Adrian Miroslav Merka, deputatul din Bihor ce reprezintă Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, a fost declarat de către Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese, deoarece "a solicitat angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă ale părinţilor săi, prin care aceştia au fost angajaţi în perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011 în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar".
Totodată, ANI afirmă că în cazul deputatului bihorean există indicii privind posibila încălcare a dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal, deoarece Merka "a avizat contractele individuale de muncă încheiate de părinţii săi cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia mama sa a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 lei, iar tatăl său a realizat venituri nete în sumă totală de 4.533 lei".
Potrivit Agenţiei, prejudiciul cauzat statului prin angajarea părinţilor săi de către Merka se ridică la aproape 33.000 lei, şi a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Pentru aceasta, Codul Penal prevede închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe cel puţin trei ani.
De cealaltă parte, Merka se consideră nevinovat. "Din punctul meu de vedere sunt nevinovat, dar este interpretarea fiecăruia. Parlamentarilor li se aplică statutul funcţionarilor publici doar din 2012, iar acuzaţiile care mi se aduc se referă la perioada 2008-2011. Ba mai mult, eu am făcut propunerea de angajare şi Parlamentul şi-a dat OK-ul. Pe aceeaşi speţă sunt mulţi colegi în situaţia mea. Înseamnă că undeva lipseşte o virgulă, tocmai de aceea trebuie găsită, cât mai repede, o rezolvare. O să continui în instanţă. Nu am ce face", afirmă deputatul.
Merka devine al treilea parlamentar din Bihor acuzat de ANI, după ce, în legislatura trecută, deputatul Sonia Drăghici (PSD) a fost acuzată că şi-a angajat fiul ca şef al propriului cabinet parlamentar, iar fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro, acum senator, că în calitatea pe care a deţinut-o în conducerea Primăriei la mijlocul anilor 2000 a semnat atribuirea unui imobil (fosta Bibliotecă CFR) din strada Republicii către Fundaţia Mecena (ce activează pe lângă UDMR Bihor), din a cărei conducere făcea parte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.