URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2023, 08:01

De ce colectăm în 5 fracții? RER Vest explică noile reguli privind sortarea deșeurilor în Oradea

De ce colectăm în 5 fracții? RER Vest explică noile reguli privind sortarea deșeurilor în Oradea SĂPTĂMÂNA ȘI FRACȚIA. Pentru orădenii de la case, ziua de colectare a deșeurilor reciclabile (lunea sau vinerea, în funcție de zona în care locuiesc) nu se schimbă, ci doar tipul de deșeu pe care îl scot în stradă în fiecare săptămână: în prima săptămână a lunii - plasticul și metalele (galben), în următoarea: hârtie și carton (albastru), în a treia din nou plastic și metale, iar în a patra - deșeurile din sticlă (verde)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 3 iulie, în Oradea deşeurile se colectează separat în 5 fracţii, după ce resturile până acum depozitate în sacul galben s-au "scindat". Dacă până acum orădenii aruncau la grămadă deşeurile din plastic, metal, hârtie şi carton, acum trebuie să le separe în două categorii. În plus, tot separat se adună şi sticlele.

Noua rânduială nu este o invenţie locală, ci doar o aliniere la legislaţia în vigoare. Mai mult, este şi modalitatea prin care orădenii se asigură că o parte cât mai mare din deşeurile lor nu vor polua planeta, ci vor fi refolosite.

Locul potrivit

Colectarea separată a deşeurilor în 5 fracţii, implementată în Oradea din luna iulie, înseamnă că orădenii aruncă ambalajele din plastic şi metal în sacul sau pubela galbenă, pe cele din hârtie şi carton în sacul albastru, iar sticlele şi borcanele în găleata de culoare verde, primită de la RER Vest în cadrul campaniei de informare şi distribuire gratuită care s-a desfăşurat în luna mai.

Pe lângă reciclabile, orădenii mai colectează separat biodeşeurile (resturi de fructe şi legume, frunze, crengi etc.), care se aruncă în pubelele maro, şi deşeurile reziduale (chiştoace, scutece, conţinutul sacului de aspirator etc.) în pubelele negre.

Cei care nu şi-au ridicat încă sacii albaştri şi galbeni şi nici găleata verde sunt aşteptaţi în continuare la centrele de colectare separată de pe străzile Uzinelor şi Thurzó Sándor. În baza actului de identitate, le vor primi gratuit.

Fii eco!

Primăria Oradea a impus colectarea separată în 5 fracţii în primul rând din argumente ecologiste. Aproape 80% din totalul deşeurilor generate de oameni ar putea fi refolosite.

Sticla, de exemplu, este un material care se poate recicla la infinit, dacă se depozitează în recipientul potrivit, în Oradea fiind vorba despre cele de culoare verde. Hârtia şi cartonul sunt, la rândul lor, uşor de reciclat şi se pot refolosi de până la 6 ori. Aruncând maculatura în sacul albastru, orădenii salvează numeroşi copaci de la tăiere...

Aluminiul, regăsit în multe conserve sau doze, este de asemenea un material care se reciclează "fără număr", dar şi printr-o tehnologie rapidă. În cel mult două luni, o doză folosită de suc se reîntoarce pe raftul unui magazin, dacă a fost aruncată corect. Pentru orădeni, asta înseamnă în sacul sau pubela galbenă, alături de plastic.  

Ce prevede legea

Colectarea separată este, însă, şi o obligaţie legală. Ordonanţa de Urgenţă 92/2021 privind regimul deşeurilor, modificată anul acesta prin Legea 17, prevede, la articolul 16, obligaţia colectării separate a deşeurilor, dar şi ca autorităţile locale să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală de deşeuri generată, procent care în anul 2025 va ajunge la 55%.

Ca să recicleze jumătate din deşeuri, Primăria Oradea nu poate decât să impună sortarea lor, singura formă în care resturile reciclabile nu vor fi contaminate cu alte mizerii care le-ar putea face inutile. Hârtiile umezite de lichide nu mai pot fi reciclate, iar plasticul şi metalele murdare sau soioase sunt refuzate de firmele specializate în reciclarea lor, pentru simplul motiv că au la poartă materie primă de calitate mai bună. 

Primăria nu crede în lacrimi

În ultimele săptămâni, unii orădeni au reclamat noua "ordine" a salubrizării menajere, nemulţumiţi de regulile pe care trebuie să le respecte, însă municipalitatea le transmite că rezistenţa este inutilă. 

"Primăria Oradea le reaminteşte orădenilor că au obligaţia să colecteze separat deşeurile, conform prevederilor legale şi în conformitate cu sistemul de colectare pus la dispoziţie în acest sens de către operatorul serviciului public de salubrizare", se arată într-un comunicat de presă. 

Ceea ce unora le pare o corvoadă este, de fapt, contribuţia la o planetă mai curată şi mai responsabilă cu resursele pe care le au la dispoziţie. Fiecare deşeu aruncat la locul potrivit are şanse maxime să devină materie primă şi, astfel, să salveze o părticică din resursele limitate ale omenirii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Vom colecta in 20 de fractii daca vom accepta bataia de joc a birtinezului si a gastii lui!
Dupa ce ţӑranul a eliminat concurenta, pe cei de la Urbana, tariful s-a dublat. A venit apoi prima selectare, tariful iar s-a marit. Vazand ca-i tine, a majorat tariful de inca vreo zece ori. Cu rata inflatiei, cu cursul euro, al dolarului/rublei, benzina/motorina, ce-i trecea prin cap. Pe de alta parte cei de la ADI Ecolect, pastoriti tot de cj, adica de birtinez (malan si gasca de atarnatori rod un ciolan, doar atat) o intind de vreo 15 ani cu mult trambitata statie de sortare.
Postat 22 Iulie 2023, 10:07 de pinonel
... hmmm.....
Mai bine ar da publicității o listă detaliată cu 50 - 60 de deșeuri , care în ce pubelă se aruncă, nu să stăm pe gânduri cam care unde se aruncă.... Pe bune, câte chiștoace și praful din sacul de aspirator pot strânge în pubela neagră??? De scutece nu mai e cazul....
Postat 21 Iulie 2023, 15:55 de Taxi-driver
Trăiască Republica Socialistă
Oare cât costă un articol din acesta de propagandă? Sunt educați iobagii proști"educați" cel puțin o dată pe săptămână pe acest subiect. Bineînțeles articole plătite din banii noștri de impozit.
Postat 21 Iulie 2023, 10:48 de CivisUlpianum
Rezistenta e inutilă?
Deci majoritatea e nemulțumită de acestă măsură dar trebuie să se conformeze. Cum se numește oare o asemenea forma de administrație? Că parcă am mai avut asa ceva acum mulți ani. Dar clanul Bolovanilor uită de inventivitatea românului. Eu am loc sub chiuvetă de 3 coșuri de gunoi. Plastic/metal, biodegradabil și toate celelalte (ca din păcate hârtia pe care o arunc e compromisă de ulei și alte resturi alimentare) sau ii dau foc în curte.
Postat 21 Iulie 2023, 10:46 de CivisUlpianum
RE: Rezistenta e inutilă?
Articolul îți arată că această colectare selectivă e o obligație legală. Dacă nu vrei să selectezi, depune-le toate la menajer și plătești mai scump! Tu ai vrea nici să nu selectezi și să plătești puțin, dacă se poate deloc.
Postat 21 Iulie 2023, 17:43 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON