URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2022, 16:25

De ce încep abia acum lucrările în Centrul Civic? Primarul Oradiei: constructorul n-a semnat contractul până când... 

De ce încep abia acum lucrările în Centrul Civic? Primarul Oradiei: constructorul n-a semnat contractul până când...  Florin Birta (stânga), pe șantierul pasajului subteran de lângă Piața Cetate, construit tot de o asociere al cărei lider este firma Freyrom
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat joi că în ultima lună reprezentanții municipalității, alături de cei ai Poliției Rutiere, au încercat să găsească „cele mai bune soluții pentru devierea traficului” în zona Centrului Civic, pentru realizarea rețelei de 5 pasaje subterane, unul dintre cele mai complexe proiecte implementate în Oradea. 

Efectele scumpirilor

Întrebat de BIHOREANUL dacă lucrările ar fi putut fi demarate pe perioada verii, când traficul este mai lejer, și nu în pragul începerii școlii, primarul Florin Birta a spus pe de o parte că în cazul proiectelor de amploare - a căror execuție durează - începerea lucrărilor pe perioada verii nu este relevantă, iar pe de altă parte că Freyrom, liderul asocierii care a câștigat lucrarea la licitație, a refuzat să semneze contractul până când nu s-a publicat în Monitorul Oficial o ordonanță care permite actualizarea prețurilor proiectelor cu finanțare europeană, pe fondul scumpirii materialelor. 

„Puteau începe mai repede aceste pasaje, dar vă aduc aminte că la începutul acestui an, în primăvară, toate lucrările din oraș au fost blocate 3 luni de zile, în care firmele mi-au spus, pe bună dreptate: «Domnule primar, noi nu mai lucrăm, pentru că lucrăm în pierdere». În acea perioadă, contractul pentru cele 5 pasaje era în faza de adjudecare. S-a adjudecat contractul de către firma respectivă (n.r. - o asociere condusă de Freyrom), care, până când nu s-a dat acea ordonanță de urgență (n.r. - de ajustare a valorilor lucrărilor), nu a semnat contractul. Când s-a publicat OUG în Monitorul Oficial, a fost semnat contractul”, a spus Florin Birta. 

El a afirmat, de asemenea, că poziția companiei a fost una de înțeles, dat fiind că prețurile la toate materialele de construcții crescuseră cu circa 25%, iar constructorii au vrut să se asigure că nu vor ieși în pierdere.

Presați de timp

Concret, contractul pentru realizarea celor 5 pasaje subterane în centrul Oradiei a fost adjudecat în februarie 2022, la suma de 84,9 milioane de lei fără TVA, contractul a fost semnat la finalul lunii iunie, iar constructorul a constituit garanția de bună execuție la începutul lunii august. 

Lucrările ar trebui să se desfășoare în ritm alert pe șantierul din Centrul Civic. „Ce nu vom finaliza până la sfârșitul anului 2023 va trebui să achităm din banii municipalității, nu din bani europeni. Noi sperăm să se prelungească termenul. (...) Firma Freyrom, care a realizat și Podul Centenarului, și Pasajul Magheru, știu că este o firmă serioasă, care, dacă se mobilizează și nu apar alte probleme - legate de pildă de descărcări arheologice -, va putea să termine peste 90% din lucrare până la finalul anului viitor”, a spus primarul Florin Birta. 

Trafic dat peste cap

În ceea ce privește blocarea traficului în zona Piața Gojdu - Piața Cetate, edilul a spus că municipalitatea și polițiștii rutieri au încercat să găsească soluții alternative pentru zona centrală.

„Este una dintre cele mai importante lucrări pe care le are orașul Oradea, care blochează total circulația în zonă. De o lună de zile, împreună cu Poliția Rutieră, încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru devierea traficului. Am stabilit o bretea, care le va permite celor care vin de pe Magheru să intre pe Calea Clujului, plus străzi cu dublu sens în toată această zonă, plus sens giratoriu în zona străzii Parcul 1 Decembrie. Modificările au fost aprobate în comisia de circulație în această săptămână și au fost anunțate imediat ce au fost aprobate”, a spus Birta, întrebat de BIHOREANUL de ce nu au fost anunțate mai devreme rutele alternative. 

De asemenea, edilul a adăugat: „Am ținut neapărat ca aceste devieri să se întâmple cu cel puțin o săptămână înainte de începerea școlii. În aceste zile de vacanță nu cred că vor fi mari probleme, iar oamenii se pot obișnui și înțelege în teren rutele noi. Au timp înainte de a începe școala să își găsească rutele alternative. Oricum, doar când ieși cu mașina în aceste zone înțelegi mai bine rutele”.

Amintim că, de sâmbătă, 27 august, circulația va fi oprită pe o bretea ce începe dinspre Nufărul, în apropiere de viitorul pasaj subteran de lângă Piața Cetate, și până după „turbogirația” din Piața Gojdu. Aici vor rămâne deschise niște rute de circulație care să lege podul Dacia de Calea Clujului și de Piața 1 Decembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Oradeanbihor ca nu degeaba ești și Orădean și Bihorean, adică viitură care nu se adaptează
In următorul mandat sa te muți in satul din care ai venit, a fi mai bine. Știi tu taxe mici alea alea
Postat 28 August 2022, 02:11 de Sandu2100
La birtașu din padure..
Care inca un mandat mă??? ca la cat e de prost si de lacom, il mananca puscaria inainte sa mai viseze ca va mai fi vreodata primar in acest oras!
Postat 26 August 2022, 12:32 de oradeanbihor
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Și tu o sa mori de ciudă in 2024 când o sa mai vezi încă un mandat ::::))))
Postat 26 August 2022, 10:01 de Sandu2100
Spune Birta ăsta niște trăznăi, de bubuie lucrările adeseori.
Firmele trebuiau "bine selectate" pentru bunăstarea PNL, în viitoarea campanie electorală din 2024. Nici vorbă de alte motive. Pe de altă parte, lucrările vor fi "beton" în perioada alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale ... iar visul liberal de a explica "succesul" împărțirii mun. Oradea în Orașul de Sus și Orașul de Jos, cu un canal pluvial de separare de la Nufărul până-n Episcopia ... va fi memorabil pentru urmașii acestor edili. Că nici apa din noul "coridor de dezvoltare" nu îi va mai spăla vreodată, în acest oraș în care multitudinea de ape freatice dă tonul oricărui subsol.
Postat 26 August 2022, 09:28 de KP
Traian
Decât sa mănânce altiinsi și sa nu facă nimic, mai bine ăștia ca mai fac ceva.
Postat 26 August 2022, 09:01 de Sandu2100
sigur
sanducu, tu doar ai grija sa nu regurgitezi ca ai polua orasul cu ce mananca prietenii tai din adminsitratia locala
Postat 26 August 2022, 08:35 de Traian
Traian
Eu cred ca tu ești mai ceva decât aia pe care ii faci prosti::::)))) îți dai silința:::)))
Postat 26 August 2022, 00:57 de Sandu2100
Semnafoarele din cantemir fac economie la curent ?
In cel mai sigur oras din sud estul europei la ora 21 semafoarele nu mai functioneaza pe bulevardul cantemir. Facem economie la curent oare? eu cred ca doar suntem condusi de prosti.
Postat 25 August 2022, 23:49 de Traian
7 ani apocaliptici
Dupa isprava cu MegaParcareaSubtetana din centru, Primaria si-a dat seama ca nici o groapa nu e prea mare in fata ambitiilor primarului care este. Parcarea ,saraca, a asteptat cuminte dupa proiectanti, arhitecti, constructori ...pina sa intre la apa. N-a incurcat pe nimeni. Un gard din panouri facea diferenta...Tunelurile din centru vor reusi sa foota circulatia si nervii oradenilor pentru multi ani de aci inainte. Nu vorbim despre riverani, pentru ei ar fi mai simplu alte optiuni de cazare: regim hotelier pe olx, o casa la tara, o pensiune, o baie, whatever... FRATE, 2 ANI TERMEN DE EXECUTIE, OPTIMIST, e deja mult. Puneti mina pe lopeti si bagati viteza. Birta sa stea pe marginea gropii cu ceasul si cronometrul in mina. De la 7.00 pina la 22.00 sunt 15 ore de lucru. Doua schimburi. Succes!
Postat 25 August 2022, 19:57 de excalibur
Pinonel
Eu l-am votat si Orădenii , primează interesele Orădenilor. Nu are de ce să-și ceara scuze, oamenii ca tine sunt pr*sti și nu pricep, dar tu nu pricepi multe, nici nu trebuie. Atât te ajută
Postat 25 August 2022, 18:20 de Sandu2100
O intrebare:
Cine te-a votat primar, oradenii sau firmele? Interesele cui primeaza, ale oradenilor sau ale firmelor? Ieseai public si spuneai ca escr*cii aia nu vor sa semneze, iti cereai scuze de la oradeni si organizai alta licitatie! Oamenii pricepeau, ca nu-s pr*sti cum ii credeti tu, birtinezul & gasca! Da, dar tare mi-e ca daca ieseai tu, ieseau si aia cu inregistrarile....
Postat 25 August 2022, 17:56 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON