URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2011, 17:40

Despre munca în folosul comunităţii III: O aberaţie legislativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută am prezentat istoricul aplicării muncii în folosul comunităţii în România şi am arătat, că, deşi potrivit ultimelor modificări legislative, această măsură poate fi aplicată astăzi fără a mai avea nevoie de acordul persoanei sancţionate, totuşi, executarea efectivă a acestei măsuri este imposibilă. Astăzi am să explic de ce.

În concret, dacă înainte contravenientul se putea sustrage de la aplicarea sancţiunii, în condiţiile legislative actuale, el se va putea sustrage de la executarea acesteia. Astfel, în situaţia în care contravenientul căruia i s-a aplicat prin hotărâre judecătorească sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii nu se prezintă, cu rea voinţă, la executarea sancţiunii, articolul 21 al Ordonanţei Guvernului nr. 55/2002 reglementează posibilitatea înlocuirii sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii cu sancţiunea amenzii. Or, în prezenţa acestei reglementări ajungem practic la un cerc vicios - astfel, spre exemplu, un contravenient refuză să achite amenda contravenţională iar instanţa, constatând lipsa posibilităţilor materiale de achitare a amenzii, dispune înlocuirea acesteia cu muncă în folosul comunităţii.

Luând o medie de câteva sute de dosare de acest tip pe instanţă înmulţind acest număr de dosare cu numărul de judecătorii din România, ajungem la o cifră ameţitoare de dosare care încarcă inutil rolul instanţelor de judecată şi care nu fac altceva decât să consume din bugetul statului şi aşa afectat de criză. Contravenientul nu se prezintă să execute această sancţiune iar instanţa o înlocuieşte... cu amenda!!!

Admiţând că o bună parte dintre cei cărora li s-a aplicat sancţiunea nu se vor prezenta pentru a o executa şi neavându-se alte instrumente de contrângere se va recurge la dispoziţiile art. 21 al Ordonanţei Guvernului nr. 55/2002 în sensul înlocuirii sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii cu sancţiunea amenzii, formându-se astfel, la nivel de ţară alte câteva mii sau zeci de mii de dosare care vor avea acest obiect şi, implicit, se vor cheltui alte fonduri bugetare aiurea.

Or, atât timp cât o sancţiune nu îşi va putea produce efectele, este evident că încrederea cetăţeanului în actul de justiţie nu are cum să fie ridicată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7397 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON