URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Aprilie 2018, 09:32

Depresia ar putea să aibă cauze fizice!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consensul unanim în psihologie a fost până acum că depresia se leagă de procesele chimice din creier (serotonina în special), dar o serie de noi studii au propus o nouă teorie: şi anume aceea că depresia ar putea să aibă cauze fizice.

Prin "cauze fizice" se înţelege aici inflamaţii în întreg corpul declanşate de un sistem imunitar supra-activ. În cazul depresiei cronice, sistemul imunitar ar continua să funcţioneze la capacitate maximă după o boală fizică lungă sau o traumă, ducând la simptome ce includ stare de nefericire, lipsă de speranţă, oboseală.

Se pare că există o conexiune între tratamentul cu medicamente antiinflamatorii şi diminuarea depresiei. În 2017 un grup de cercetători a creat un laborator pentru a căuta tratamente pentru sindromul oboselii cronice şi encefalomielită. Ambele produc aceleaşi simptome ce se regăsesc şi în depresie, iar grupul de cercetători şi-a bazat laboratorul pe această legătură. Mai mult, cu un an înainte, în octombrie 2016, studii care vorbeau despre tratamentul bolilor sistemului imunitar şi posibile tratamente oferite de o nouă generaţie de medicamente antiinflamatorii au descoperit o legătură directă între depresie şi inflamaţii.

Citochinele sunt molecule proteice cu rol în transmiterea de informaţii între leucocite - celule ale sistemului imunitar. Aproape o treime din oamenii care suferă de depresie prezintă niveluri ridicate de citochine în corp şi - implicit - sunt în risc de a dispune de un sistem imunitar mult mai activ. Asta la rândul ei ar putea duce la inflamaţii în anumite zone ale creierului.

O altă dovadă a relaţiei dintre inflamaţii şi depresie stă în faptul că dacă o persoană sănătoasă este tratată cu medicamente antiinflamatorii (de exemplu Interferon), există o mare şansă ca acea persoană să dezvolte ulterior depresie. Ultima afirmaţie îi aparţine lui Ed Bullmore, profesor la Universitatea Cambridge şi şeful Departamentului de Psihiatrie din cadrul aceleiaşi instituţii.

Implicaţiile acestor cercetări sunt diverse. Dacă se dovedeşte că medicamentele antiinflamatorii sunt mai eficiente în tratarea depresiei decât antidepresivele, s-ar putea ca în viitorul apropiat depresia să poată fi tratată mult mai rapid şi mai ieftin. De asemenea, companiile farmaceutice vor pierde o mulţime de bani dat fiind costul antidepresivelor. Mai mult, definiţia depresiei în psihologie şi psihiatrie va trebui modificată dacă se dovedeşte că simptomele sunt declanşate - cel puţin în parte - de cauzele fizice descrise mai sus.

În prezent, tratarea depresiei prin terapie este o muncă asiduă, atât pentru terapeut cât şi pentru client sau pacient. În funcţie de gravitatea cazului şi de gradul la care a avansat depresia, putem vorbi de un tratament care variază în timp, de la câteva săptămâni la câteva luni. În cazul distimiei ori a bolilor mintale care au ca simptom episoade depresive (cum ar fi tulburarea bipolară) tratamentul se poate chiar relua după o vreme, întinzându-se pe perioada mai multor ani. Alături de anxietate, depresia este una din cel mai des întâlnite afecţiuni în lumea psihologiei, iar suferinţa provocată de aceasta se poate dovedi a fi cu adevărat devastatoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON