URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2023, 15:45

Decizia a fost luată: Cum va arăta Parcul 1 Decembrie din Oradea (FOTO)

Decizia a fost luată: Cum va arăta Parcul 1 Decembrie din Oradea (FOTO) (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primăvara anului viitor, Parcul 1 Decembrie va intra în șantier. Cu unanimitate de voturi și fără comentarii, Consiliul Local Oradea a votat joi proiectul de reabilitare a unuia dintre cele mai importante parcuri din oraș, care presupune lucrări de aproape 42 de milioane de lei.

Alei din porfir

Într-o conferință de presă premergătoare ședinței, primarul Florin Birta și directoarea adjunctă a Direcției Tehnice, Adina Popa, au descris lucrările de modernizare, arătând că parcul nu va avea o zonă de parkour, așa cum Primăria lua inițial în calcul, dar va avea jocuri cu apă.

Spațiul unde astăzi se află aparatele de joacă pentru copii va rămâne cu această destinație, dar va avea în plus și o zonă de „splash pad”, adică jocuri de apă care țâșnesc din caldarâm și unde copiii se vor putea distra pe timpul verii.

„În ce privește rețeaua de alei pietonale, s-au păstrat traseele consacrate. Axele majore pe direcția nord-sud și est-vest, folosite pentru traversarea parcului, vor fi finisate cu piatră cubică de tip porfir”, a declarat Adina Popa (foto).

Aleile secundare vor fi reconfigurate pentru conturarea unor piațete în jurul statuii Ostașului Român și în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, unde locurile de parcare vor fi eliminate. În plus, în spatele Casei de Cultură, monumentul dedicat eroilor francezi, acum neglijat ca poziție și amenajare, va fi pus în valoare.

Fântână muzicală

De-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român va fi Aleea Personalităților, cu busturi similare celui pe care geograful francez Emmanuel de Martonne (foto) îl are deja în parc.

„În zona de nord, datorită vecinătății cu Colegiul Gojdu și cu Facultatea de Medicină, a fost prevăzut un amfiteatru verde constituit din tisă, în care se vor crea cinci camere ce vor permite și activități de tip școala în aer liber”, a precizat Popa.

Paralel, în zona dinspre blocuri, va fi o zonă dedicată tihnei și socializării, cu aparate de fitness și table de șah. În tot parcul vor fi amplasate trei toalete cu auto-curățare, un sistem de irigație, o nouă rețea de iluminat public și corpuri noi de mobilier urban, inclusiv coșuri de gunoi pentru colectarea separată a deșeurilor.

Primăria nu a renunțat la două investiții deja aprobate pentru Parcul 1 Decembrie, care nu sunt cuprinse în proiectul finanțat din bani europeni, dar vor fi realizate, conform spuselor primarului Birta: o fântână arteziană muzicală, pe care o va face Compania de Apă, și o pistă de tip pump-track, plătită tot de Primărie.

Copaci în plus

Proiectul presupune și plantări de arbori. „Parcul are 7,8 hectare în total, iar amenajare peisagistică se va face pe aproape 5 hectare”, a mai spus Popa.

În parc vor fi plantați 183 de arbori din mai multe specii, precum astan roșu, stejar și magnolii, și 300 de arbuști ornamentali, iar o suprafață de 2.500 mp va fi decorată cu flori și plante perene.

Valoarea lucrărilor se ridică la 41,8 milioane de lei, cu TVA inclusă, și vor trebui executate în 16 luni.

„Acum avem propunerea de studiu de fezabilitate, urmând ca în cel mai scurt timp să contractăm partea de proiect tehnic. Estimăm că, după procedura de licitație privind atribuirea contractului, în primăvara anului viitor vor începe lucrările pentru modernizare”, a declarat primarul Florin Birta.

Cum stau celelalte parcuri

Parcul 1 Decembrie este doar unul dintre șantierele „verzi” ale Primăriei. Birta a precizat și stadiul proiectelor pentru celelalte parcuri din oraș.

În parcurile din cartierul Europa și de pe strada Grigore Moisil, lucrările ar urma să înceapă în toamnă, fiind în licitație acum proiectul tehnic, execuția și întreținerea.

La parcurile Petofi și Rectorului, lucrările vor începe în iunie, pe strada Radu Enescu Primăria pregătește licitația pentru execuția unui parc, iar pentru parcurile Libertății, Brătianu, 22 Decembrie și cel din Șanțul Cetății, municipalitatea achiziționează acum serviciile de realizare a studiilor de fezabilitate.

„Mai rămâne Parcul Bălcescu, unde se lucrează la un studiu istoric. Când va fi gata, vom finaliza și studiul de fezabilitate și atunci toate parcurile existente vor fi prinse în reabilitare”, a mai spus Birta.

În Programul Operațional Regional, ciclul 2021-2027, Primăria Oradea va avea la dispoziție o sumă „prealocată”, adică dedicată exclusiv municipiului, de 120 milioane de euro, din care 18 milioane de euro numai pentru spații verzi. Primarul Florin Birta a spus că majoritatea lucrărilor la parcurile din oraș vor fi plătite din acești bani, dar suma nu va fi suficientă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Pump-track-uri, locuri de joacă cu fel de fel de ...
...aparate, leagăne, topogane și altele, în tot acest oraș pe care îl numim în fel și chip, unde s-au născut scriitori, poeți, oameni de cultură, nu au fost în stare să creeze un parc cultural, de exemplu cu anumite bănci care să fie conectate la diferite biblioteci audio, ori genuri de muzică, unde pot venii oameni de cultură și cei care vor mai mult de la viață decât să rămână un simplu și minus investitor în educația precară pe care România o are. Un loc unde oameni de cultură să se adune, oameni învățați care vor să mai învețe câte ceva, un parc pentru recreație și liniște, un parc în care nu stai pe bancă, fumezi ca bou și arunci chiștoace pe unde vrei, ori unde să nu vezi servitul băuturilor alcolice, mâncatul pe bănci lăsând mizerie în urma ta. Ori unde să poată să se desfășoare o piesă de teatru în aer liber, o arie de operă, un mini concert simfonic, ori altceva care să inspire acest oraș multi cultural despre noi ca cetățeni ai acestui oraș, mini expoziții de artă, locuri unde să pășești cu drag și ca adult, că nu tot orașul suntem copii care doar în leagăne să ne dăm, Iar parcul să fie cu multe busturi în miniatură a intelectualilor Orădeni, mai puțin politicieni. Apropo, în urmă cu ceva timp am venit cu ideea busturilor din proiectul actual, atunci mi se spunea că ce idei am, unde mă aflu știu măcar, am fost dezamăgit de atitudinea primarului și al unor consilieri care și azi stau în funcții, observând că ideea mea a avut priză în viitor, am mai propus și ca locurile de fumat să fie undeva într-o zonă cu o mare masă sferică din piatră sau din ceea ce se vrea, placa având o adâncitură concavă de Xcm umplută cu nisip, iar roată masa să fie amenajată cu băncuțe, spătarul să fie rezemat de masă, păcat că imagini nu pot posta că postam una, asta dacă chiar vrei să fumezi și nu te poți abține,
Postat 31 Martie 2023, 14:30 de Morometul
cristianteofil draga PROPAGANDĂ
probabil nu știi sa citești un plan, o schiță asa arata cu mici modificări, cum a fost fi la , legatura Santandrei cu A1 , e mai bine cu pasaje decât cu giratorii.
Postat 31 Martie 2023, 11:10 de Sandu2100
Randari 3D vs Realitate
Dragi Oradeni. Va invit sa vizualizati din nou acest proiect frumos dupa ce va fi gata. Stiti si voi bine de ce. Pt ca nu va semana cu realitatea deloc. Primaria Oradea mereu promite proiecte super fain randate, iar calitatea si stilul lucrarii nici macar nu va avea nici o legatura cu ce au promis. Mergeti inapoi la orice proiect finalizat si cautati stirea initiala cu randarile, mereu e pe langa. Primaria Oradea efectiv isi bate joc de locuitorii orasului care le plateste toate taxele pt aceste mizerii fake.
Postat 31 Martie 2023, 10:18 de cristianteofil
::::))))))
Propaganda asta acum 2 săptămâni striga de parcul 1 decembrie ca ce nașpa e ::::))))) acu îl renovează Birta, nici asa nu se bucură ::::))))
Postat 31 Martie 2023, 09:57 de Sandu2100
@kp ha, ha, ha!
Buna intrebarea, ar trebui pusa de fiecare data cand auzim de cate o tampenie de-a alesilor locali! Bine-nteles ca stiu, sunt precum cainele lui Pavlov, saliveaza numai cand se gandesc la *****. Zic gurile rele ca nici nu au inceput lucrarile si au si cheltuit aldămașul: copii, neveste, curbe, au pe ce.
Postat 31 Martie 2023, 09:56 de pinonel
9.000.000 Euro pentru niște pavaje, printre pomi înlocuiți fără a fi nevoie?
Descreierații ăștia din consiliul local știu oare ce au votat? Mai ales că zona este majoritar de case, unde fiecare are curticica lui cu spațiu verde.
Postat 31 Martie 2023, 09:09 de KP
Randari si realitate...
Daca arborii ar arata in realitate atat de bine precum in imagini, ar fi idilic. Majoritatea sunt decrepiti, unora li s-a pus o placa cu denumirea, si aia e singura atentie de care au parte. Cei nou plantati sper sa aiba parte de mai mare atentie, altfel intreg demersul e doar imagine. Porfirul nu e potrivit intr-un parc, preferam o abordare mai naturala, organica. Se putea lua exemplu parcul/gradina Palatului Baroc, sa nu dau exemplu alte parcuri din lume. Bref, factorul instagramabil pentru o generatie ce nu intelege frumosul sau naturalul. Asta oferim, asta atragem...
Postat 31 Martie 2023, 07:21 de User anonimizat
Drop/sandu
Propaganda o faci tu sandu. Asa cum o faci si in biserica ta. Numai ptopaganda de partid. Bine ca stim cine esti
Postat 31 Martie 2023, 05:38 de Petre93
pista pump track
doar un labil psihic poate trece de la interzicerea bicicletelor in parc la construirea pistelor pump track in acelasi parc ( Salca) singura explicatie care care ar outea sa-l scoata din sfera patologica ar fi parandaratul foarte mare. speram ca e vorba de parandarat mare si nu de o afectiune de natura psihica.
Postat 30 Martie 2023, 20:58 de Traian
Petre93
In capul tău de propagandist a făcut așa. In rest e bine la Oradea.
Postat 30 Martie 2023, 20:25 de Sandu2100
Drop/sandu
Taci sluga. Vor planta 183 copaci dupa ce vor taia 500. Asa au facut si cu parcarile in Nufaru, au desfii tat 700 si au facut 400. Taci mai sluga imputita, fa propaganda asta in Rusia sau in Sarcau in sat la tine
Postat 30 Martie 2023, 19:47 de Petre93
Mihaita
Dacă erai mai atent se vor planta 183 de copaci, ești bun de propagandă, în rest de nimic.
Postat 30 Martie 2023, 18:44 de Sandu2100
vrem pump track peste tot
Normal ca trebuie pump track peste tot, doar e afacerea de familie a unui directoras din PMO. Puenti naibii peste tot piste de pump track, obligati asociatiile de proprietari sa isi puna in curtea blocurilor, sa se imbogateasca gasca din primarie, apoi votati ca toti din administratie sa primeasca pensii speciale.
Postat 30 Martie 2023, 17:55 de Mihaita
Numai beton
De ce trebuie taiati 40% din copaci? Esenta unui parc sunt chiar copacii, nu betonul. De vreau platou betonat sa stau merg in parcare la Lotus sau Era. Si normal daca rebilitezi parcul e mai rentabil si scump sa pui beton decat sa lasi copacii la locul lor.
Postat 30 Martie 2023, 17:51 de Mihaita
Birtasule....
.... eu zic sa tai toti pomoo si sa betonezi/pavezi toloaca aia. Tragi frumos linii, numerotezi, faci licitatie si-ti vin banii! De unde? Din parcare! Cred ca-ti ies 500 de locuri, le faci pt Lastun, da-i dreaqu de pr*sti.
Postat 30 Martie 2023, 16:42 de pinonel
::::::::::::::::
Pump-track!? Niște dezorientați (sa spun mai frumos) care habar nu au ce doresc de la acest parc.De când careva țăran din primărie (ca deja ma enervează primitivismul asta) a auzit ca exista în lume Pump-track de atunci tot vor peste tot pump-truck.In cele mai proaste locații desigur. Ai la 100 de m șanțul cetății. Băgați acolo naibi un pump-truck ca oricum arata totul ca un teren viran acolo. Asta e parc central, ar trebui sa fie ceva mai pretențios dotat decât cu Pump-track.
Postat 30 Martie 2023, 16:35 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON