URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Ianuarie 2024, 20:01

Deţinătorii parcărilor de domiciliu din Oradea îşi mai pot plăti abonamentul direct la Primărie până la 31 ianuarie. Află când se vor şti locurile libere!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au parcare de domiciliu îşi mai pot plăti abonamentele până la 31 ianuarie direct la Primărie. Deocamdată în evidenţele municipalităţii figurează ca fiind plătite pentru 2024 doar 11.000 din cele 20.000 de locuri de parcare la domiciliu. Cele eliberate vor fi reîmpărțite...

Începând de anul acesta asociaţiile de proprietari nu mai încasează taxa de 160 lei pe an pentru parcările de domiciliu. Acestea vor trebui să depună la Primărie, cel târziu săptămâna viitoare, banii adunaţi de la orădeni până la 31 decembrie.

"Fiind primul an de implementare a plăţii direct la primărie, plata abonamentelor de parcare de domiciliu s-a realizat în regim mixt, cetăţenii având posibilitatea de a plăti abonamentul şi la asociaţiile de proprietari până la 31 decembrie 2023. În această situaţie, asociaţia are obligaţia de a vira sumele încasate de la proprietari şi de a comunica Primăriei Oradea lista persoanelor (pentru a face scăderea debitelor) până la data de 15 ianuarie", a anunţat joi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Pentru că multe asociaţii nu au depus încă la Primărie sumele şi actele doveditoare, în momentul de faţă un număr mare de orădeni care şi-au plătit taxa figurează încă cu obligaţii de plată pe platforma "Ghişeul online". Potrivit municipalităţii, acest lucru nu ar trebui să îi îngrijoreze.

"Cetăţenii care au plătit abonamentul de parcare de domiciliu prin asociaţia de proprietari, dar figurează încă cu suma datorată în platforma Ghişeul online, pot efectua plata impozitelor cu bonificaţie (clădire, teren, auto) prin înscrierea cifrei 0 (zero) în câmpul de plăţi aferent abonamentului pentru parcarea de domiciliu", a anunţat Primăria.

Se va şti la primăvară...

Municipalitatea a încasat până acum, direct sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari, puţin peste jumătate dintre abonamentele de domiciliu datorate de proprietarii de maşini din Oradea.

"La această oră în evidenţele municipalităţii figurează circa 11.000 de abonamente pentru parcarea de domiciliu achitate faţă de cele circa 20.000 de parcări de domiciliu existente. Asociaţiile de proprietari mai pot veni cu sumele strânse de la orădeni până la 15 ianuarie, iar deţinătorii îşi pot plăti taxa de parcare de domiciliu până la sfârşitul lunii ianuarie", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Serviciului Parcări, Ion Şimon.

Chiar şi aşa, orădenii vor mai trebui să aştepte câteva luni până la eliberarea locurilor de parcare pentru care nu s-a plătit taxa în vederea reîmpărţirii lor către doritori.

"Numărul locurilor de parcare de domiciliu libere se va şti cel mai repede în perioada martie - aprilie. În Oradea avem încheiate contracte pentru atribuire de locuri de parcare cu 580 de asociaţii de proprietari. Acestea vor veni cu documentele, iar verificarea lor va dura", a explicat Şimon.

Anul 2023 a fost ultimul în care asociaţiile pentru proprietari au mai încasat de la membri taxa de 160 lei pentru parcarea de domiciliu. Începând din 2024, aceasta se plăteşte direct la Primărie, online sau la ghişeele de la parterul palatului administrativ al oraşului.

Primăria va încasa taxele de la orădeni şi va vira către asociaţiile de proprietari procentul de 10% din care acestea să poată plăti întreţinerea parcărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON