URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Martie 2024, 11:31

Despre gunoaiele din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.

Vom plăti mai mult pentru gunoiul colectat, și asta nu neapărat din cauza amenzilor pe care le vor da slujbașii din Primărie celor care nu respectă colectarea selectivă. Ci pentru că taxa pe economia circulară, cea care se plătește la depunerea gunoiului în haldă, va crește de la 80 la 160 lei tona.

Nu putem acuza operatorul economic pentru creșterea prețului, pentru că el nu poate lucra în pierdere. Nici Primăria nu prea are loc de întors, căci această creștere vine „de sus”, de la Uniunea Europeană, care face tot posibilul să ne ralieze standardelor ei severe, dar pe care noi, uneori, le considerăm aberante.

Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim că ne-am dorit în UE. Adică nu merge să ne dedulcim la fonduri europene din belșug, să plasăm 5 milioane de compatrioți în posturi mai bine plătite din afara țării, dar să intrăm în casa lor încălțați, cu ciubotele pline de noroi.

Sigur că orădenilor li se pare anormal să fie amendați pentru colectarea selectivă neconformă. La noi se discută deja despre introducerea unei noi fracții de colectare, a cincea, cea a textilelor, în vreme ce în mândra noastră Capitală se colectează gozul de-a valma. Ce-i drept, noi am stat doar 30 de ani sub turci, pe când ei sute de ani, așa că e explicabil să existe anumite diferențe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cine nu e gu-noi, e impotriva noastra
Colectare selectiva, da, de acord. De aici pina la a transforma fiecare cetatean intr-un gunoier (ne)calificat, care sa aiba "n" galeti in casa/apartament, sub spectrul amenzilor si a politiei, e , totusi, ceva drum de parcurs. In afara de platformele unde poti sa-ti duci voluntar gunoaiele, gratuit, cu buletinul, saga gunoiului nu are sfirsit in Oradea lui RER. Nu inteleg de ce nu se fac investitii masive in colectarea , selectarea si procesarea gunoiului, din mult iubitele fonduri europene. Incineratoare, halde ecologice si separatoare, tot ce tine de businessul asta. Toate eforturile sunt orientate spre a distruge zen-ul cetateanului. Care cetatean, in momentul achizitiei bunurilor, achita implicit pretul colectarii deseurilor, fie ele ambalaje sau dee, sau ce-or mai fi. Noul sistem RETURO, la pet-uri, cica al 2 lea din Europa, a pornit in sfirsit cu o ilustra debandada romaneasca: tre' sa orbecai dupa sigla minunata si sa ai 2 saci de flacoane. Pe care sa le viri in gaura corespunzatoare. N-or avut bani sa rascumpere flacoanele deja vindute, fara abtibild ?? The best is yet to come...
Postat 29 Martie 2024, 15:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON