URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2023, 20:00

Deșeurile la control! Se înmulțesc amenzile pentru necolectare selectivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipe de control formate din reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Primăriei, RER Vest şi Eco Bihor bat oraşul în zilele de colectare şi verifică pubelele maro ale orădenilor de la case şi ale persoanelor juridice, pentru a vedea dacă deşeurile biodegradabile sunt "curate".

Acţiunea a început de mai bine de o lună şi mulţi dintre orădenii care s-au trezit cu pubelele negolite şi cu autocolantul pentru deşeuri neconforme au fost nevoiţi să înveţe cum se colectează corect, ca să poată preda deşeurile, ori să le golească în pubela neagră.

Mulţi simt în propriul buzunar ce înseamnă să nu te conformezi: au primit amenzi cuprinse între 300 şi 500 lei pentru amestecarea deşeurilor. Firmele prinse că nu au respectat regulile colectării separate au fost sancţionate cu sume între 1.000 şi 1.500 lei.

Clienţii RER Vest pot pune în pubela maro destinată colectării deşeurilor biodegradabile numai resturi de legume şi fructe, proaspete sau gătite, pâine şi cereale sau derivate, cum ar fi ovăz, orez, paste fierte/nefierte, coji de ouă, coji de nucă, iarbă cosită, rămurele mărunţite, cenuşă doar de la lemne, şerveţele murdare, însă nu cu grăsimi sau substanţe chimice. Deşeurile trebuie aruncate fără saci de plastic.

Nu au ce căuta în pubela maro deşeuri reciclabile, cum ar fi plastic, metal, hârtie şi carton sau deşeuri reziduale. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Ăștia care nu știți selecta si curata căcatul dupa câinii voștri
Mai bine va faceți curat in ocol, ca vine apa si le duce pe criș, și apoi dați vina pe Bolojan.
Postat 02 Aprilie 2023, 00:57 de Sandu2100
Excalibur...bine spus, realitatea este așa cum ai specificat..
...dar nu poți explica asta unui idiot că te face troacă de porci. De exemplu eu propun, dacă oasele de la alimentele pe care le mâncați nu sunt preluate cu gunoiul menajer din bucătărie, eu sugerez să le vindem în moldova pe post de MOAȘTE, sunt la mare căutare acolo, poate dăm câteva zeci de tone lunar acolo, măcar să ne pricopsim și noi, păi domnule problema cu chimicalele nu sunt de acord, 98% se mănâncă din import, produse cu mulți euri, atunci cum să le aruncăm bio, ori cumva ne vor forța să le digerem gunoiul să ne căcăm bio? Nici atunci nu va fi bio...
Postat 02 Aprilie 2023, 00:21 de Morometul
Păi cum să nu se bată...
Acolo și la ape e cascaval nu glumă, că dai gunoi că nu dai gunoi cotractul trebuie să-l plătești, la ape idem, mereu e plin bazinul de apă, ăla nu prea scade, din apa de ploaie se fac bani frumoși nefiscalizați.
Postat 02 Aprilie 2023, 00:07 de Morometul
Oradea, la bloc...21.98lei/persoana
4x4 = 90 lei. 12luni=1080 RON. Pa!
Postat 01 Aprilie 2023, 20:37 de excalibur
Ma-r-lan
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/razboi-pe-gunoi-firmele-de-salubritate-se-bat-pe-statia-de-tratare-mecano-biologica-a-deseurilor-din-bihor-175242.html ]... Până când să pornească stația, Ecolect ar putea avea noi bătăi de cap. BIHOREANUL a aflat că, între timp, firmele Eco Bihor (administratoarea depozitului județean de deșeuri) și AVE (operator de salubritate în 4 zone din județ), ambele membre ale grupului maghiar Keviep, au denunțat Girexim la DNA Oradea fiindcă a câștigat „murdar” licitația de operare! ... „Girexim trebuie să își atingă obiectivele asumate. Nu ne amestecăm în demersurile pe care celelalte două firme le fac, dar este clar, comisia de licitație nu putea să cenzureze documentele emise oficial”, spune președintele Ecolect, Mircea Mălan
Postat 01 Aprilie 2023, 20:32 de excalibur
@excalibur, @kp & altii
Ce se mai aude cu statia aia de sortare a adi ecolect?! Ce mai minte vicele mârlan, ca el e seful? Urma sa cearna 40.000 t/an, platforma pt biodegradabile pt 15.000 t/an, bla, bla, bla. De 10 ani ne mint ca nu acum, ca la anul, nu la anul, la celalat.... Acolo, adica la cj Bihor, ca in ograda lor e, nu merge o echipa mixta de control in frunte cu parchetarii de la dna/diicot/etc, cu militisti, securisti, caini, sirene si muuulteee catuse?
Postat 01 Aprilie 2023, 16:48 de pinonel
Colectarea selectivă ține de reguli europene de mediu ...
... care impune obligații autorităților publice locale. Nu clienților operatorilor. Legislația e clară în acest sens. Că primăria orădeană vrea să transfere responsabilitățile către proprietarii contribuabili ... este modul habarnist a edililor de a face administrație publică. Numai prostimea "mușcă" la așa ceva. Cine plătește un singur RON doar, ca amendă la așa ceva, devine complice la spolierea clienților RER. Oriunde pe planetă unde se face colectare selectivă, există metoda suprataxării doar, în caz de neselectare la sursă. Nu se pot impune amenzi. Suprataxarea trebuie gândită la un tarif descurajator și obligatoriu prinsă în contractele individuale. Nimeni din Oradea nu are un contract cu RER, care să stabilească de comun acord procedura în caz de colectare neconformă.
Postat 01 Aprilie 2023, 07:57 de KP
Ce urmeaza, sa lucram gratis o sambata pe luna pt rer/primarie?!
Mai de voie, mai de nevoie (vezi UE), va trebui sa ne dam pe brazda! Ce nu inteleg eu e de ce trebuie sa platim tot felul de organe pt a presta pt un privat?! Sa-si incropeasca RER komandouri de controlori. Dupa modelul OTL. Vin, vad, filmeaza/fotografiaza, trimit amenda acasa. Nu platesti de bunavoie, in instanta. Zece, douazeci si restul pricep. Repet, se folosesc gratis resurse ale ad-tiei locale in beneficial unui operator privat. RER Vest SA din Bihor are ca acționar majoritar, cu 60%, firma bucureșteană RER Ecologic SRL. Restul de 40% sunt deținute de instituții publice din Oradea (nu Bihor!): administrația domeniului public sa – 25% și consiliul local al municipiului Oradea –15%. În ceea ce privește firma RER Ecologic SRL, aceasta este deținut de o firmă germană RRR GMBH Remmert Recycling din Duisburg – cu 95% și offshore-ul cipriot Kevil Enterprises cu 5%.
Postat 01 Aprilie 2023, 05:30 de pinonel
Greu , foarte greu
La unii le trebuie 3 facultăți sa știe recicla.
Postat 31 Martie 2023, 22:41 de Sandu2100
@excalibur
Nu te agita asa ca o sticla de pepsi! Exista si saci biodegradabili.
Postat 31 Martie 2023, 21:02 de unul
Echipe de control formate din reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Primăriei, RER Vest şi Eco Bihor bat oraşul
Sa bata tot ce prind, sa ne f**ă si sa ne deporteze in Baragan, la canal. "Clienţii RER Vest pot pune în pubela maro destinată colectării deşeurilor biodegradabile numai resturi de legume şi fructe, proaspete sau gătite, pâine şi cereale sau derivate, cum ar fi ovăz, orez, paste fierte/nefierte, coji de ouă, coji de nucă, iarbă cosită, rămurele mărunţite, cenuşă doar de la lemne, şerveţele murdare, însă nu cu grăsimi sau substanţe chimice. Deşeurile trebuie aruncate fără saci de plastic." Bă frate, arunc in pubela maro tot ce se arunca intr-o bucatarie de om normal. Resturi de mincare, adica. Inclusiv oase de pui, de porc de peste. "Deşeurile trebuie aruncate fără saci de plastic." .Serios? Fac du-te vino cu galetusa, ca am timp berechet... Reciclabilele nu trebuie spalate cu apa calda? Strivite sau batute? Am inteles, ne lasam job-urile si ne apucam de gunoi. Salvam planeta si firma germana RER, care e in mari dificultati, aoleu, crestere negativa... [ https://www.listafirme.ro/ rer-vest-sa-8309690/ ]
Postat 31 Martie 2023, 20:35 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON