URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 August 2024, 12:45

De ce un tratament eficient contra cancerului costă 71.000 euro în Franța și 196.000 euro în România: O nouă investigație jurnalistică scoate la iveală practici șocante

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O amplă anchetă jurnalistică transfrontalieră, la care din România au participat reporterii siteului Snoop.ro, face dezvăluiri interesante, arătând inechități flagrante în accesul la medicamente inovatoare.

„Înțelegeri secrete între guvernele din Europa Occidentală și companiile farmaceutice fac ca state ca România, cu bugete mai mici de sănătate, să plătească chiar și dublu pentru medicamente salvatoare de vieți”, scrie Snoop.ro într-un articol publicat joi.

Textul, care face parte din seria de investigații „Prețuri mortale”, arată între altele cum tratamentul anual cu două medicamente vitale pentru pacienții cu fibroză chistică, o suferință gravă a plămânilor, costă mult mai scump la noi.

Concret, tratamentul bazat pe Kaftrio și Kalydeco costă 71.000 de euro pe an în Franța, 87.000 de euro în Spania, 140.000 în Cehia, 175.000 în Lituania și 196.000 în România!

În plus, tratamentul poate întârzia și cinci ani.

„Motivele țin de birocrația din țară, precum și de politica de negociere a prețurilor medicamentelor care are loc în țările din Vest, precum Germania sau Danemarca”, arată sursa citată.

„Deseori prețurile oficiale listate în astfel de țări – care devin reper pentru România – scad după negocierile confidențiale care au loc între autoritățile statelor respective și producătorii de medicamente. Astfel, în țări ca România, medicamentele inovatoare ajung la prețuri uneori „imorale”, cum afirmă mai mulți specialiști. Iar statul român nu-și permite decontarea lor”, mai arată sursa citată.

„În unele forme de cancer, precum cel pancreatic sau al vezicii biliare, terapiile țintite noi nu sunt disponibile”, spune și oncologul Alexandru Grigorescu, de la Spitalul Carol Davila din București.

Așa că medicii prescriu schemele de tratamente de acum cinci sau zece ani. „Sunt tratamente uneori mai toxice, alteori mai puțin eficiente”, arată, între altele, site-ul citat. 

Citiți mai multe despre dedsubturile acestor afaceri, pe www.snoop.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Motivul e simplu.
Pentru că sistemul medical a ajuns, datorită legislației proaste, caliciei și nesimțirii multor medici, cel mai corupt din România după cel politic.
Postat 23 August 2024, 07:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON