Lucrările pentru construirea celor 8,7 kilometri ai centurii Biharia-Paleu au prilejuit arheologilor de la Muzeul Țării Crișurilor descoperiri importante.
Potrivit Consiliului Județean Bihor, săpăturile au scos la iveală vestigii ale unor așezări umane, una datând încă din perioada neolitică târzie, având, așadar, o vechime de câteva mii de ani.
6 situri
„Cercetările arheologice desfășurate pe traseul centurii Biharia au condus la identificarea a șase situri. Până în prezent, lucrările au fost finalizate în patru dintre aceste situri, iar până la sfârșitul lunii martie se vor încheia și în celelalte două”, a informat marți administrația județeană.
CJ Bihor precizează că săpăturile arheologice sunt efectuate de o echipă formată din specialiști ai secției de resort a Muzeului Țării Crișurilor, iar descoperirile includ fragmente ale unor obiecte și urme ale unor așezări din diferite perioade istorice.
„Vestigiile arheologice descoperite până în prezent pot fi atribuite unor locuiri (sate-cătune) ce pot fi datate în diferite perioade: neoliticul târziu, perioada bronzului târziu (1400-1100 î.Chr.), o așezare daco-sarmatică (începutul sec. II î.Chr.), una din secolele IX-X și un sat databil în secolele XVI-XVII”, a transmis CJ Bihor, precizând că fragmentele găsite au fost depozitate la Muzeu.
A 7-a centură
Constructorii angajați de administrația județeană - asocierea Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group - continuă lucrările în zonele neafectate de cercetările arheologice, arată CJ Bihor, amintind că acestea au început la finele lunii octombrie 2023.
Proiectul centurii Biharia este format din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, va lega localitatea Paleu de noua centură.
Valoarea contractului este de 66,363 milioane lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție a proiectului este de 18 luni de la începerea lucrărilor.
Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027.
Centura Biharia este cea de-a patra aflată în lucru în Zona Metropolitană Oradea, alături de centurile Oșorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km), (8 km) și Nojorid (8,4 km), CJ Bihor derulând, de asemenea, lucrări pentru construirea centurii Aleșd (5,8 km) și Beiuș (9,3 km), precum și a Inelului Rutier Metropolitan (17 km).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.