URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2024, 16:32

De ce și-a omorât fratele femeia din Sântandrei și de ce au refuzat judecătorii să-i micșoreze pedeapsa? Sentință definitivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luminița Leuca, femeia care și-a ucis fratele strangulându-l cu o frânghie pe un teren de lângă noul drum ce leagă Oradea de Sântandrei, va executa pedeapsa de 10 ani de închisoare dispusă de Tribunalul Bihor.

Curtea de Apel Oradea i-a respins, miercuri, apelul pe care îl declarase la adresa primei sentințe, ca nefondat, şi a obligat-o să achite 500 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. 

Decizia, care este definitivă, scoate la iveală detalii necunoscute până acum publicului.

Crimă lângă pista de biciclete

Cazul şocant, despre care BIHOREANUL a mai scris, s-a produs în seara de 7 februarie, anul acesta, pe pista de biciclete.

Autoarea Luminița Leuca, în vârstă de 47 ani, şi victima, Alexandru Leuca, de 42 ani, erau fraţi şi mai au două surori, ambele cu probleme serioase de sănătate. Cei patru fraţi locuiau împreună într-un bloc din centrul comunei Sântandrei, iar cunoscuții spun că bărbatul le agresa frecvent, le ameninţa cu cuţitul și chiar le-a promis că le omoară. Alexandru nu avea un loc de muncă, în schimb o forța pe Luminiţa - singura din familie care lucra - să îi cumpere băutură și ţigări.

În seara cu pricina se deplasau pe pista de biciclete, de lângă drumul nou ce leagă Oradea de Sântandrei, când între cei doi a izbucnit o ceartă care a degenerat. Femeia a scos o frânghie din buzunarul hainei, și-a strangulat victima și a pus-o la pământ, oprindu-se doar după ce bărbatul a murit, după cum se arată într-un extras din rechizitoriul procurorilor, făcut public, în această primăvară, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

După comiterea crimei, Luminița a mers acasă, iar a doua zi chiar s-a prezentat la serviciu. De acolo a și fost ridicată de anchetatori, după ce trupul fratelui ei, Alexandru, a fost găsit în cursul dimineții de un trecător, care a sunat la 112. 

În urma procesului pornit pe numele Luminiţei Leuca pentru omor asupra unui membru de familie, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea ei la 10 ani de detenţie şi interdicţia de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 5 ani după ispăşirea pedepsei.

Decizia a fost atacată, însă, de avocatul femeii, care a cerut o pedeapsă mai blândă, iar apelul s-a judecat la Curtea de Apel Oradea.

Voia bani pentru Croația

Hotărârea, pronunțată miercuri și consultată de BIHOREANUL, arată detalii până acum neștiute de publicul larg. 

Conform documentului, Luminița Leuca a comis crima "în contextul abuzurilor la care au fost supuse cele trei surori de către fratele lor, pe fondul consumului de alcool", scrie în decizia Curții de Apel Oradea.

Documentul dezvăluie şi motivul pentru care Luminiţa şi-a atacat în acea seară fratele: bărbatul i-a cerut 1.000 euro "pentru a se duce în Croaţia la prietena sa" şi, pentru că ea a refuzat, "victima a devenit mai agitată, ameninţând-o cu moartea pe inculpată şi pe surorile lor şi insistând să-i facă rost de suma de bani solicitată".

Pe drum, disputa dintre ei s-a intensificat, iar la un moment dat, în jurul orei 21.46, cei doi s-au îmbrâncit reciproc și au ieşit de pe pista de biciclete, intrând pe terenul din partea stângă.

Ce a urmat se ştie deja: Luminiţa Leuca şi-a ucis fratele, iar apoi, când s-a asigurat că nu mai respiră, i-a luat telefonul mobil, portmoneul şi ţigările, dar şi frânghia cu care l-a strangulat.

Incidentul a fost surprins şi de o cameră de supraveghere din zonă. 

Fără remuşcări

În hotărârea Curții de Apel Oradea se explică şi motivul pentru care instanţa a respins apelul femeii: fapta a fost comisă "cu o violenţă deosebită" şi determinare.

"Durata declarată de aceasta, combinată cu faptul că acţiunile exercitate asupra victimei au fost extrem de solicitante pentru inculpată, aceasta având nevoie de pauze pentru a se odihni, demonstrează o determinare categorică în obţinerea rezultatului dorit", scrie în decizia Curţii, în care se remarcă şi că făptașa nu a avut remuşcări nici ulterior.

Dimpotrivă, "s-a asigurat că a intervenit decesul, părăsind locul faptei doar după ce s-a asigurat că victima nu mai avea puls", "s-a preocupat să ia de la locul faptei obiectele pe care le-a considerat utile, telefonul victimei şi frânghia folosită le-a ascuns la locul său de muncă, nu în locuinţa proprie", iar mai târziu "şi-a continuat activităţile obişnuite ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat".

"Curtea reţine că aceasta nu are antecedente penale şi a avut o poziţie procesuală de recunoaştere a faptei şi de cooperare cu organele judiciare chiar de la începutul procesului penal, dar acestea nu sunt suficiente pentru reducerea pedepsei", a concluzionat instanța.

Decizia pronunțată miercuri este definitivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON