Cei 104 ani trecuți de la semnarea declarației de independență a românilor din Transilvania în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, cei 100 de ani scurși de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria pe tronul României și cei 78 de când Oradea a fost eliberată de armata română de sub regimul horthyst sunt cele trei momente pe care orașul de pe Crișul Repede le-a sărbătorit miercuri.
Prima festivitate a zilei s-a consumat în sala mare a Primăriei, unde a avut loc o ședință festivă a Consiliului Local, în care au fost premiați cei 251 de elevi și profesori care au obținut rezultate remarcabile la învățătură. Mai precis, municipalitatea i-a recompensat pe elevii care s-au clasat pe podium la olimpiadele naționale și internaționale, pe profesorii care i-au îndrumat, dar și pe absolvenții de gimnaziu și de liceu care au luat media 10 la examenele naționale.
Apoi, în holul Primăriei, pe peretele dintre sala mare și sala mică de ședințe a Palatului Administrativ, a fost dezvelită o placă în onoarea reprezentanților orădeni, aleși și de drept, care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.
Oficialii și invitații s-au mutat apoi în Piața Unirii, unde a avut loc ceremonia militară specifică, în jurul statuii Regelui Ferdinand, unde au fost amplasate și două tunuri împodobite cu flori. Pe lângă primarul Florin Birta și prefectul Dumitru Țiplea, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele CJ Călin Gal, șeful Poliției Bihor, Alin Haniș, șeful Poliției de Frontieră, Marin Bondar, consilieri locali ori șefi de instituții locale.
Publicul a fost mai restrâns decât în alți ani și format, în mare parte, din bunici cu nepoți sau profesori cu elevi. Singurii care la ora 13 erau disponibili...
„Cred în patriotismul generator de demnitate”
Primarul Florin Birta a fost primul care a luat cuvântul și a ținut un discurs despre importanța zilei cu triplă sărbătoare.
„Nici unul dintre momentele aniversate azi nu a fost realizat fără sacrificii. Noi, orădenii de azi suntem rezultatul cursului sinuos al istoriei, al alegerilor și al sacrificiilor pe care cei dinaintea noastră le-au făcut, la fel cum copiii noștri vor reprezenta transfigurarea a ceea ce noi vom alege să facem din orașul nostru și din comunitatea în care trăim. Deși generația noastră nu e obișnuită să îmbrățișeze ușor asumarea sacrificiilor, momente ca cele de azi ne reamintesc că istoria o scriem noi, fiecare generație, chemați fiind să răspundem și să depășim provocările de care, iată, nu ducem lipsă. Cred în valoarea patriotismului ca generator de demnitate. Nu cred însă în patriotismul confiscat de grupuri care insultă sau fluieră și au atitudini ieftine, suburbane”, a spus primarul.
Mulțumiri pentru orădeni
Birta a reamintit de vizita pe care cuplul regal Ferdinand și Maria au făcut-o în Oradea pe 23 mai 1919, „fiind găzduiți într-una dintre clădirile-simbol ale orașului nostru, aflat chiar în spatele nostru, Palatul Episcopal Greco-Catolic”, și cum prezența lor a deschis un capitol de libertate și dezvoltare pentru Oradea.
La fel, a spus edilul, orădenii de azi au „șansa unui viitor construit împreună”. „Avem nevoie de o rațiune comună, dominată de cultura bunului simț și respectului reciproc, de reflexele minților sănătoase și lucide, și oameni ai faptelor. Aceasta este soluția pentru a depăși și acest episod de criză a istoriei pe care îl trăim cu toții”, a mai spus edilul.
Birta a precizat că războiul de la granițele României produce consecințe care vor fi tot mai resimțite: „Guvernarea în vremuri de criză înseamnă o responsabilitate majoră. Indiferent de țară, toți suntem egali în fața preocupărilor existențiale, în fața fricii de instabilitate. Toți ne dorim să fie mai bine, să fim fericiți, să ne ferim pe noi și pe copiii noștri de nenorociri. Cu un dram de solidaritate, apropiindu-ne mai mult unii de alții, cu luciditate și uneori chiar cu sacrificiu, putem să ne revigorăm starea de spirit și să privim cu încredere înainte”.
Primarul le-a mulțumit tuturor celor care sprijină autoritățile locale și naționale în gestionarea problemelor de interes public și „fiecărui cetățean al municipiului nostru de bună credință, care, prin atitudine și eleganță civică, face ca orașul nostru să devină mereu mai primitor și mai atractiv”.
Lecție de istorie
Despre însemnătatea istorică a zilei au vorbit doi istorici, profesorul orădean Gabriel Moisa, director al Muzeului Țării Crișurilor, și Dragoș Ursu, de la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia.
Moisa a subliniat că cele trei evenimente sărbătorite de Oradea au importanță egală. „Dacă n-am fi avut 12 octombrie 1918, ar fi fost posibil 12 octombrie 1944? Nu, pentru că erau alte realități. Să apreciem fiecare moment în parte, să înțelegem că fiecare moment din trecutul nostru are un loc bine delimitat. Toate cele trei momente ne-au marcat în egală măsură, au constituit elemente fără de care nu putem trece. Tragem învățăminte de la cei care au creat România Mare, care s-au bătut pentru ca România să crească și să devină dodoloață”, a spus istoricul orădean.
La rândul său, Ursu a vorbit despre cuplul regal și despre vizita pe care regele și regina au făcut-o la Oradea.
Ceremonia de la statuia Regelui Ferdinand s-a încheiat după ce instituțiile, partidele, școlile și organizațiile dornice au depus coroane de flori pe postament.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.