URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2024, 18:15

Deficit masiv de personal în Poliție și alte structuri MAI, după pensionări. Infracțiunile, în creștere

Deficit masiv de personal în Poliție și alte structuri MAI, după pensionări. Infracțiunile, în creștere (foto: IPJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit major de personal, din cauza ieşirilor din sistem în urma pensionării unor polițiști și cadre militare, în timp ce infracțiunile sunt în creștere, notează Hotnews.ro.

Astfel, MAI cere Guvernului să deblocheze 5.500 de funcții de execuție, deși lipsa personalului este mai acută de atât, în special în rândul polițiștilor. 

„În prezent, Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit major de personal, din cauza ieşirilor din sistem, ca urmare a accesării dreptului la pensie de către poliţiştii şi cadrele militare în activitate. De asemenea, din funcţiile rămase ocupate, unele s-au vacantat prin modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu ale titularilor acestora din alte cauze decât accesarea dreptului la pensie (demisii, decese, transfer etc.)”, se arată într-un memorandum inițiat de MAI și trimis Guvernului. 

Polițiști vulnerabili 

La finalul anului 2023, în total, în structurile MAI erau vacante peste 36.000 de funcții. Dintre acestea, lipsa cea mai mare de personal, de 20% din necesar, se înregistra în Poliția Română.

Concret, pe structuri, deficitul de personal din acest minister se prezintă astfel: Poliția Română: 13.403 (20,27%); Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%)
Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%); Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%); Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%); Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen: 32 (20,78%); Instituția prefectului: 201 (10,18%).

În memorandumul prin care cere deblocarea de posturi, MAI subliniază că astfel cresc infracțiunile, precum și vulnerabilitatea polițiștilor aflați în misiune. Concret, sunt mai multe infracțiuni de ultraj împotriva polițiștilor și jandarmilor, săvârșite, în cele mai multe cazuri, în mediul urban, cu ocazia intervenției la evenimente.

„Unul dintre factorii care au generat acest lucru îl reprezintă insuficiența resurselor umane necesare îndeplinirii în condiții optime a activităților operative, aspect care crește vulnerabilitatea personalului Ministerului Afacerilor Interne pe timpul îndeplinirii misiunilor de ordine și siguranță publică”, spun reprezentanții MAI.

Ochii pe Constanța

În același memorandum se subliniază că IPJ Constanța este, de pildă, subdimensionat. „Unul dintre inspectoratele de poliție județene în a cărui rază teritorială este necesară amplificarea unor astfel de acțiuni, determinată și de deschiderea la Marea Neagră, este Inspectoratul de Poliție Județean Constanța. De asemenea, a fost regândită structura acestui inspectorat, în cadrul unui proiect pilot, cu scopul de eficientizare a activităților și misiunilor specifice, cu consecința îmbunătățirii serviciului polițienesc, însă rezultatele preconizate nu pot fi realizate cu o structură subdimensionată din punct de vedere al încadrării posturilor”, se arată în document.

Hotnews.ro amintește că ministrul Cătălin Predoiu a dispus reorganizarea Inspectoratului Județean de Poliție Constanța după tragedia din 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri a lovit cu mașina un grup de opt tineri, doi dintre ei murind pe loc. Corpul de control a constatat o serie de erori ale Poliției, care ar fi trebuit să-l sancționeze pe Vlad Pascu încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.

Tot în Constanța, județ descris ca „principala poartă de intrare în țară a drogurilor”, este necesară, subliniază MAI, „încadrarea unor specialiști care să desfășoare activitatea în cadrul laboratoarelor regionale pentru analiză genetică”. 

Cele 5.200 de posturi care se cer deblocate ar urma să fie ocupate prin încadrare directă, în urma unor concursuri. 

Sindicatul Național al Polițiștilor a salutat solicitarea MAI, dar subliniază că aceste posturi nu ar fi suficiente. „În continuare, mai ales în mediul rural, de exemplu, unu sau doi polițiști vor munci pentru toată subunitatea (5 sau 6 oameni, câți ar trebui să fie, conform ștatului de organizare), iar «recunoașterea» financiară a activității lor suplimentare, a orelor de permamență, a efortului și a riscurilor la care se supun, încă lipsește”, au transmis reprezentanții sindicatului.

Deficit și în spitalele MAI, inclusiv în Oradea

Pe de altă parte, dr. Raed Arafat cere, la rându-i, deblocarea a 338 de posturi în rețeaua sanitară a MAI. Deficitul este mai mare, de aproape 900 de funcții. 

Secretarul de stat propune deblocarea posturilor vacante în vederea ocupării acestora prin concurs sau examen. O bună parte dintre acestea sunt cerute pentru spitalul și ambulatoriul de pe strada Dunării din Oradea.

Este vorba concret despre: Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Oradea – 64 posturi; Spitalul Clinic „Avram Iancu” Oradea – 24 posturi; Direcția Medicală – 4 posturi; Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București – 78 posturi; Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu” București – 79 posturi; Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Ploiești – 89 posturi.

UPDATE:

Cele două memorandumuri privind deblocarea posturilor au fost aprobate joi seara, într-o ședință de Guvern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adunati toti care n-au implinit 60 de ani...
si bagati in programul pt apararea patriei! Sau statul (adica noi!) e bun numai sa le dam salarii si/sau pensii nesimtite?! Dupa incidentul de la centrala nucleara Fukushima a fost nevoie de interventia umana. Riscul era imens, radiatiile erau la un nivel letal pt oameni. S-au prezentat la autoritati toti pensionarii specialisti care puteau ajuta. Motivul: nu e cazul sa moara tineri, oameni in floarea varstei, ne oferim noi, pensionarii. no comment
Postat 29 Februarie 2024, 12:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON