URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2014, 11:08

De ziua lui Alexandru Kiss, ministrul Mediului, Korodi Attila, a adus un "cadou" de aproape 200 milioane lei pentru Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contractul de finanţare a proiectului "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Bihor", început în decembrie 2009, ca parte a obligaţiilor de protecţie a mediului asumate de România înaintea aderării la Uniunea Europeană, şi finalizat în decembrie 2013, a fost semnat marţi dimineaţă, în sala mare a Consiliului Judeţean, de către preşedintele CJ, Cornel Popa, şi ministrul Mediului, Korodi Attila, în prezenţa a câteva zeci de primari, a celor doi deputaţi UDMR de Bihor, Cseke Attila şi Szabo Odon, a unor şefi din Administraţia Bazinală Ape Crişuri şi, evident, a celor doi vicepreşedinţi ai CJ, Alexandru Kiss şi Ioan Mang.

De acest proiect, în valoare totală de aproape 200 milioane lei (44 milioane euro), vor beneficia toţi locuitorii judeţului, ai căror reprezentanţi, în baza a 101 Hotărâri de Consilii Locale, au asociat comunităţile locale într-o singură asociaţie, Asociaţia de Dezvoltare Interomunitară Ecolect Bihor, care va şi asigura, după implementare, funcţionarea sistemului.

Practic, sistemul de management intergrat al deşeurilor înseamnnă că nu vor mai exista depozite de deşeuri pe tot cuprinsul judeţului, ci deşeurile din toate unităţile administrativ - teritoriale vor fi duse în oraşe, unde vor funcţiona staţii de transfer, iar de aici vor fi transferate mai departe la halda ecologică din Oradea.

Din suma alocată proiectului (185 milioane lei din fonduri UE, nerambursabile, plus 19 milioane asigurate de CJ din totalul de 47 milioane, cât este valoarea neeligibilă), Bihorul va beneficia de mai multe investiţii: construirea unei staţii de tratare bio-mecanică a deşeurilor (în apropierea actualei halde ecologice din Oradea, staţie ce va deservi întregul judeţ), realizarea şi dotarea a patru staţii de transfer a deşeurilor (la Beiuş, Marghita, Salonta şi Săcueni), realizarea şi echiparea de mare capacitate a trei staţii de sortare a deşeurilor (la Beiuş, Marghita şi Salonta), închiderea celor opt depozite de gunoi neconforme (de la Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai), precum şi dotarea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale pentru colectarea deşeurilor reciclabile şi a localităţilor rurale cu unităţi de compostare a deşeurilor biodegradabile.

Conform proiectului, judeţul Bihor va fi împărţit în şase zone de colectare a deşeurilor (Oradea urban şi Oradea rural, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd şi Săcueni), proiectul având ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015.

După semnarea contractului, ministrul Mediului a spus, mai în glumă, mai în serios, că festivitatea, care coincide cu împlinirea a 62 de ani de către liderul UDMR Bihor, vicepreşedinte al CJ, Alexandru Kiss, nu este un "cadou", ci un gest "onest" pentru judeţ.

"Pentru a face o glumă, ţinând cont că este ziua de naştere a domnului Kiss, am venit să fac un cadou, dar eu cred că acesta nu este un cadou, ci un gest onest pentru comunitatea locală", a spus ministrul Korodi Attila.

Acesta a afirmat că proiectul pentru Bihor face parte dintr-un set de 30 asemenea proiecte realizate în România până acum şi a atras atenţia că el presupune nu doar achiziţii, ci şi închiderea vechilor gropi de gunoi, neecologice, Ministerul urmând să fie extrem de "vigilent" în această privinţă, pentru ca România să nu fie sancţionată de Comisia Europeană pentru neonorarea obligaţiilor de mediu asumate înaintea aderării la UE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Dom\' Cipri, se aude ?
Cel mai tanar sef de la dna are ocazia sa prinda cei mai mari pesti ! Acum, pana nu-si trec averile pe unchi/matusi/bunici/etc. Har Domnului. au averi si bolovan si gligor si consilierii care au aprobat si... nu-i niciunul sarac, sarac e doar oradeanul de rand, platitor a tot felul de taxe nascocite de escrocii care ne conduc ! O intrebare: de amenda asta tot Matei e vinovat ?
Postat 26 Martie 2014, 08:06 de DlGoe
P.C.R. transpartinic. Ep. Unii cu munca, alţii cu laurii. Încă un episod. (II) - for: "Love"
”In 2009 cand a trecut acest proiect prin consiliul judetean, Mang, Popa si Varga nici nu stiau cu ce se mananca gunoiul…” - ”Love” 1. În 2009 Preşedinte CJ Bihor era un liberal, deci atât dna Varga, cât şi dnii Popa şi Bolojan au ştiut ce au votat consilierii judeţeni PNL. Deasemenea votul consilierilor PSD a presupus ca şeful PSD Bihor să cunoască ce votează; 2. Actualul ministru al mediului poate infirma rolul major în finalizarea acestui proiect jucat de dna ministru Varga, respectiv de dnii Mang, Popa şi Bolojan?
Postat 25 Martie 2014, 19:43 de stefan
Re: stefan
Baiete, esti tembel! In 2009 cand a trecut acest proiect prin consiliul judetean, Mang, Popa si Varga nici nu stiau cu ce se mananca gunoiul pe care l-ai inghitit chiar tu, de artizan pupincurist si penibil ce esti!
Postat 25 Martie 2014, 15:21 de Love
Criş, eşti pe dinafară iară !?!
Te citez: "Contractul de finanţare a proiectului "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Bihor", început în decembrie 2009, ca parte a obligaţiilor de protecţie a mediului asumate de România înaintea aderării la Uniunea Europeană, şi finalizat în decembrie 2013, a fost semnat marţi dimineaţă ..." !?! După mintea ta tulbure, proiectul a început în 2009 şi a fost finalizat în decembrie 2013, după care a fost semnat, în sfârşit după 4 ani de la demarare, contractul de finanţare în data de 25 martie 2014 !?! Aşadar contractul a fost semnat nu înainte de începere, după cele mai elementare regului, ci după terminarea proiectului !?!
Postat 25 Martie 2014, 15:17 de Carp III
P.C.R. transpartinic. Ep. Unii cu munca, alţii cu laurii. Încă un episod.
I. "Pentru a face o glumă, ţinând cont că este ziua de naştere a domnului Kiss, am venit să fac un cadou, dar eu cred că acesta nu este un cadou, ci un gest onest pentru comunitatea locală", a spus ministrul Korodi Attila.” - Korodi ur: nici un cuvinţel de apreciere despre artizanii de facto ai acestui Contract de finanţare: dna Lucia Varga, respectiv dnii Mang şi Popa ş.a.?
Postat 25 Martie 2014, 12:10 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON