Din 3 iulie, în Oradea deşeurile se colectează separat în 5 fracţii, după ce resturile până acum depozitate în sacul galben s-au "scindat". Dacă până acum orădenii aruncau la grămadă deşeurile din plastic, metal, hârtie şi carton, acum trebuie să le separe în două categorii. În plus, tot separat se adună şi sticlele.
Noua rânduială nu este o invenţie locală, ci doar o aliniere la legislaţia în vigoare. Mai mult, este şi modalitatea prin care orădenii se asigură că o parte cât mai mare din deşeurile lor nu vor polua planeta, ci vor fi refolosite.
Locul potrivit
Colectarea separată a deşeurilor în 5 fracţii, implementată în Oradea din luna iulie, înseamnă că orădenii aruncă ambalajele din plastic şi metal în sacul sau pubela galbenă, pe cele din hârtie şi carton în sacul albastru, iar sticlele şi borcanele în găleata de culoare verde, primită de la RER Vest în cadrul campaniei de informare şi distribuire gratuită care s-a desfăşurat în luna mai.
Pe lângă reciclabile, orădenii mai colectează separat biodeşeurile (resturi de fructe şi legume, frunze, crengi etc.), care se aruncă în pubelele maro, şi deşeurile reziduale (chiştoace, scutece, conţinutul sacului de aspirator etc.) în pubelele negre.
Cei care nu şi-au ridicat încă sacii albaştri şi galbeni şi nici găleata verde sunt aşteptaţi în continuare la centrele de colectare separată de pe străzile Uzinelor şi Thurzó Sándor. În baza actului de identitate, le vor primi gratuit.
Fii eco!
Primăria Oradea a impus colectarea separată în 5 fracţii în primul rând din argumente ecologiste. Aproape 80% din totalul deşeurilor generate de oameni ar putea fi refolosite.
Sticla, de exemplu, este un material care se poate recicla la infinit, dacă se depozitează în recipientul potrivit, în Oradea fiind vorba despre cele de culoare verde. Hârtia şi cartonul sunt, la rândul lor, uşor de reciclat şi se pot refolosi de până la 6 ori. Aruncând maculatura în sacul albastru, orădenii salvează numeroşi copaci de la tăiere...
Aluminiul, regăsit în multe conserve sau doze, este de asemenea un material care se reciclează "fără număr", dar şi printr-o tehnologie rapidă. În cel mult două luni, o doză folosită de suc se reîntoarce pe raftul unui magazin, dacă a fost aruncată corect. Pentru orădeni, asta înseamnă în sacul sau pubela galbenă, alături de plastic.
Ce prevede legea
Colectarea separată este, însă, şi o obligaţie legală. Ordonanţa de Urgenţă 92/2021 privind regimul deşeurilor, modificată anul acesta prin Legea 17, prevede, la articolul 16, obligaţia colectării separate a deşeurilor, dar şi ca autorităţile locale să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală de deşeuri generată, procent care în anul 2025 va ajunge la 55%.
Ca să recicleze jumătate din deşeuri, Primăria Oradea nu poate decât să impună sortarea lor, singura formă în care resturile reciclabile nu vor fi contaminate cu alte mizerii care le-ar putea face inutile. Hârtiile umezite de lichide nu mai pot fi reciclate, iar plasticul şi metalele murdare sau soioase sunt refuzate de firmele specializate în reciclarea lor, pentru simplul motiv că au la poartă materie primă de calitate mai bună.
Primăria nu crede în lacrimi
În ultimele săptămâni, unii orădeni au reclamat noua "ordine" a salubrizării menajere, nemulţumiţi de regulile pe care trebuie să le respecte, însă municipalitatea le transmite că rezistenţa este inutilă.
"Primăria Oradea le reaminteşte orădenilor că au obligaţia să colecteze separat deşeurile, conform prevederilor legale şi în conformitate cu sistemul de colectare pus la dispoziţie în acest sens de către operatorul serviciului public de salubrizare", se arată într-un comunicat de presă.
Ceea ce unora le pare o corvoadă este, de fapt, contribuţia la o planetă mai curată şi mai responsabilă cu resursele pe care le au la dispoziţie. Fiecare deşeu aruncat la locul potrivit are şanse maxime să devină materie primă şi, astfel, să salveze o părticică din resursele limitate ale omenirii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.