URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2024, 10:58

Despre peisagistica sustenabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acceptând că și omul are un impact asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice (alături de factorii naturali), trebuie să acționăm ca atare. Societatea este un compus structurat pe acțiunile fiecărui membru al său și îi revine fiecăruia sarcina de a-și asuma un rol.

Trăim pentru prima dată în istoria recentă a omului modificări cu metabolism accelerat ale climei, călduri excesive, perioade de secetă prelungite și canicule persistente, dincolo de mediile cu care eram obișnuiți. Toate acestea se resimt de fiecare dintre noi. Aglomerările citadine, precum Oradea, devin zone cu urbanizare puternică, unde ponderea spațiului verde în amprenta la sol scade, în avantajul spațiului construit.

Evoluția presupune adaptare. Suntem specia cel mai puțin adaptată la a supraviețui, dar până acum am reușit să ne dezvoltăm ca societate. Una dintre soluțiile propuse spațiilor urbane este utilizarea materialelor reciclate, din esențe naturale, sistematizarea căilor de acces pietonale ca zone nesigilate, care să permită ploilor diluviene să se infiltreze în sol, evitându-se suprasolicitarea canalizărilor. Trebuie și să renunțăm să tratăm spațiile verzi ca zone de vegetație intensivă, ce au nevoie de multă îngrijire, în special multă apă.

Verile tot mai lungi, cu perioade tot mai mari de secetă sau caniculă, ne obligă să alegem plante cu regim scăzut de apă sau aproape fără nevoie de apă. E timpul să trecem spre spațiile verzi, publice sau private, cu îngrijire minimă.

O soluție este amenajarea de acoperișuri verzi, care rețin apa de ploaie, reduc transferul de căldură și zgomotele și îmbunătățesc calitatea aerului. Tehnica poate fi aplicată și la calea de rulare a tramvaielor. Are un cost dublu la înființare față de gazonul rulou, dar după un an de la montare, are costuri zero de întreținere. 

Acest tip de abordare trebuie să devină discursivă, normală. Nu facem decât să răspundem unei necesități evidente, aceea a rezilienței în fața schimbărilor climatice acasă la noi. 

Daniel Burca
Horticultor-peisagist
Landmark, Kaluna

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON