Municipalitatea orădeană a organizat sâmbătă dimineața o demonstrație de zbor a dronei capabile să transporte probe medicale, aflate în teste la Oradea, în cadrul unui proiect-pilot desfășurat în premieră în România.
Numai că din întreaga operațiune au lipsit tocmai probele medicale pe care aparatul de zbor ar fi trebuit să le ducă la laborator...
În 8.32 de minute
Adusă și operată de o companie australiană, Skyy Network, fondată de un fost pilot militar, drona de tip X 11 – concepută pentru zborul pe distanțe relativ scurte, în zone urbane, și care poate atinge 40 km / oră - a zburat de pe heliportul Spitalului Județean din Oradea până pe una dintre clădirile secției din Rogerius, de pe Corneliu Coposu, unde funcționează un laborator robotizat de analize, în 8.32 minute.
Acolo, i-au fost schimbate rapid bateriile, iar drona s-a întors spre bază, adică spre heliport, în tot cam atâta timp. Dus-întors a parcurs 9,2 kilometri, adică 4,6 kilometri pe tură, iar traseul aprobat în prealabil de Autoritatea Aeronautică Civilă Română a fost unul care a ocolit în bună măsură deplasarea deasupra zonelor cu densitate a populației.
Cutia cu... probleme
Ce a ieșit în evidență în cadrul acestei demonstrații a fost lipsa cutiei medicale care ar fi trebuit să atârne de aparatul de zbor. Atât city managerul Oradiei, Mihai Jurca, cât și ex-pilotul australian Rory Houston au explicat că primele teste efectuate la Oradea s-au făcut cu drona purtând cu ea o cutie medicală, însă s-a dovedit că acel tip de cutie, în special în condiții de vânt mai puternic, îngreunează parcursul dronei și o poate destabiliza, iar consumul bateriei este mai rapid.
Astfel, Jurca a spus că se vor testa zboruri cu cutii adaptate, mai „aerodinamice”, în următoarea etapă a proiectului-pilot.
Întreaga demonstrație de sâmbătă dimineața, cu parcursul dronei de pe heliportul Spitalului Județean până pe una dintre clădirile medicale de pe strada Corneliu Coposu, a fost filmată din dronă și transmisă live de Primăria Oradea.
Testele precedente realizate zilele trecute la Oradea au fost îngreunate de vânt, a precizat Rory Houston (foto), drona fiind nevoită în unele cazuri să aterizeze forțat înainte de finalizarea traseului. Mereu, însă, a aterizat în punctele prestabilite, patru în total, pentru astfel de situații, deci nu aiurea pe undeva pe traseu, conform reprezentantului Skyy Network.
Probe, sânge, medicamente
Pe heliportul Spitalului Județean din Oradea și-a făcut apariția sâmbătă dimineața și primarul Florin Birta, care însă n-a făcut declarații și l-a lăsat pe Mihai Jurca să explice inițiativa, precum și managerul unității spitalicești, Gheorghe Carp.
Acesta din urmă a spus că implementarea unui sistem de transport cu drone este necesară și ar îmbunătăți sistemul medical din Oradea. Acesta a precizat că cu astfel de drone pot fi transportate nu doar probe de laborator, ci și sânge, respectiv medicamente.
Dr. Carp a spus că nu se va renunța în viitor la transportul de probe făcut de trei ori pe zi de la Spitalul Județean la laboratorul robotizat din Rogerius, însă dronele ar ajuta mai ales în cazul unor urgențe, căci pot fi operate la orice oră din zi și din noapte.
„Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea. Personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”, a spus managerul Spitalului Județean.
Încă în teste
City managerul Mihai Jurca a spus că, odată perfecționat și adaptat pentru nevoile Oradiei, un sistem de transport de probe cu drona este necesar. El a afirmat, de asemenea, că aparatele de zbor ar putea fi achiziționate chiar și cu ajutorul banilor europeni.
„De acum încolo începem să analizăm datele și să planificăm ceea ce va deveni o operațiune de zi cu zi. Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcție de tipul de aeronavă, frecvența zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm și spre finanțări europene, pentru că, cel mai probabil am putea să accesăm astfel de finanțări pentru aparatele de zbor”, a spus Jurca.
Dacă se va dovedi că inițiativa poate funcționa cu succes în Oradea, aceasta ar putea fi extinsă, cu alte tipuri de drone, capabile să parcurgă distanțe mari, pentru a se efectua transporturi de probe între spitalele din Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș și laboratorul din Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.