URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2021, 19:50

Demisionarul Sebastian Lascu: "În PNL Bihor sunt foarte mulţi bugetari politici" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un "locotenent" din "armata" lui Ilie Bolojan a dezertat. Fost consilier municipal în Oradea, apoi consilier judeţean, stomatologul Sebastian Lascu a demisionat din PNL Bihor, nemulţumit că în partid nu mai există meritocraţie, iar "veteranii" au fost înlăturaţi discreţionar de preşedintele Ilie Bolojan, pentru a le face loc unor oameni noi.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Lascu spune că bugetarii au acaparat PNL Bihor, care astfel se îndepărtează de liberalism, că traseiştii sunt acceptaţi prea uşor în organizaţie şi că Bolojan este "faraonizat" de subalternii din partid, care nici nu-i mai dezbat deciziile. Fostul liberal mai spune că tot "bugetarii politici" l-au făcut şi pe Florin Birta primarul Oradiei, preferând în Primărie un şef produs de partid şi, astfel, mai lipsit de autoritate.

"Oameni noi au venit sus pe val"

- Aţi demisionat după 23 de ani de activitate în PNL motivând că nu s-a reuşit instaurarea meritocraţiei în organizaţia din Bihor şi l-aţi dat exemplu, indirect, pe sociologul Adrian Hatos, ajuns senator la scurt timp după ce a devenit membru şi v-a "suflat" o poziţie de candidat la care aţi aspirat. Care sunt detaliile acestei demisii?

- În fiecare poziţie în care am fost susţinut, în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, am muncit şi am încercat să aduc capital de imagine partidului, prin idei noi şi implicarea în proiectele existente. Eu am provenit din rândul Tineretului Naţional Liberal, unde am intrat la 18 ani, am avut un parcurs gradual şi normal că doream să merg mai departe. S-a întrerupt firul evoluţiei când am candidat pentru o poziţie de Senat, semi-eligibilă, şi nu am avut susţinere. Dl Hatos este o victimă colaterală, nu am nimic personal cu dânsul, dar într-un partid mare cum a ajuns PNL Bihor nu era necesar să aduci oameni noi pentru imagine, ci era bine să-ţi hrăneşti oamenii care s-au implicat de când partidul era la un scor foarte mic. Eu am fost în echipa dlui Bolojan când nu era nici prefect, am muncit alături de el la toate proiectele din Oradea. Era normal să-i susţină pe cei care au fost lângă el. Într-un partid în care s-a muncit ani de zile, oameni noi au venit sus pe val. Dacă PNL va ajunge în opoziţie, aş vrea să-i văd cum vor simţi lupta.

- Cum s-a ajuns aici, ca în locul unui vot nominal, preşedintele partidului să propună o listă de candidaţi, pe care se regăseau şi nume noi pentru partid?

- Până la urmă, a fost o decizie prin vot a organizaţiei, dar e clar că preşedintele a avut un cuvânt greu de spus. Însă nu este corect. E bine să fie o schimbare în politică, să nu se ajungă la "dinozauri", dar trebuie să le dai tinerilor semnalul că, dacă muncesc, au şansa să crească.

- Totuşi, aţi demisionat luni bune mai târziu. De ce şi ce s-a întâmplat în acest interval?

- Am considerat că aş putea să fac un rău partidului dacă aş demisiona în momentul alegerilor, ceea ce nu am vrut.

Statutul PNL, încălcat de Bolojan

- Aţi fost vicepreşedinte PNL Bihor şi prim-vicepreşedinte PNL Oradea, aşadar aţi avut legitimitatea, chiar obligaţia să ridicaţi aceste probleme în partid. I-aţi spus preşedintelui Bolojan şi colegilor nemulţumirile dvs.?

- I-am transmis mesajul domnului preşedinte Bolojan, pentru că nu am reuşit să stăm de vorbă. După ce am insistat câteva luni cu telefoanele, fără să mi se răspundă, am considerat că doar prin demisie mai puteam demonstra că lipsa de dialog este anormală. Foarte mulţi colegi mi-au spus că sunt de acord cu mine.

