URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2013, 14:36

Dezastru la simulările de Bac şi de Evaluare Naţională: Doar 3 din 10 elevi au promovat

Elevii bihoreni trebuie să se pună serios cu burta pe carte. Rezultatele simulărilor examenelor de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională arată că nu sunt pregătiţi, încă, pentru aceste teste.

Inspectorul şcolar general Daniel Negrean a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rata de promovabilitate la simularea examenului de Evaluare Naţională în judeţ e de 33%, iar cea la Bacalaureat de 29%. Asta în timp ce la capitolul prezenţă la examen s-au înregistrat procente-record: 94% din elevii de clasa a VIII-a din judeţ au susţinut simulările, respectiv 91% din liceenii din ani terminali au dat probele de simulare a Bacalaureatului.

Şeful IŞJ Bihor a afirmat că prezenţa mare la examene demonstrează interesul unităţilor de învăţământ faţă de aceste simulări, iar notele mici - dezinteresul elevilor faţă de învăţat. "Elevii nu conştientizează că trebuie să aibă un ritm de învăţare constant. Nu învaţă în fiecare zi", a declarat Negrean.

La Evaluarea Naţională, promovabilitatea la limba română a fost de 58%, la limba maternă de 81%, iar la matematică de 33%. La Bacalaureat, 53% din elevi au luat notă de trecere la limba română, 74% la limba maternă, în timp ce proba obligatorie a profilului a fost promovată de doar 29% din elevi, iar cea la alegere de 55% din liceeni.

De asemenea, în timp ce la unele şcoli procentul de promovabilitate e ridicat (de exemplu, la Colegiul Emanuil Gojdu 88% din elevi au promovat simularea la Evaluarea Naţională, iar la Liceul Emanuel 85% din elevi au trecut simularea la Bacalaureat), la altele niciun elev n-a reuşit să ia note de trecere. Promovabilitate zero la Evaluarea Naţională e la Liceul Cadea, iar la Bacalaureat la Liceul Agroindustrial Borş.

"Situaţia nu e chiar alarmantă. Elevii mai au două luni până la examene şi pot să ajungă la nivelul de anul trecut a promovabilităţii", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, inspectorul de matematică Florin Nicoară. În 2012 în Bihor nu s-au organizat simulări de examene, aşa că rezultatele făcute publice miercuri pot fi comparate doar cu promovabilitatea de la examenele reale din 2012, la Evaluarea Naţională rata de promovare fiind de 78%, iar la Bacalaureat de 54%. La rândul său, Daniel Negrean crede că elevii bihoreni vor atinge promovabilitatea de anul trecut, fără însă să spere că vor lua note mai bune ca în 2012.

Gradul de dificultate a probelor susţinute de elevi a fost similar celui de la examenele reale. De asemenea, elevii au susţinut testele în camere supravegheate video, aşa cum se va întâmpla şi în vară.

În total, 5.270 de elevi bihoreni au susţinut examenele de simulare a Evaluării Naţionale şi 5.239 cele de Bacalaureat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
esti prost de behai
@citizen, in numele cui vorbesti, cap de strut? vrei scoala atractiva cand nici familia nu mai e atractiva? intr-o societate in deriva, in care parintii habar n-au pe unde si ce fac copiii lor, in care civismul e la nivelul apei din bocanci, in care scoala este ultima prioritate, tu vrei scoala atractiva? esti prost de behai, ceteateanule! - iesi in strada, protesteaza, convinge lumea, alege oameni capabili in structurile de decizie, responsabilizeaza-ti odraslele si poate asa, peste 10 ani, se vor vede mugurii primelor schimbari.
Postat 11 Aprilie 2013, 10:45 de cartof
nu se invata
Purul adevăr este că marea majoritate a elevilor nu mai învață și atunci de unde performanță. Oare câți părinți îi mai verifică pe copiii de-a VIII și a XII dacă și-au făcut temele sau au învățat. Așa că....chinuiți-vă profesorilor.
Postat 11 Aprilie 2013, 09:02 de unu
ce mincinosi
Nu mai mintiti fraierilor pentru ca anul trecut S-AU DAT SIMULARI DE BAC!!!
Postat 10 Aprilie 2013, 18:45 de emilut din germania
rusine profesorilor!
Pai da! Programa scolara incarcata, ore supranumerare, materii inutile, profesori slab pregatiti si in cele din urma elevii! Asta poate fi concluzia.Un minister condus haotic(ca de altfele toata tara asta!) cu functionari incompetenti care nu sint in stare sa faca scoala atractiva, unde elevii sa vina cu drag, nu cu scirba! rusine sa le fie!
Postat 10 Aprilie 2013, 17:49 de citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON