URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2022, 08:50

De ce e mai bine să evitaţi executarea silită pentru neplata facturilor la salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Neplata facturilor la salubritate pune în mişcare un mecanism de coerciţie necesar pentru a menţine funcţional acest serviciu vital pentru comunitate. Gradul de intervenţie creşte gradual, în funcţie de reacţia, sau mai bine zis lipsa de reacţie a clientului. Acesta este prima dată informat, apoi somat şi abia în ultimă instanţă executat silit. În această ultimă variantă, el va achita nu doar facturile restante, ci şi o sumă consistentă de bani, constând în cheltuieli de executare.

Facturile de salubritate, titlu executoriu

Din 2016, prin Legea nr. 225, facturile emise pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care acestea nu sunt plătite, compania emitentă poate demara procedura executării silite.

Până a se ajunge acolo, AVE Bihor va începe cu informarea clientului care înregistrează facturi restante. La trei astfel de facturi neplătite, acesta va primi un SMS în care i se comunică faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare. Dacă nici atunci clientul nu se conformează, următoarea fază este de o somaţie sub formă de scrisoare recomandată, trimisă prin Poşta Română.

Numai în luna mai a acestui an, AVE Bihor a trimis 7.941 de somaţii către persoane fizice, respectiv 237 către persoane juridice, în toate cele patru loturi în care compania asigură serviciul de salubritate.

Ignorarea somaţiei de plată declanşează procedura executării silite

În cazul în care clientul nu achită debitul în termenul din somaţia de plată, respectiv 48 de ore de la primire, firma va depune cererea de executare silită. În acest caz, clientul va suporta toate cheltuielile ocazionate de executarea silită pentru recuperarea creanţei.

Acestea includ taxele judiciare de timbru, onorariul executorului, dar şi onorariul avocatului. Conform prevederilor legale în vigoare, aceste cheltuieli sunt între 550 şi 2.500 lei, în funcţie de situaţia debitului clientului. În plus, clientul nostru poate ajunge în situaţia de a avea conturile blocate, până la finalizarea procedurii de executare silită.

Salubritatea, o activitate esenţială într-o societate dezvoltată

Dacă nu consideraţi salubrizarea o activitate esenţială, gândiţi-vă o secundă cum ar arăta localitatea în care sunteţi fără ca maşinile noastre să preia deşeurile din gospodării, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp!

Pentru a asigura continuitatea acestui serviciu, însă, avem nevoie de suportul dvs. şi de o relaţie onestă client-firmă de salubritate. Situaţiile de executare silită sunt rare şi reprezintă ultima soluţie la care dorim să apelăm.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se adună datoriile pe o perioadă de vreo 6 luni măcar ...
... dar plata, în baza somației, în 24 de ore. Somația, fără confirmare de primire din partea datornicului, nu are nicio valoare juridică. La fel face și ANAF, care nu respectă nicio lege pentru că oamenii caută să evite plata unui avocat, care sunt mai mari adeseori față de obligația impusă. ANAF nici măcar nu respectă procedura de executare ... impune o sumă care se dovedește de multe ori că este eronată, trimite o notificare cu 15 zile înainte de a emite somația de plată și, în aceeași zi, face poprire pe contul bancar la nivelul sumei invocate. Adaugă la asta dobânzi și penalități, calculate de la data unicei notificări făcute cu două săptămâni înainte. Banca nu mișcă nimic, în afară de cei 45 lei care îi adaugă pentru ea (30 lei taxă poprire și 15 lei comision), așteptând ca omul să dispună virarea. Cu alte cuvinte, la o zi de la somația ANAF, la 1.000 lei "datorați" ... un bun contribuabil căruia i se impută așa-zise obligații din urmă cu 5 ani, care în urmă cu o lună nici nu existau în evidențele fiscale, va achita 1.075 lei. Iar când guvernul nu are venituri ca să-și acopere cheltuelile, curg somațiile ca la robinet.
Postat 03 Octombrie 2022, 12:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON