Presa centrală a publicat vineri detalii din dosarul DNA privind achizițiile masive de vaccinuri, considerate abuzive de către procurori, care spun că prejudiciul se ridică la un miliard de euro.
Foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă li se impută că au dispus, „cu încălcarea dispozițiilor legale”, cumpărarea a peste 52 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, deși nu era nevoie de acestea, în contextul în care existau deja comenzi pentru alte câteva zeci de milioane.
Puteau să nu le cumpere
Amintim că DNA a cerut joi încuviințarea Parlamentului și a Președinției pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă pentru achiziția vaccinurilor anti-Covid în timpul pandemiei.
G4Media.ro și Mediafax.ro publică pe larg informații din ancheta DNA, coordonată de George Adrian Matei, șeful delegat al Secției I, procurorul care în 2019 a obținut condamnarea la închisoare a fostului premier Liviu Dragnea.
DNA arată într-un referat că Vlad Voiculescu ar fi comis două fapte de abuz în serviciu și o faptă de complicitate la abuz în serviciu, Ioana Mihăilă o faptă de abuz în serviciu, iar Florin Cîțu două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii trasează contextul achizițiilor de vaccinuri, arătând că, în pandemie, Comisia Europeană a înființat un comitet director și o echipă comună de negociere care urma să discute cu companiile și să negocieze pachetele de contracte de cumpărare în avans/rezervarea dozelor.
Statele membre, adică și România, aveau posibilitatea să se folosească, într-un termen de 5 zile, o clauză de opt-out, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
România a solicitat, prin mecanismul comun de negociere al Comisiei Europene, achiziția unui număr de doze de vaccin necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane.
Erau suficiente...
DNA precizează că pe 29 ianuarie 2021 se cunoștea faptul că erau autorizate vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar vaccinurile acceptate anterior de Nelu Tătaru – 33.328.096 doze (din care 8.520.538 Janssen, de tip monodoză) - respectiv Vlad Voiculescu, 4.260.270 doze opționale Pfizer, erau suficiente nu doar pentru vaccinarea a 10,7 milioane persoane, ci chiar a 23 milioane persoane.
Astfel, subliniază procurorii, vaccinurile achiziționate după data de 29 ianuarie 2021 au fost în surplus.
Ei menționează că nici Vlad Voiculescu, nici Ioana Mihăilă nu și-au bazat comenzile ulterioare de vaccinuri Pfizer și Moderna pe vreo analiză care să demonstreze necesitatea achizițiilor.
Achiziții peste achiziții
Fost ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, „în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare pentru opțiunile ulterioare de dezvoltare, producție, cumpărare și furnizare” a vaccinului Pfizer, în număr de 8.055.394 doze inițiale, în perioada februarie-martie 2021. Valoarea achiziției a fost de 124,8 milioane de euro, la care se adaugă TVA.
În aceeași perioadă și prin același mecanism al Comisiei Europene, Vlad Voiculescu consimțit achiziționarea a 6.390.404 doze inițiale de vaccin Moderna. Valoarea achiziției a fost de 149,6 milioane de euro, la care se adaugă TVA.
În aprilie 2021, același ministru, din nou fără documente justificative, a întocmit un memorandum pentru achiziția a încă 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva Covid-19 produs de Pfîzer, în valoare de 66 milioane de euro. Procurorii subliniază că, la acel moment, erau deja contractate în total 52 milioane de doze de vaccin, deja prea multe pentru câte erau necesare imunizării populației.
Acel memorandum a fost înaintat Guvernului spre aprobare. Susținut de Andrei Baciu, pe atunci secretar de stat, memorandumul a fost aprobat de Florin Cîțu, pe atunci prim-ministru.
Doze în valoare de 664 milioane de euro
În ceea ce o privește pe orădeanca Ioana Mihăilă, care a condus Ministerul Sănătății în perioada 21 aprilie - 24 noiembrie 2021, procurorii spun că, la rândul ei, a comandat o cantitate enormă de vaccinuri, „cu încălcarea dispozițiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare”, potrivit informațiilor din anchetă, citate de G4Media.ro.
DNA precizează că, în momentul în care Mihăilă a comandat noile doze, în mai 2021, România avea deja contractate 56,2 milioane de doze de vaccin anti-Covid.
Chiar și așa, Ioana Mihăilă a comandat 39.099.623 doze de vaccin - cantitatea fiind ulterior scăzută la 34.099.623 doze printr-un amendament adoptat în 2022. Bugetul Ministerului Sănătății a fost prejudiciat cu suma imensă de 664.942.648,50 euro, la care se adaugă TVA, susțin procurorii. Aceștia adaugă că Florin Cîțu a fost complice întrucât a aprobat un memorandum pentru această achiziție.
Ulterior, și pe fondul scăderii numărului de persoane care se vaccinau, numeroase doze fie au expirat, fie urmează să expire.
În total, miniștrii Nelu Tătaru, în prima fază, iar apoi Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au comandat peste 90 milioane de doze de vaccin.
Într-o corespondență dintre Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, reprezentanții primului subliniau că, și în contextul extinderii programului de vaccinare și la copii, cu creșterea numărului persoanelor eligibile la 18,9 milioane, numărul dozelor care urmau să fie cumpărate era mult prea mare, dezvăluie Mediafax.ro.
Este nevoie de aprobarea președintelui
Biroul permanent al Senatului a trimis vineri Comisiei juridice solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul lui Florin Cîţu, acuzat de abuz în serviciu. Comisia juridică are termen până miercuri, 29 noiembrie, să formuleze un punct de vedere ce va fi transmis pentru un vot în plen.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că a avut o discuţie cu Florin Cîţu, care i-a spus că va demisiona din grupul senatorilor PNL, urmând a rămâne senator neafiliat politic.
În ceea ce-i privește pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, potrivit legii, începerea urmăririi penale a foștilor membri ai Guvernului trebuie aprobată de Președintele României.
Ioana Mihăilă este membră în Biroul Național al partidului REPER. „Am văzut cererea procurorilor, este evident că instituţiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici. Suntem un partid pentru care statul de drept este cheie şi toţi membrii noştri sunt oricând disponibili pentru lămurirea oricărei situaţii care are legătură cu munca lor în funcţiile publice pe care le-au ocupat”, au transmis reprezentanţii REPER pentru News.ro, precizând că Ioana Mihăilă „e pregătită să se auto-suspende din funcţiile politice”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.