URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2023, 11:35

Despre Ziua Liliacului Carpatin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația al cărei președinte sunt onorat să fiu a organizat, în 10 iunie, a șaptea ediție a Zilei Liliacului Carpatin, specie de arbust endemică unor văi reci și umede din Carpați. În Valea Iadului a fost desemnată inclusiv o rezervație naturală pentru conservarea acestei specii, care încântă privitorul în perioada în care florile de liliac domină peisajul, iar malurile râului sunt parcă pictate în mov.

Sărbătorirea unor elemente naturale din arii protejate o consider importantă întrucât pot fi conștientizate respectivele valori, ceea ce inevitabil conduce la creșterea respectului față de acestea.

Anul acesta se împlinesc zece ani de când am organizat prima tabără de tip Junior Ranger în Valea Iadului. În acest răstimp, sute de copii și tineri au descoperit frumusețile acestui areal cu un nume înfricoșător, prin intermediul a zeci de activități, de la simple excursii tematice până la tabere destinate învățării tinerilor să pescuiască responsabil.

Contează educația non-formală pe care o promovăm noi, în baza valorilor și convingerilor proprii? Cred că nu întâmplător, cele mai bune răspunsuri la un chestionar despre viața acvatică, aplicat tinerilor participanți în cadrul Zilei Liliacului Carpatin, în vederea selecției într-o nouă tabără Junior Ranger, ce a devenit tradițională în Valea Iadului, au venit din partea unor tineri care au mai participat la evenimente organizate de noi.

Asta ne dă speranță. Atât nouă, ca asociație, că eforturile noastre nu sunt în van, dar și nouă, ca indivizi, că viitorul nostru s-ar putea să sune binișor în mâna unor tineri, inevitabil viitori adulți, care vor avea o atitudine corectă față de natură, în general.

Cel puțin noi încercăm să le insuflăm tinerilor cu care venim în contact că natura nu este ceva ce merităm de drept și putem exploata după bunul plac și în orice condiții, ci că însăși existența noastră și bunăstarea pe această planetă le datorăm echilibrului din natură, de care trebuie să avem grijă, pentru ca și generațiile viitoare să poată prospera!

Andrei Togor
Președinte APS Aqua Crisius

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON