Situaţie de comă creată de justiţia bihoreană! Trimis în judecată pentru corupţie, tocmai pentru că a făcut afaceri ilegale din funcţia de şef al Consiliului Judeţean, prejudiciiind instituţia cu milioane de auro, vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, se poate întoarce la serviciu, cu acordul judecătorilor!
Curtea de Apel Oradea a admis, joi, contestaţia depusă de liderul UDMR Bihor împotriva încheierii prin care magistraţii Tribunalului deciseseră să-l menţină sub control judiciar, cu mai multe interdicţii, printre care şi aceea de a se întoarce la serviciu.
Şi omul de afaceri Beneamin Rus se poate întoarce la administrarea firmelor sale, decizia fiind similară şi în cazul său. Motivele judecătorilor Curţii nu se cunosc încă.
Un comunicat al instanţei arată doar că aceasta "a înlăturat obligaţia instituită inculpaţilor de a nu exercita profesia sau activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele, prevăzută de art.215 alin.2 lit. e C.pr.penală, menţinând restul dispoziţiilor încheierii atacate".
Potrivit avocatului Răzvan Doseanu, unul din apărătorii vicepreşedintelui CJ Bihor alături de avocatul Cristian Popovici, în contestaţia înaintată Curţii de Apel Oradea s-a invocat faptul că Alexandru Kiss nu poate fi împiedicat să îşi exercite o funcţie în care a fost ales. "Clientului nostru i s-a interzis orice funcţie şi orice activitate, cu titlu general. Or, legea interzice doar activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta. Dar faptele de care este acuzat clientul meu se presupune că au fost săvârşite în calitate de preşedinte al CJ. Acum el nu mai deţine acea funcţie. Este consilier judeţean şi vicepreşedintele instituţiei, are alte atribuţii", spune avocatul.
„Se impune a li se stabili (lui Kiss şi Rus – n.r.) obligaţia de a nu depăşi raza teritorială a municipiului Oradea, de a nu se apropia de coinculpaţi de a comunica lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă şi de a nu exercita profesia şi de a nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele (acestea din urmă cu atât mai mult cu cât există o evidentă contrarietate de interese între funcţia şi activităţile inculpatului Kiss Alexandru în cadrul Consiliul Judeţean Bihor şi acesta din urmă - prejudiciat, potrivit acuzării, prin faptele primului)”, aceasta fusese opinia judecătorilor de la Tribunalul Bihor atunci când au respins cererea de arestare a vicelui CJ şi a patronului Selina, considerând în schimb necesar ca aceştia să fie supuşi controlului judiciar.
Cei doi au fost trimişi în judecată săptămâna trecută, de DNA, iar la primul termen al procesului care a început la Tribunalul Bihor, judecătorul de Cameră Preliminară a decis să menţină măsura controlului judiciar, mai puţin obligaţia impusă inculpaţilor de a nu părăsi Oradea, pe care a înlocuit-o cu obligaţia de a nu depăşi raza teritorială a României, soluţie care a fost apoi contestată.
Alexandru Kiss şi Beneamin Rus vor fi judecaţi într-un dosar în care liderul UDMR şi acoliţii săi sunt auzaţi că ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro după ce ar fi intervenit ca firmele Keviep, Selina şi Martex Trand să beneficieze de contracte publice cu administraţia locală. Prin afacerile lor, bugetele publice ar fi fost păgubite cu peste 6 milioane euro.
Kiss a fost trimis în faţa instanţei pentru spălare de bani în formă continuată (4 infracţiuni), abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, iar Rus pentru spălare de bani în formă continuată (2 infracţiuni) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.