- Au spus-o şi în partid?

- Nu. Se poate să fie şi din cauza faptului că foarte mulţi membri PNL Bihor sunt bugetari politici, cu o reticenţă în a-şi exprima părerile. Dar îi fac mai mult rău (lui Bolojan - n.r.) dacă nu îi spun şi lucrurile pe care nu vrea să le audă, ajungând să-l faraonizeze, fără voia lui. Dacă ai făcut toate acele lucruri bune pentru Oradea, nu înseamnă că ai dreptul să încalci statutul şi regulile după care partidul funcţionează.

- Cum s-a încălcat statutul?

- Nu este statutar ca un membru proaspăt înscris să fie votat pe lista de candidaţi. Era nevoie de o vechime, de nişte voturi în biroul în care intră. Avem primari cu 2-3 mandate, care şi-au făcut treaba şi poate se gândesc că ar accede spre o altă zonă, dar când văd că l-ai numit pentru Senat pe unul nou, se gândesc că n-are sens să muncească, că merge şi altfel. Poţi să intri în partid şi ajungi direct senator.

- Dar ce vă face pe dvs. mai liberal decât alţii? Cine sunteţi, cum aţi ajuns ce aţi ajuns?

- Meseria, în primul rând. Sunt medic stomatolog, mă bazez pe ceea ce ştiu, nu sunt legat de politică, nu am avut contracte cu statul, nu am depins de asta.

Voia lui Bolojan...

- Aţi pomenit de colegi care au spus că sunt de acord cu dvs., dar totuşi nu s-au opus preşedintelui organizaţiei. Să înţelegem că Ilie Bolojan o conduce cu mână de fier? Sau mai degrabă în stil dictatorial?

- Nu vreau să spun dictatorial, dar este o mână de fier rigidă şi sunt chestiuni care nu se mai pot discuta.

- Nu mai există dezbatere în PNL Bihor?

- În ultimul timp în care am fost eu acolo, nu prea. Am respectat că (Bolojan - n.r.) a avut întotdeauna un program încărcat şi din bun-simţ nu voiam să îi rup din timp pentru proiectele majore cu chestii mici. Dar trebuie să fie timp de discuţie şi pentru lucrurile mici, pentru că erodează în timp. Când eram în Consiliul Local şi eram organizaţi pe cartiere, preluam problemele direct de la cetăţeni, discuţii care au făcut ca tomberoanele din jurul blocurilor să fie închise cu cartele, ca pe strada Xenopol să apară terenuri de sport şi o zonă pentru copii...

- Vi s-au oferit alte recompense la schimb cu fotoliul de senator? Oamenii ar putea crede că, până la urmă, aţi demisionat pentru că nu aţi prins o funcţie...

- Nu a fost cazul, n-am alergat după funcţii şi poziţii, dovadă că nu m-am înscris în alt partid şi nici nu am intenţia. Am fost totdeauna împotriva traseiştilor, chiar şi când în PNL Oradea a venit o tabără destul de mare din PSD. Oamenii sunt OK, dar politic nu mi se părea normal. S-a spus că aşa vom avea mai mulţi consilieri locali, dar l-am contrazis pe dl Bolojan şi i-am spus că voturile vin în urma muncii şi a proiectelor. Manevre de-astea se fac în oraşe în care nu s-a întâmplat mare lucru.

- Au fost răsplătiţi în vreun fel cei veniţi din PSD în PNL?

- Unii da, şi-au păstrat diferite poziţii în urma faptului că au venit la PNL.

- Cine sunt aceştia?

- Prefer să nu intru în detalii.

Birta, produs al partidului

- Apropo de încălcări ale regulilor, am observat şi noi următoarea anomalie: PNL Bihor şi-a încălcat statutul prin faptul că nu l-a exclus pe primarul din Aleşd, Ioan Todoca (foto jos, alături de Ilie Bolojan), după ce judecătorii au stabilit că a fost colaborator al Securităţii comuniste. Ba mai mult, a fost candidatul PNL la alegerile locale din 2020, iar recent a fost ales vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. S-a discutat această problemă în partid?

- Oficial, nu s-a discutat; pe la colţuri, da. Eu n-am fost niciodată de acord cu cei care au făcut pactul cu Securitatea şi au beneficiat de avantaje, dar dl Todoca a susţinut că a fost silit să colaboreze pentru a-l salva pe tatăl dumnealui. Îmi vine greu să cred că a minţit şi cred că oricare dintre noi ar fi făcut-o, în acea situaţie. Dar mă aşteptam la o demisie de onoare, mai ales că în partid am avut o triere pe această temă şi unii au făcut un pas în spate din acest motiv. Regula nu s-a aplicat pentru toţi.

Bolojan şi Todoca

- Dar Florin Birta? A fost cea mai bună variantă pentru Primăria Oradea? Cât de mult s-a discutat în partid această temă?

- Pe Florin Birta îl cunosc de foarte mult timp, când eram preşedinte la Tineret era secretarul organizaţiei. Spre deosebire de noi, care suntem în privat, el a avut timpul să fie lângă partid. Când dl Bolojan a fost prefect, a avut nevoie de cineva, Birta era disponibil, tot aşa mai departe. Marea bătălie a fost la momentul alegerilor interne din PNL Oradea, când au fost doi candidaţi, dl Florin Birta şi dl Mircea Mălan, şi era clar că cel care va conduce organizaţia va fi candidat la Primărie. În mare parte, oamenii din jurul candidatului Mălan erau din zona privată, asta am apreciat şi de aceea am făcut şi eu parte din echipă. Mălan are o meserie liberală şi a practicat-o, nu ca Birta, care a intrat direct în poziţii politice. Dar în jurul lui Birta s-au coalizat foşti pesedişti şi foarte mulţi bugetari din zona Primăriei, care din simţ de autoapărare, automat şi inconştient, au ales un candidat care să le asigure un trai mai uşor, după 8 ani de conducere cu mâna de fier a lui Bolojan, şi aşa a câştigat la o diferenţă de 7 voturi. Nu zic că Birta nu este o variantă bună, e OK, oricum în mare parte urmează proiecte moştenite. Dar cred că nu este sănătos pe termen lung faptul că a intrat în Primărie consilier al lui Bolojan şi a ajuns să dea ordine unora care înainte îi erau superiori. Acum, primarul însuşi susţine că la Compania de Apă are nevoie de un om din afară, care să aibă autoritate...

Florin Birta şi Sebastian Lascu

- Până la urmă, mulţi vor spune că stilul Bolojan este eficient, scorurile obţinute de PNL Bihor la alegerile locale şi parlamentare fiind foarte bune. Contraziceţi aceste susţineri? Sau credeţi că succesul nu va fi de durată?

- Nu contrazic, am susţinut şi susţin această echipă, drumul e bun. Dar rigiditatea asta nu trebuie să fie tot mai acută. Dl Bolojan ştie că toate au un început şi un sfârşit, oricât de multe lucruri bune ai făcut, la un moment dat te erodezi. Graficul a început să coboare şi de aceea era nevoie de bătăioşi în partid, nu de bugetari care n-o să se lupte cu cei care îi pot lăsa fără loc de muncă.

Idei de "mega-proiecte"

- Cât timp aţi fost consilier judeţean, aţi militat pentru dezvoltarea turistică a Bihorului, iar la demisie aţi spus că aţi avut idei ignorate în partid. Despre ce este vorba?

- Am vrut să lupt pentru proiecte în Bihor pe modelul aquaparkului din Oradea, care a generat foarte mare mişcare turistică. Vrem să arătăm că existăm, dar nu poţi să chemi turişti dacă nu ai ce să le oferi. Încă din mandatul dlui Popa Cornel, la CJ s-a discutat despre o telecabină între Leşu, Stâna de Vale, Padiş şi Vârtop, acceptată şi de ONG-urile de mediu, pentru că era puţin invazivă. E un mega-proiect şi asta mă aştept să văd la Judeţ, nu doar şosele. Noi facem centura Aleşdului, dar cred că nu va avea niciun folos când va fi gata autostrada. Dacă avem finanţări europene, de ce să nu facem, de exemplu, un parc de aventură la Roşia? Dino-parcul de la Râşnov a atras în doi ani un milion de vizitatori. Am zis şi idei care se pot face mai uşor, un exemplu fiind cetatea îngropată din Şuncuiuş. Sigur, cum a stat 2.000 de ani sub pământ, mai poate sta, dar de ce să nu profiţi de ea acum? În Bihor mai sunt multe vestigii antice care trebuie scoase la iveală.

