URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2019, 00:50

De neratat! Show-ul Art Nouveau cu proiecţii şi acrobaţii pe clădiri a impresionat mii de orădeni în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost o seară excepţională în Piaţa Unirii din Oradea. Ziua Internaţională Art Nouveau a fost sărbătorită cu proiecţii spectaculoase de tip video mapping pe faţada Palatului Vulturul Negru şi pe celelalte două clădiri de lângă acesta, înspre strada Vasile Alecsandri.

Anul acesta, show-ul a fost îmbogăţit cu un spectacol de acrobaţii la înălţime, pe Palat, şi cu mini recitaluri la saxofon, executate la unul dintre balcoanele clădirii. Momentele au fost posibile datorită trupei Xtreme Project din Bucureşti şi Stage Events Construct.

În ceea ce priveşte proiecţiile pe clădirile din Piaţa Unirii, acestea au durat câte 8 minute şi au fost repetate de patru ori, astfel încât cei prezenţi în centrul oraşului să se poată bucura din plin de ele.

Şi spectatorii n-au fost puţini, Piaţa Unirii fiind plină de circa 5.000 de curioşi, orădeni şi turişti, care au admirat, fotografiat şi filmat proiecţiile. Nu e de mirare, deci, că locurile cu vizibilitate bună au fost la mare căutare.

Anul acesta, proiecţiile au fost inspirate de detaliile clădirilor Art Nouveau din Oradea, cum ar fi porţile, balustradele şi alte elemente de feronerie. La un moment dat, pe Palatul Vulturul Negru a apărut un fluture uriaş, iar apoi faţadele s-au transformat în doar câteva secunde în altele cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping.

Seara a început cu vernisarea unei expoziţii stradale dedicate moştenirii Art Nouveau a Oradiei, moment urmat de un concert blues dat de Berti Barbera şi Nicu Patoi.

Cei care nu au apucat să iasă sâmbătă seara în Piaţa Unirii nu rămân păgubaşi. Asta deoarece, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale Art Nouveau, proiecţiile se vor relua şi duminică, de la ora 22, însoţite de acrobaţii.

Manifestările sunt organizate în cadrul proiectului "Protejarea şi promovarea sustenabilă a moştenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării", finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea.

Proiectul a fost iniţiat de Primăria Oradea, în cadrul unui parteneriat format din 10 organizaţii din 7 ţări europene. Una dintre activităţile cuprinse este sărbătorirea Zilei Internaţionale Art Nouveau, iniţiativă menită să promoveze valorile, importanţa şi frumuseţea creaţiilor realizate în acest stil.

În 2018 au avut loc proiecţii doar pe Palatul Vulturul Negru, acestea nefiind însoţite de acrobaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Iar au sărit cei doi pițigoi de serviciu la postări, care păzesc prohabul orașului lui No.1 !?!
Măi, pițigoilor, ați vorbit neîntrebați... dovedind nivelul de incultură al amatorismului liberal. Iar trebuie să vă traduc. "Art Nouveau" nu este "stil arhitectural" ci doar unul "artistic" !?! În rest, mai luați și voi cartea în mână, dacă nu aveți nimic în cap ... nu o tot frecați, că vă explodează mintea de la atâta frustrare și agresivitate inutilă și ce o să se facă Bihoreanul fără voi !?!
Postat 16 Iunie 2019, 21:11 de CrisDumi
CrisDumi
Locul tau e la Vaslui sau Teleorman. Ai greșit orașul
Postat 16 Iunie 2019, 18:01 de Sandu1206
@crisdumi
Psd-ist incult si habarnist.....noroc cu tine, prostul orasului, care a dat copy-paste si ne-a luminat. Auzi ba, sutele de oameni aflati aseara acolo iti transmit la unison ca.....ESTI PROST. PS Am fost plecat, am revenit, o sa-ti scriu din nou cat esti de retardat.
Postat 16 Iunie 2019, 17:42 de elev
Confuzia dintre un stil artistic cu unul arhitectural face toți banii la Oradea !?!
Art Nouveau este un "stil artistic". Clădirile care marchează centrul istoric al orașului sunt, în general, în stil "eclectic", combinând clasicul cu renascentismul, ce au umplut d.p.v. arhitectural lumea sfârșitului de secol XIX și începutul celui de al XX-lea. La Oradea primează influența "eclecticului ordinar", specific european în ariile colonizate de imperii. Art Nouveau nu înseamnă în fapt nimic, decât presărarea de imaginație formală și picturală peste stilului eclectic. Clădirile orădene vizate sunt categoric eclectice, ca stil constructiv-arhitectural, nicidecum bazaconii ale unui stil artistic promovat doar de niște pictori, nu și de către arhitecți ori constructori.
Postat 16 Iunie 2019, 15:17 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON