URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2017, 16:40

Deputatul liberal Florica Cherecheş redeschide lupta anti ambrozie: "Cei din Senat consideră că este o prostie"

După ce în toamna anului trecut a depus în Parlament un proiect de lege pentru stârpirea ambroziei, o plantă care în această parte a ţării este foarte răspândită şi provoacă alergii grave, deputatul liberal Florica Cherecheş a anunţat, joi, că a redepus proiectul.

"Am depus anul trecut o iniţiativă legislativă şi, culmea, s-a clasat, pentru că cei din Senat consideră că e o prostie şi nu a ajuns să fie repartizată în comisii timp de 3 luni, până la finalul mandatului trecut. Aşa că, în urmă cu aproximativ o lună, am depus o nouă iniţiativă legislativă, cu un nou conţinut, dar nici acum nu a fost repartizat la comisie!", a anunţat Cherecheş, joi, într-o conferinţă de presă.

Deputatul a spus că, deşi sudul ţării, respectiv Bucureştiul, nu este o zonă atât de afectată de ambrozie, o parte dintre parlamentari, inclusiv jurnalişti, "chiar iau în derâdere această problemă", cu toate că, dat fiind faptul că planta se răspândeşte foarte rapid şi este foarte rezistentă, inclusiv Capitala s-ar putea confrunta cu alergii.

"Sper să fie o iniţiativă luată în serios şi apoi şi aplicată, pentru că este vorba de o problemă de sănătate publică. Scopul iniţiativei nu e să amendăm oamenii, ci să conştientizăm cu privire la pericolul reprezentat de această plantă, care este cea mai alergenă! O singură plantă produce un milion de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe. Noi suntem într-o zonă de mare risc, iar de aici va merge sigur şi în zona Capitalei", a mai spus deputatul.

Potrivit actului normativ, proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi periodic, cel puţin o dată pe an la lucrări de întreţinere a lor, respectiv să elimine planta prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări specifice, în caz contrar fiind pasibili la sancţiuni pornind de la avertisment scris cu termen de conformare.

Dacă în varianta iniţială propusă de liberală amenzile erau de la 200 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice, şi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane juridice, în noul proiect, cuantumul acestora a crescut la 1.500 lei - 10.000 lei pentru persoane fizice şi 10.000 lei - 50.000 lei pentru persoane juridice.

De precizat că în Oradea există hotărâri de Consiliu din 2006 şi din 2009 (HCL 725/2006 şi HCL 429/2009) prin care se prevăd obligaţiile proprietarilor de teren de a şi le întreţine, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd şi amenzi contravenţionale. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Florica. Ce nume predestinat!
Când nu se ocupă de cultură, se ocupă de recoltă.
Postat 26 Mai 2017, 12:46 de eutanasiu
Doamnă de putată, stimată Florica, dragă Chere cash.
După expunerea de motive copy-paste după Wikipedia, ţi-ai pierdut dreptul de a mai vorbi vreodată despre plagiat. Chiar şi C.V.-ul confirmă cele de mai sus. P.S. Era mai bine să te limitezi la utilizarea ambroziei sub formă de cremă şi fard.
Postat 25 Mai 2017, 17:06 de eutanasiu
depinde de cine promovreaza?
ca si aia cu numaratul voturilor :)))
Postat 25 Mai 2017, 16:44 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON