nicolescu, dând glas nemulţumirilor pe care antreprenori din toată ţara le ridică de câţiva ani.

Muncă vs. „Facultate de 2 lei”

Secretarul de stat din Ministerul Economiei a arătat şi că, fără măsuri rapide, România va aduce din străinătate tot mai mulţi muncitori, „care sunt mult mai disciplinaţi, se mulţumesc cu puţin şi muncesc mai bine”. Nicolescu a militat pentru colaborare între mediul privat şi oficialii din educaţie, astfel încât calitatea absolvenţilor să crească. „În HoReCa, nu avem personal calificat, nu ne place cum suntem serviţi”, a exemplificat ea.

Oficialul a vorbit şi despre nevoia de a combate prejudecăţile părinţilor, „să-i convingem pe părinţi că nu e ruşinos să fie buni muncitori, e mai ruşinos să facă o facultate de doi lei”, dar şi despre facilităţi fiscale pe care Statul ar trebui să le acorde companiilor care se implică în formarea profesională a elevilor.

La dezbatere au luat cuvântul şi ceilalţi specialişti, fiecare exprimându-şi nemulţumirile din perspectiva comunităţii pe care o reprezintă, aşa că discuţiile s-au întins pe durata a mai bine de trei ore. În final, concluzia a fost că se doreşte îmbunătăţirea sistemului, iar specialiştii din mediul privat şi Guvern trebuie să găsească cele mai eficiente măsuri. Şi cât mai repede...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON