URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Octombrie 2024, 20:00

De duminică, șoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamați către MAI prin doar câteva click-uri. Ce trebuie să știi pe această temă

De duminică, șoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamați către MAI prin doar câteva click-uri. Ce trebuie să știi pe această temă foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamați direct către Ministerul Afacerilor și Internelor, printr-o secțiune specială a unui portal de servicii online, pusă la dispoziție începând de duminică, 27 octombrie.

Concret, reclamanții vor trebui să acceseze hub-ul de servicii al MAI hub.mai.gov.ro, secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere), ce va fi activată duminică, unde se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

„Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surpinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura)”, se arată într-o informare transmisă presei sâmbătă de purtătoarea de cuvânt a Poliției Bihor, Alina Fărcuța.

Comunicatul amintește că, potrivit articolului 54 - 1 din O.U.G. 195/2002, conducătorilor de vehicule li se interzice să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice, iar prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;

b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;

d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;

e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;

g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;

h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Șoferii agresivi rămân fără permis pentru 30 de zile, dar se aleg și cu 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei).

„Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grave”, mai arată comunicatul.

Hub-ul de servicii ale MAI conține mai multe secțiuni. Între altele, prin el cetățenii se pot programa la Pașapoarte, pentru obținerea unei cărți de identitate, pot accesa certificatele de cazier judiciar sau pot să-și afle inclusiv istoricul sancțiunilor rutiere. 

De asemenea, cei interesați pot afla informații și despre eliberarea apostilei, procedurile pentru reclamarea unor accidente de muncă sau cum pot să obțină o carieră în MAI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
:::::))))))
Aha, deci ai fost in iEUROPA, o să-ți spuna ca nu ești suveran :::::::))))))))
Postat 27 Octombrie 2024, 19:23 de Sandu2100
Kakape
Iar te bagi in seama ca musca in courul calului. Iti multumesc pt sfat, dar eu am fost la scoala, am invatat si am luat 26 de puncte si la iesirea din scoala si la ex cu politia. Am parcurs si schimbarile legislative intrate in vigoare dupa '95 (de atunci am permis, cu peste 1.100.000 de km condusi). Am fost si prin Europa de cateva zeci de ori si acolo am invatat ce inseamna altruismul la volan, sa nu claxonezi ca tampitul pt orice mica gresala fac partenerii de trafic, sa schimbi banda de pe 1 pe 2 si sa le faci loc sa intre celor din banda de accelerare, am invatat respectul in trafic si ca lumea nu se invarte in jurul nimanui si muuuuulte muuuulte altele, pe care nu le inveti in Romania. La noi se invata doar ca pe prima banda sunt gropi si ca e mai bine sa circuli pe banda 2 sau ca daca pornesc avariile pot lasa masina si in mijlocul intersectiei ca doar am pus avariile sau mie sa-mi fie bine asa ca f@ck the rest! Daca tot imi dai sfaturi, imi permit sa-ti dau si eu unul, gratis: ar trebui sa te lasi de absolut tot ce faci. Nu stii nimic concret, la subiect si pana la capat despre niciun domeniu. Stii tu cate ceva, dar degeaba te agiti pe aici ca un pepsi ca sfarsesti prin a vorbi doar tampenii despre absolut orice se discuta. Poluezi! Eu iti recomand sa mananci, sa bei apa si sa dormi. In rest esti varza la tava! Numa gargara si gura e de tine! @scorilo, merci pt citatul din oug 195. M-ai scutit de explicatii, oricum tampitul asta nu pricepe. Kakape nu intelege cum e cu circulatia corecta pe benzi, n-are cum, ca nu pricepe nimic. Dupa ce ti-a vazut citatul, si-a dat seama ca a dat cu katara in kakat si a inceput sa scrie tot felul de elucubratii. Asta e din caregoria lu' ala care zicea ca dupa ce intra in sensul giratoriu incepe sa semnalizeze dreapta pt ca el o sa iasa candva din sens la dreapta...
Postat 27 Octombrie 2024, 17:01 de Kid
Abia aștept ca orădenii să stea șir pe prima bandă ...
... lăsând banda a doua pentru cei care știu cu adevărat să șofeze. Atenție pentru cei de pe prima bandă ... nu uitați că, facă vreți la stânga, semnalizarea se face cel puțin cu 50 m înainte. Că altfel puteți fi trași pe dreapta mai mult timp decât e de dorit.
Postat 27 Octombrie 2024, 12:08 de KP
#scorilo ...
... tu nu înțelegi că în oraș nu este posibil, pentru că rar vei parcurge 200 metri, spre exemplu, și să nu te intersectezi cu altă arteră/stradă de circulație auto. Așadar nu ai cum impune riguros asemenea regulă. De aceea legea spune "în funcție de ... și ori de câte ori este posibil". Așadar, te adaptezi la trafic ... nu te isterizezi la volan cum face Kid.
Postat 27 Octombrie 2024, 11:57 de KP
Kid, ai dreptate!
Art. 42. - Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.
Postat 27 Octombrie 2024, 10:25 de scorilo
#Kid ... du-te la școala de șoferi și mai învață.
În localitate, cum ai început comentariul tău, nu ești pe autostradă ca să ai obligația de a circula pe prima bandă și să o lași pe a doua pentru depășiri. În localitate, poți circuia pe care bandă vrei, în limitele celorlalte reguli de trafic.
Postat 27 Octombrie 2024, 08:39 de KP
Soluții organizatorice milițienești.
Au rezolvat problema, ca să prostească niște conducători auto onești și ei, milițienii, să nu-și bată capul ci prea multe sesizări care le-ar lua din timpul prețios de stat la pândă. Ar fi putut face lucrururile simple, dar nu vor asta ... să ofere posibilitatea unora de a-și înregistra un cont pe site, cu toate datele de identificare, pentru a simplifica procedura și a încuraja respectarea regulilor rutiere de către toți participanții în trafic. Apoi, completarea unor declarații pe proprie răspundere și care să confirme înregistrările transmise este o reală tâmpenie, pentru că vidroclipurile în sine sunt deja probe constatatorii și declararea de fapt nu are ce să modifice ca stare de drept. Așa este făcută treaba, ca pe șoferii agresivi să-i doară fix în pedala de accelerație, că se mai trezește câte unul să completeze formularistica milițiească doar dacă evenimentul se soldează cu vreun accident.
Postat 27 Octombrie 2024, 08:33 de KP
Bravo!
Foarte bine, DAR... in aplicatia asta pot sa transmit informatii despre cei care folosesc abuziv banda 2, pe principiul ca merg cu 50 la ora in localitate, deci am dreptul? Sau despre cei care vireaza la stanga peste linie continua si tin in loc toata circulatia din spatele lor pana ce trece traficul de pe banda opusa? Sau pot sa-i reclam pe soferii de BMW sau taximetristii care nu se mai obosesc sa semnalizeze? Daca nu, iar ati facut o treaba pe jumatate! Ar trebui sa fie o aplicatie in care sa poti sesiza ORICE FEL de abatere de la Codul rutier, nu doar una in care, in urma sesizarilor sunt pedepsiti in proportie de 90%, doar cei care au fost provocati de nesimtirea altora inainte.
Postat 27 Octombrie 2024, 07:30 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5955 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON