URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2013, 08:53

Deputatul Cseke Attila a depus un proiect de modificare a legii privind colectarea deşeurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"În rândul statelor UE este tot mai des întâlnit sistemul de plată numit "Pay as you throw" (PAYT - plăteşte atât cât consumi), iar în cazul gestionării deşeurilor, efectele asupra mediului nu sunt deloc neglijabile. Ar fi utilă introducerea acestui principiu de plată şi în România, creându-se astfel o echitabilitate în cuantumul taxelor, acestea fiind direct proporţionale cu cantitatea deşeurilor produse şi colectate".

Acesta este principiul pe care şi-a bazat deputatul Cseke Attila propunerea de modificare a legii privind colectarea deşeurilor, ce prevede - în esenţă - posibilitatea ca fiecare municipalitate să decidă singură dacă localnicii plătesc "pauşal" pentru acest serviciu, în funcţie de numărul de persoane dintr-o locuinţă, sau în funcţie de cantitatea efectivă de deşeuri produse.

"Nu sunt de acord cu faptul ca la Bucureşti să fie decisă valoarea taxei pe care trebuie să o plătim pe persoană în fiecare localitate a ţării, în condiţiile în care este evident faptul că locuitorii nu acumulează cantităţi similare de deşeuri casnice. Un exemplu foarte clar în acest sens este acela când o persoană nu se află pentru un timp îndelungat la domiciliu, deci nu acumulează deşeuri casnice, dar e totuşi obligată la plata colectării acestora. În baza principiului descentralizării propun ca decizia privind calcularea taxei de colectare să aparţină autorităţilor locale, acestea să hotărască dacă aleg să impună fiecărui locuitor taxă unică, pe persoană, sau contribuţia la plată să se facă în funcţie de cantitatea deşeurilor colectate de la fiecare în parte", şi-a argumentat Cseke demersul de modificare a legii.

Deputatul UDMR a subliniat că în luna septembrie a anului trecut comisarul european de mediu, Janez Potocnik a discutat cu reprezentanţii Guvernului, cărora le-a propus introducerea principiului PAYT în sistemul de plată din România. "Nu pot fi de acord cu reprezentanţii Guvernului când aceştia afirmă că nu există metode pentru cântărirea deşeurilor colectate. Noi nu trebuie decât să alegem una din procedeele folosite în străinătate", a mai spus Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cere ceva logic !
E ceva normal sa platesti la kg ! Procesarea deseurilor se face in functie de cantitate si nu de numarul de persone ! Daca familia are o pisica, un papagal si un caine, de ce nu se trec si astea ?! Nea ilie, ti-am dat un pont !
Postat 27 Iunie 2013, 16:11 de pinonel
Replica #Carp III
da... si asta este o problema, un motiv, si anume: daca un deputat maghiar din Romania depune un proiect sau o cere pt. modificarea legiilor, sau daca, pur si simplu, are o ideie buna imediat este "degradat". Aici in tara nu calitatea ideii care se pare ca ar fi una buna ci persoana care o inventeste conteaza. Deci, efectiv esenta modernizarii este nebagata in seama. Bine ar fi sa iesim din epoca asta conservativa care a fost in vremea lui Ceausescu.
Postat 27 Iunie 2013, 12:37 de anonym
Dacă şi la Budapesta se cântăreşte gunoiul maghiarilor de pretutindeni, atunci aşa să fie !?!
...
Postat 27 Iunie 2013, 10:40 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON