URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Decembrie 2024, 19:32

Descoperire spectaculoasă în Cetatea Oradea: Două statui gotice de peste 650 de ani, ascunse în zidul Bastionului Crăişorul (VIDEO)

Descoperire spectaculoasă în Cetatea Oradea: Două statui gotice de peste 650 de ani, ascunse în zidul Bastionului Crăişorul (VIDEO) foto: capturi tvrinfo.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două statui din piatră vechi de peste 650 de ani au fost descoperite în zidul Bastionului Crăişorul, în timpul lucrărilor de restaurare din Cetatea Oradea, anunță TVR Info.

Arheologii care supraveghează lucrările sunt de părere că statuile au fost parte din altarul fostei catedrale gotice, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa, ridicată pe 25 august 1401 de Papa Bonifaciu al IX-lea la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi.

În fosta catedrală şi în cimitirul ei au fost înmormântate şapte capete încoronate, de la regii Ladislau I, Andrei al II-lea, Ştefan al III-lea şi Ladislau al IV-lea Cumanul la regina Beatrix, regina Maria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg. Lăcașul de cult a fost abandonat după anul 1556, când în oraș a fost adoptată Reforma, și apoi, demolat. 

Cele două statui de piatră, care îi reprezintă pe apostoli, au fost găsite în zidul Bastionului Crăişorul, în timpul lucrărilor de restaurare care sunt speciale, spun specialiştii, căci este pentru prima dată când umplutura unei fortificaţii este scoasă în întregime, potrivit tvrinfo.ro.

"Sunt două statui decapitate, din păcate, şi care au fost utilizate ca material de construcţie. Sunt primele şi cele mai importante vestigii ale decorului gotic", a declarat arhitectul Emődi Tamás, pentru tvrinfo.ro

În timpul lucrărilor va fi refăcută şi curtea interioară a bastionului Crăişorul, așa cum era în secolul al XVI-lea.

Este al treilea dintre cele cinci bastioane ale Cetăţii care este reabilitat, din fonduri obținute prin PNRR. Proiectul cuprinde consolidarea structurală, conservarea și restaurarea zidurilor bastionului și cazematelor, dezvelirea și punerea în valoare a ruinelor, a vestigiilor arhitecturale și arheologice legate de existența bastionului între secolele XVI-XVIII.

De asemenea, sunt prevăzute amenajarea unui drum de rond și a platformei bastionului cu alei și scări, respectiv extinderea și diversificarea spațiului verde existent și realizarea unei rețele de utilități, cum ar fi o instalație electrică de iluminat ambiental.

După investiție, vizitatorii vor putea să vadă cum arăta o structură militară de apărare din perioadele medievală târzie și premodernă, cu metereze și goluri de tragere, iar bastionul va putea găzdui chiar și evenimente, căci platforma de circa 1.500 mp dintre cazemate și cele două laturi va fi astfel amenajată, pavată și finisată. Aici vor putea fi organizate demonstrații, proiecții de film, târguri, prezentări, concerte sau spectacole.

Lucrările fac parte din etapa a IV-a a proiectului de refuncționalizare a Cetății Oradea, valoarea investiției ridicându-se la 10,8 milioane de lei fără TVA.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7129 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON