URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2014, 15:44

De toate pentru toţi: Şcoală postliceală şi cursuri pentru liceenii care pică Bacul, la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Porţile Universităţii din Oradea vor fi deschise, din toamnă, şi pentru cei care n-au diplomă de Bacalaureat. Rectorul Constantin Bungău a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că va profita de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/2014, care modifică Legea Educaţiei şi care permite universităţilor să şcolarizeze şi absolvenţi de liceu care nu pot ori nu vor să facă o facultate.

Mai precis, OUG 49/2014 dă universităţilor oportunitatea să îşi înfiinţeze un Colegiu Postliceal Universitar prin care să organizeze cursuri postliceale şi un Centru de pregătire a absolvenţilor de liceu care nu au promovat sau nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, iar Universitatea din Oradea vrea să îşi înfiinţeze ambele structuri.

"Cred în oportunitatea cursurilor în domeniul Sănătate şi asistenţă medicală, Estetică şi igiena corpului, Producţie media, Comerţ, Informatică sau Transporturi, câteva dintre posibilele cursuri pe care le putem dezvolta în cadrul Colegiului Postliceal", a declarat Constantin Bungău. Centrul de pregătire a absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat va organiza strict disciplinele de examen cerute de cursanţi.

Toate aceste cursuri vor fi predate de cadrele didactice ale Universităţii, care vor fi plătite suplimentar, în sistem de plată cu ora. Pentru Colegiul Postliceal, Ministerul Educaţiei nu asigură finanţare, astfel că acesta va funcţiona exclusiv din taxele cursurilor. Pentru absolvenţii de liceu care vin la pregătire, Ministerul dă însă bani, astfel că ei vor face cursurile gratuit.

Întrebat dacă aceste două structuri noi nu vor pune o presiune mai mare pe bugetul sărăcit al Universităţii, rectorul Constantin Bungău a precizat că, din contră, ele vor aduce venituri suplimentare instituţiei, pentru că fiecare facultate este obligată să direcţioneze 30% din veniturile ei către administraţia centrală a Universităţii. Pe lângă beneficiile financiare, rectorul spune însă că Universitatea este "datoare" judeţului să ofere aceste servicii de şcolarizare.

Înfiinţarea celor două structuri precum şi modul exact în care vor funcţiona acestea vor fi stabilite în şedinţa Senatului universitar din 16 iulie. Cert este că rectorul Constantin Bungău vrea ca ambele structuri să înceapă să funcţioneze cât mai repede. "După hotărârea de Senat, pentru centrul de pregătire vom începe să facem preînscrieri pentru toate posibilele cursuri care aparţin domeniilor Universităţii din Oradea. Este o instituţie norocoasă, pentru că poate să organizeze cursuri în toate domeniile", a declarat rectorul.

Pe de altă parte, aceeaşi OUG permite Universităţii să organizeze cursuri doctorale la frecvenţă redusă, ceea ce, în opinia rectorului, este chiar benefic. "Sunt anumite domenii de doctorat care au nevoie de studii bazate pe profesie. Nu poţi face o teză în arhitectură dacă nu profesezi ca arhitect. (...) Există jurişti care vor să facă doctoratul. Cum poate să scoată o teză utilă dacă nu a fost procuror, avocat?", a precizat rectorul. Iar cei care profesează în domeniu riscă să nu aibă timpul necesar să facă un doctorat la frecvenţă, adică în trei ani. "Sunt teze foarte bune şi la frecvenţă redusă", a mai spus Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Da!
Nu-i frumos dragilor, sa radeti de postliceala si de "studentii" sai, vor fi cei mai tari la Universitate.
Postat 04 Iulie 2014, 09:04 de Mary
1+1=0
facultate fara bac! ce poate fi mai tare? - intre materiile obligatorii vor fi tabla inmultirii si alfabetizarea.
Postat 03 Iulie 2014, 22:44 de Botox
Porecla
Bine-i zisesi Budulea Taichi. Uitate la el ce tare seamana. Ha ha ha.
Postat 03 Iulie 2014, 22:03 de Petru
Bun!
In sfarsit la Sorbonica vor fi "studenti" pe masura faimei. Bravo Budulea Taichi!!!!!
Postat 03 Iulie 2014, 17:28 de Karina
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON