Vestul Europei este afectat în ultimele zile de inundaţii devastatoare, care au provocat, până în prezent, moartea a 189 de persoane, dispariţia a alte sute şi distrugerea unor centre istorice, poduri şi drumuri.
Cea mai afectată regiune de inundaţii este, potrivit Digi24.ro, landul Renania-Palatinat (Germania) unde ''numărul morţilor a ajuns în prezent la 117, iar alţi 749 sunt răniţi'', a declarat pentru AFP Verena Scheuer, purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Koblenz.
Duminică, cancelarul german Angela Merkel a mers în comuna Schuld, în apropiere de oraşul Bonn, unde râul Ahr a distrus o parte din centrul istoric. Oficialul german a declarat presei locale că situaţia este "ireală". "Suntem alături de voi. Guvernul federal şi de stat vor acţiona împreună pentru a readuce totul aşa cum era în această zonă frumoasă", le-a promis cancelarul localnicilor, notează Hotnews.ro.
Săptămâna aceasta, miercuri, autorităţile germane vor prezenta un ajutor de urgenţă de 300 de milioane de euro, promiţând că ulterior vor lansa și un vast program de reconstrucţie, mai scrie Digi24.ro.
Un alt oraş afectat de viituri este Hallein din Austria, o localitate aflată la poalele Munților Alpi, foarte aproape de Salzburg. După ce pârâul care străbate oraşul s-a umflat brusc, centrul vechi a fost acoperit de apă, multe maşini fiind luate de viituri.
Situaţia este la fel de îngrijorătoare şi în Ţările de Jos, unde creşterea debitului râului Maas, a dus la evacuarea mai multor localități din sudul ţării, inclusiv a 10.000 de persoane din oraşul Venlo. Din fericire autorităţile au raportat până acum doar pagube materiale, fără persoane decedate sau dispărute.
În Belgia inundaţiile au făcut cel puţin 31 de victime. Zeci de mii de oameni au rămas fără electricitate, iar autorităţile belgiene au declarat că furnizarea de apă potabilă curată este o mare problemă.
Inundații în Rochefort, Belgia (Sursa foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia)
Publicaţia CNN precizează că bilanţul morţilor a ajuns până în prezent la 189 de persoane, sute de dispăruți, iar alte zeci de mii nu se pot întoarce la caselele lor din cauza viituriilor.
Încălzirea globală a fost indicată drept cauză a acestor dezastre, de specialiști din întreaga lume.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.