- Bolojan a respins aceste idei?

- Nici nu am reuşit să i le spun, am vorbit doar cu dl Mălan şi cu dl Marcel Boloş (n.r. şeful ADR Nord-Vest) despre posibilităţi de finanţare.

- Vă veţi înscrie, totuşi, într-un alt partid? Aţi spus că nu vă plac traseiştii...

- O declaraţie care mă va obliga să mă menţin în afara partidelor. Am avut discuţii, dar n-am demisionat ca să mă duc în alt partid.

- Care ar fi partidul în care v-aţi înscrie?

- Nu neg că am fost considerat "USR-PLUS-istul" din PNL. Eu i-am apreciat de la început, dar au nevoie de oameni mai vocali în idei, nu în acuze inutile.

- E posibil să reveniţi, cândva, în PNL Bihor?

- Aşa cum Hatos a fost înscris în partid şi făcut senator într-o zi, dacă au nevoie, pot să mă cheme. Sigur, dacă nu mă înscriu în alt partid... (râde).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
liberalii NU sunt liberali
Sunt niste IPOCRITI, corupti ca si ceilalti... numai ca ei se pretind CURATI! Atunci mai bine hotul pe fata!
Postat 10 August 2021, 08:01 de sasi
evident
de ce i-ar raspunde Bolojan la telefon lui Lascu? e arhicunoscuta reticenta la dialog mai ales pe teme contradictorii, idei argumentate. el ii raspunde lui Todoca de exemplu, obedient, manevrabil.
Postat 10 August 2021, 07:29 de User anonimizat
Pacat
Si eu cred ca este o pierdere serioasa pt penele aceasta demisie. Dl Lascu este genul de om adaptabil, de actiune. PNL se umple de yes-mani si se pesedizeaza incet-incet. Dar, dupa dezamagirea oferita de gargaragii din usere, ramane singura varianta acceptabila in Oradea/Bihor.
Postat 09 August 2021, 22:04 de Neutryno
Probabil
o mare pierdere pentru partid dar în mod sigur un mare cistig pentru medicina dentara orădeană.Un medic excepțional, vorbesc din proprie experienta.
Postat 09 August 2021, 21:50 de User anonimizat
Are dreptate Sebi Lascu, dupa atatia ani la putere, PNL devine o organizatie a "tehnocratilor bugetari"
@Lascu, mai degraba PMP e mai aproape de economia de piata si investitii private decat dezorientatii din USR sau socialistii moderni din PLUS.
Postat 09 August 2021, 21:30 de unu
Un om extraordinar
De ce pare și e extraordinar? Pentru că își vede limitele și nu așteaptă minuni. Mai are un pic din limbajul de lemn din interiorul PNL, referitor la Președinte, dar se va dezobișnui cu timpul. Sincer mi s-ar părea o risipă pentru comunitate să rămână strict la domeniul dumnealui profesional. E băiat tânăr și mai poate. Multe...
Postat 09 August 2021, 20:46 de Adi_Oradeanul
Liveral de 23 de ani?
Și în tot timpul ăsta nu a văzut că liberalii din România sunt cei mai oportuniști și habarniști dintre pământeni. Ești penibil "liberalule". Un om decent care "demisionează" nu mai dă "din casă" după ce a plecat. Își "sigilează" frustrările" și nu le trâmbițează. Că Bolojan e un bătut în cap se știe nu de ieri sau de azi. Ci de peste 3 decenii, de când freca tocurile ușilor de la PNL.
Postat 09 August 2021, 20:32 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON