URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
România de altădată nu era remarcabilă prin ponderea oamenilor cu carte, dar nici măcar neprietenii nu puteau zice că românii ar fi fost atât de grei de cap încât să-și pună neisprăviți în frunte. Ceea ce nu se poate spune în zilele noastre, când mai toți băștinașii știu să scrie și să citească, însă cu tot mai puțin folos de vreme ce împing escroci spre vârful treburilor publice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2022, 14:55

„Descoperire senzațională” lângă Oradea: Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur prin păr, în perioada Eneolitică (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O descoperire rară și importantă a fost făcută pe șantierul viitorului drum expres care va face legătura între Oradea și Autostrada A3. Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur, ce i-au împodobit părul, și 800 de mărgele.

Misterul din mormânt

Detaliile legate despre descoperirile arheologice realizate pe şantierul drumului au fost oferite joi de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, şi de arheologii Gruia Fazekas şi Călin Ghemiş, cel din urmă fiind coordonatorul echipei de specialişti de pe şantier. 

„Cercetările arheologice au început pe teren în 29 martie şi s-au încheiat în 25 iunie. În total a fost o echipă de 30 de persoane, arheologi şi studenţi, de la muzeu (n.r. - MȚC), precum şi de la Muzeul Judeţean din Satu Mare, Universitatea din Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceste lucrări de infrastructură au reuşit să aducă la lumină situri şi vestigii importante în zone în care până acum nu exista nicio informaţie", a explicat Moisa.

Specialiștii s-au împărţit pe grupe, în nouă situri, fiecare fiind coordonată de un arheolog. Cele mai vechi dintre ele, trei la număr, aparţin Epocii Neolitice (mileniul VI, î. Chr.), două Epocii Bronzului mijlociu şi târziu, alte două Epocii Romane în Barbaricum (secolele III-IV d. Chr.), iar ultimele două aparţin Evului Mediu (sec. XIII-XVII d. Chr.) şi perioadei contemporane, în jurul anilor 1920, unde au fost identificate urme ale unui poligon de tragere.

În situl numărul opt aflat în zona Biharia, coordonat de arheologul Florin Sfrengeu de la Departamentul de Istorie a Universității din Oradea, a fost descoperit un mormânt din perioada Eneolitică ce aparține culturii Tiszapolgár (cel mai probabil din perioada 4.600 şi 4.300 î. Chr.) al unei femei.

„Este o descoperire rară, senzaţională. Vorbim despre un tezaur alcătuit din 169 de inele de aur, care după poziţionarea lor au împodobit şuviţele de păr, o brăţară de cupru, două mărgele din aur şi 800 de mărgele din os. Suntem destul de siguri că vorbim despre o femeie, datorită dentiţiei, staturii şi a faptului că nu avea în mormânt nicio armă. Este interesant faptul că astfel de morminte erau amenajate doar pentru căpetenii, războinici sau alte personaje masculine, foarte rar pentru femei", a spus Călin Ghemiş.

Câteva dintre podoabe au fost expuse în Lapidariul MȚC, unde a avut loc conferința. 

Acesta a subliniat şi că o descoperire arheologică de o asemenea amploare nu a mai fost făcută în ultimii 15 ani în zona de Vest a țării, doar în județul Arad. 

Din Epoca Bronzului

Pentru a afla mai multe informaţii, cercetătorii de la MŢC au trimis mai multe analize, inclusiv probe ADN, în Târgu Mureş şi în Olanda. „Când vom primi toate rezultatele analizelor, vom face un studiu, iar pe finalul anului sperăm să finalizăm totul şi să amenajăm în secția de Istorie (n.r. - Muzeului Țării Crișurilor) o expoziţie dedicată acestei descoperiri", a explicat Gruia Fazekas, șeful secției de Arheologie a instituției culturale. 

În situl trei, aproape de localitatea Sântion, au fost descoperite urme a două locuinţe umane unde se aflau îngropate mai multe vase din ceramică (foto) care datează din secolul II î. Chr. - secolul II d. Chr.

Apoi, la situl al nouălea, lângă Biharia, a fost descoperită o așezare sarmatică (adică din secolul III - primele decenii ale sec.IV), fiind scos la lumină un schelet de femeie, într-o poziție anormală, care probabil aparţinea necropolei aferente aşezării. 

Dat fiind că cercetările arheologice pe șantier au fost finalizate, firma Strabag poate continua lucrările pentru realizarea șoselei de legătură dintre Oradea și A3. Acesta va începe cu un pasaj peste calea ferată din dreptul sensului giratoriu de pe Calea Sântandrei, va traversa Crişul Repede pe un pod în dreptul localităţii Sântion şi va avea pasaje supraterane peste drumul şi calea ferată spre Ungaria din dreptul comunei Borş, pentru a se termina în zona Biharia, la 2,5 kilometri de graniţă, într-un nod rutier pe autostradă.

Mai multe detalii despre cercetările arheologice pe șantier, într-un material video realizat de MȚC:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Proveniența aurului
Excelentă descoperire! Sincere felicitări echipelor de arheologi! În altă ordine de idei, una mai comică: parcă înainte de marea invazie a hunilor aceste teritorii erau pustii :D. Sigur e aur din mongolia ;).
Postat 11 August 2022, 15:16 de fincunoscator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3291 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON