URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Guvernul Ciolacu 2 este aproape identic cu primul guvern Ciolacu, cel care a băgat patria în gard. Trebuie să fii mai naiv decât un vânzător de covrigi ca să crezi că un experiment făcut de două ori în aceleași condiții va avea rezultate diferite. Văd că aproape nimic din ce a propus Ilie Bolojan când s-a dus la București și a preluat conducerea Partidului Național Liberal nu se mai găsește în programul de guvernare.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Ianuarie 2025, 10:19

Depresia de după sărbători: Cum o poți identifica și cum poți să scapi mai repede de ea

Depresia de după sărbători: Cum o poți identifica și cum poți să scapi mai repede de ea Foto generic, sursa: Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătorile de iarnă s-au încheiat, iar odată cu ele şi zilele libere care au marcat debutul anului. Revenirea la rutina zilnică, după o perioadă de relaxare, poate fi dificilă pentru mulţi oameni, generând episoade de anxietate şi sentimente de tristeţe, un fenomen cunoscut sub numele de depresie post-sărbători, conform Digi24.ro.

Potrivit psihologilor, luna ianuarie este una dintre cele mai aglomerate perioade în cabinetele de terapie. Mulţi români resimt dificultăţi la reluarea activităţilor zilnice, fie că este vorba despre muncă sau şcoală. 

„Sărbătorile reprezintă un obiectiv pentru fiecare om în parte: cum iese masa de sărbători, cum se simt invitaţii, cum să fie de Revelion. Sunt lucruri care ne fac să nu observăm că s-a făcut urât afară, că-i mai frig sau că s-au scumpit facturile", a explicat pentru sursa citată psihoterapeutul Matei Stănculescu.

„Dar ce să vezi: sărbătorile nu ies întotdeauna aşa cum ne dorim, iar revenirea la rutină poate amplifica aceste stări depressive", a adăugat acesta. 

Printre simptomele frecvente ale depresiei post-sărbători se numără tristeţea, oboseala, lipsa de energie şi teama de nerealizare. 

Specialiştii recomandă stabilirea unor noi obiective pentru a depăşi această perioadă. „Planifică o vacanţă, organizează o excursie cu prietenii, începe să citeşti o carte sau apucă-te de o activitate nouă. Important este să ai ceva care să te motiveze", spune Matei Stănculescu.

Petrecerea timpului cu cei apropiaţi este considerată o soluţie împotriva anxietăţii şi depresiei. „Relaţiile cu prietenii sau familia pot juca un rol esenţial în această perioadă", mai afirmă specialistul. 

De obicei, majoritatea persoanelor au nevoie de două-trei săptămâni pentru a reveni la ritmul obişnuit de dinaintea sărbătorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8217 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON