URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2024, 14:32

„De 10 ani, duși cu pluta”! Elevii unui liceu din Oradea au navigat pe Crișul Repede cu ambarcațiuni confecționate din PET-uri (FOTO/VIDEO)

A fost agitaţie vineri, în prima parte a zilei, pe Crişul Repede, în zona centrală a Oradiei. Elevii Liceului German Friedrich Schiller au pornit într-o tură pe apă în ambarcațiuni confecționate din PET-uri, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii colectării separate a deşeurilor, în cadrul celei de-a 10-a ediție a proiectului „Duși cu pluta”, inițiat de profesorul Ciprian Sirca.

La eveniment au participat 24 de elevi ai clasei a X-a, toţi îmbrăcaţi în tricouri albe inscripționate cu numele lor şi cu mesajul „De 10 ani, duşi cu pluta".

Ei au navigat pe Crişul Repede, din centrul oraşului până în zona Sovata, pe şase ambarcaţiuni pe care tot ei le-au făcut, din PET-uri. Elevii au avut 102 de saci cu PET-uri, legaţi unii de alţii. 

„Este cea mai numeroasă acţiune de până acum”, a spus Ciprian Sirca, profesor de sport al liceului şi iniţiatorul acţiunii, despre care BIHOREANUL a mai scris. El a adăugat că, în total, liceenii au folosit peste 2.500 de flacoane, pe care fiecare elev al școlii le-a adunat de la începutul anului şcolar.

Prin această acţiune, tinerii vor să atragă atenţia asupra necesităţii colectării separate a deşeurilor. „Mergem pe Criş cu plutele confecţionate de noi pentru a trage un semnal de alarmă asupra reciclării şi poluării", a mărturisit, entuziasmată, Sara Bulz (foto dreapta), care a fost nerăbdătoare să înceapă cursa pe Crişul Repede.

După ce fiecare echipă, formată din câte patru elevi, şi-a poziţionat ambarcaţiunea pe malul Crişului, profesorul Sirca a dat startul întrecerii, întrucât primele trei echipe ajunse la locul de sosire au fost premiate. 

Elevii nu au pornit singuri, calea pe râu le-a fost deschisă de o pereche de lebede însoţită de trei pui cu penaj cenuşiu.

Alţi elevi ai liceului sau simpli trecători au urmărit şi fotografiat de pe mal aventura liceenilor. Cu ochii pe ei au stat și cei de la Salvamont-Salvaspeo Bihor, pentru a interveni în caz de pericol.

Întrebat cum va proceda ediţiile următoare în contextul în care în România a fost introdusă o garanţie de 50 de bani pentru PET-urile cumpărate, profesorul Sirca a răspuns încrezător că acţiunea va continua. „Cu siguranţă vom organiza şi anul viitor. Fiecare elev poate renunţa într-un an la 25 de lei, valoarea garanţiei pentru 50 de PET-uri, câte ar fi necesare pentru confecţionarea unui sac. La finalul acţiunii ne gândim să facem un gest umanitar, tot ceea ce se va aduna din garanție va fi donat ori unui caz social din şcoală, ori unui ONG pentru copii sau pentru vârstnici", a spus profesorul. 

În schimb, la finalul cursei din acest an, PET-urile au fost preluate de reprezentanţii firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor reciclabile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON