URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2022, 17:31

Descoperiți Munții Apuseni: 15 filmulețe documentare despre Parcul Natural Apuseni, făcute pe bani europeni (VIDEO)

Una din cele mai importante arii protejate de pe teritoriul Bihorului, Parcul Natural Apuseni, își dezvăluie câteva dintre secrete într-o colecție de filme documentare cu întinderi de la cinci la 20 de minute.

Videoclipurile, realizate în cadrul unui proiect european al Administrației Parcului Natural Apuseni, dezvăluie informații despre habitatele și speciile din aria ocrotită, dar și imagini rare și spectaculoase.

De pildă, filmul despre peșteri prezintă lumea subterană a Apusenilor, cu detalii despre ghețarul de la Scărișoara, unde se „ascund” 130.000 metri cubi de gheață subterană, ori despre platoul carstic Lumea Pierdută.

De asemenea, a fost filmat năvalnicul râu subteran din Cetățile Ponorului, care creează cascade și lacuri impresionante, ori rezervația științifică din Peștera Urșilor, unde accesul este permis doar în scopuri științifice, așadar oamenii de rând nu au cum ajunge.

Fiecare din cele 15 filmulețe are o tematică anume: o prezentare generală a parcului, nevertebratele, amfibienii și reptilele, speciile de pești, păsările răpitoare, speciile de ciocănitori, paseriforme, chiroptere, mamifere mari, plante, habitate de păduri, habitate montane, habitate de pajiști, habitate umede și peșteri.

„Filmele documentare au fost realizate în cadrul unui proiect european și rolul lor a fost de popularizare a valorilor din Parcul Natural Apuseni și din ariile protejate pe care le administrăm. Oricât și oricum le-am vorbi oamenilor despre biodiversitatea din parc și valorile de acolo, astfel de filme stârnesc mai multe reacții. Feed-back-ul cel mai bun l-am avut de la cei din comunitățile locale, care uitându-se la imagini, au devenit foarte mândri de ce au acolo”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul APNA, Alin Moș.

Toate videoclipurile au fost postate pe canalul de YouTube al Parcului Natural Apuseni și pot fi folosite ca materiale didactice de către doritori.

Ele au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare în valoare de 22,5 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON