Sărbătorile de iarnă s-au încheiat, iar odată cu ele şi zilele libere care au marcat debutul anului. Revenirea la rutina zilnică, după o perioadă de relaxare, poate fi dificilă pentru mulţi oameni, generând episoade de anxietate şi sentimente de tristeţe, un fenomen cunoscut sub numele de depresie post-sărbători, conform Digi24.ro.
Potrivit psihologilor, luna ianuarie este una dintre cele mai aglomerate perioade în cabinetele de terapie. Mulţi români resimt dificultăţi la reluarea activităţilor zilnice, fie că este vorba despre muncă sau şcoală.
„Sărbătorile reprezintă un obiectiv pentru fiecare om în parte: cum iese masa de sărbători, cum se simt invitaţii, cum să fie de Revelion. Sunt lucruri care ne fac să nu observăm că s-a făcut urât afară, că-i mai frig sau că s-au scumpit facturile", a explicat pentru sursa citată psihoterapeutul Matei Stănculescu.
„Dar ce să vezi: sărbătorile nu ies întotdeauna aşa cum ne dorim, iar revenirea la rutină poate amplifica aceste stări depressive", a adăugat acesta.
Printre simptomele frecvente ale depresiei post-sărbători se numără tristeţea, oboseala, lipsa de energie şi teama de nerealizare.
Specialiştii recomandă stabilirea unor noi obiective pentru a depăşi această perioadă. „Planifică o vacanţă, organizează o excursie cu prietenii, începe să citeşti o carte sau apucă-te de o activitate nouă. Important este să ai ceva care să te motiveze", spune Matei Stănculescu.
Petrecerea timpului cu cei apropiaţi este considerată o soluţie împotriva anxietăţii şi depresiei. „Relaţiile cu prietenii sau familia pot juca un rol esenţial în această perioadă", mai afirmă specialistul.
De obicei, majoritatea persoanelor au nevoie de două-trei săptămâni pentru a reveni la ritmul obişnuit de dinaintea sărbătorilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.