URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2023, 11:52

De la gunoaie, la deșeuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru unii, începutul anului înseamnă şi o nouă speranţă: de mai bine, de mai mulţi bani, de a începe o cură de slăbire, de a ne lăsa de fumat... Ce mai, e ocazie bună de a ne trasa, fie şi doar mintal, nişte obiective. Pentru noi, la RER, începutul anului 2023 e la fel. Ne propunem să facem mai mult, mai bine, mai curat. Pentru toţi.

Eu sunt Laura, de la "gunoaie". Aşa glumesc cu colegii şi cu prietenii. Şi nu mă deranjează gluma, cât timp îmi aduce aminte care e menirea mea profesională zilele acestea. În 2023, când avem informaţiile la vârful degetelor pe telefoane de mii de euro, ne gândim la tot ceea ce aruncăm în casă drept "gunoi". Gunoi înseamnă "resturi murdare sau inutile care se aruncă". Simt că trebuie şi pot să îi fac pe mulţi să înţeleagă că, în realitate, prea puţin din ceea ce aruncăm este gunoi. 

Ceea ce aruncăm noi reprezintă deşeuri, de cele mai multe ori, de ambalaje. Adică materie primă pentru industria care prelucrează sticlă, plastic, hârtie şi metal. Suntem o primă "rotiţă" în mecanismul economiei circulare. De ce circulară? Pentru că într-un fel sau altul se întoarce la noi.

Dacă aruncăm deşeurile în sacii sau pubelele potrivite se întorc la noi sub formă de noi produse. Dacă le aruncăm pe jos, efectele se întorc sub forma unui mediu nociv, greu de suportat şi foarte greu de curăţat - de exemplu, plasticul din apă. 

Fetiţa mea de nici 3 ani m-a întrebat, când a ridicat de pe jos o bucată de plastic, într-un parc din Oradea: "A aruncat cineva pe jos? Arunc eu la coş". Mi-a fost ruşine să îi spun că, adulţi fiind, aruncăm intenţionat lucrurile pe jos sau unde nu trebuie, pur şi simplu pentru că putem. 

Speranţa mea şi a RER Vest în 2023? Să vedem o îmbunătăţire a atitudinii faţă de deşeuri şi, implicit, faţă de mediu. Pentru că, vrem sau nu, ceea ce facem azi are consecinţe pe termen lung. Dacă nu pentru noi, pentru copiii noştri. Să nu ne fie ruşine! Să le putem spune că am încercat.

Laura Dărăban - Breb
Specialist comunicare RER Vest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
excalibur
La Vașcău e mai ieftin, e oraș și ăla, poate poate, te retragi :::)))
Postat 20 Ianuarie 2023, 23:13 de Sandu2100
Erata
iunie=18.24 ; octombrie=20.84 ; decembrie=21.45
Postat 20 Ianuarie 2023, 20:49 de excalibur
Suntem cu ochii pe voi
Draga Laura, de la "gunoaie". Stau la bloc, in Oradea. Fac poza lunar avizierului cu cheltuieli lunare. Dupa scumpirea cu 50% a gunoiului de anul trecut, pe baza de florin birta, serviciul curatenie a ajuns la 18 lei/persoana/luna. Atent fiind, in iunie 2022 era 18.32 lei. In octombrie 2022 =18.24 lei. In decembrie, 21.45 lei. Ce vedem noi aici? O scumpire subliminala, pe baza de neatentie si lipsa de vigilenta. Stiu , nu e mult, toate se scumpesc, dar asa, cu 1 leu pe luna , nu ajungem nicaieri. Mai mult, intram in crestere negativa si facem profit -17280 lei. La o cifra de afaceri de 73 465 717 lei.[ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ] Se poate? Lunar va bag in buzunare 80 lei. 960 lei/an. Ca suntem 4 actionari, mama lor de paraziti. Florin, saracul, se multumeste cu 250 lei/an...
Postat 20 Ianuarie 2023, 20:46 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON