URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2021, 07:57

Dau şacalii! Locuitorii din Sânmartin se tem de invazia fiarelor, care au început să le vâneze animalele

Dau şacalii! Locuitorii din Sânmartin se tem de invazia fiarelor, care au început să le vâneze animalele FIARA. Prădător de noapte, şacalul auriu a fost văzut în ultima lună pe străzile din Sânmartin chiar şi în plină zi. "În perioada aceasta ar trebui să aibă pui, aşa că probabil vânează ca să-i hrănească", spune vânătorul Ioan Popovici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnaliştii publicaţiei The Guardian l-au supranumit Şacalul pe celebrul terorist venezuelean din anii ʼ70, Carlos Ramirez. La fel ca sălbăticiunea pe care a făcut-o faimoasă, teroristul era mortal, adaptabil, precaut şi mai ales greu de prins! 

Astăzi, localnicii din Sânmartin se confruntă exact cu această fiară care aduce şi a lup, şi a vulpe. "Animalul a apărut cam de-o lună pe străzile dinspre pădure, seamănă cu vulpea la cap şi blana roşcată, dar este mai înalt şi are coada mai subţire. Probabil este mort de foame, pentru că seara vine până la gard. Noi bănuim că din cauza asta ne-a dispărut peste noapte pisica, iar vecinilor găinile", spune un localnic. 

"E plin de ei!"

Primii şacali au apărut în Sânmartin la începutul lunii iulie. "Am văzut deja două exemplare, primul, mai galben, undeva între străzile Muntele Carmel şi Decebal, iar al doilea, mai închis la culoare, spre Gheorghe Bariţiu", povesteşte un localnic.

Pe grupul de Facebook Sânmartin Comuna Mea, oamenii spun că animalele ar fi venit din pădure. "Când mi-a spus cineva că în pădure la Felix e plin de ei şi de-aia ţine şapte câini, am crezut că minte", zice o localnică. Noaptea câinii sunt agitaţi, iar oamenilor le dispar păsările. "Nouă ne-a omorât toate găinile", susţine un vecin. Prădătorii intră în gospodării, dar nu doar după mâncare. "Pe strada Prutului, a intrat la mine în curte ca să bea apă din piscina copilului la 6 dimineaţa!", a scris un localnic. 

Şacalul se întoarce 

Specialiştii afirmă că apariţia şacalilor nu ar trebui să mire. "Şacalul a dispărut din Bihor în Evul Mediu, când zonele mlăştinoase unde trăia au fost desecate. Acum a revenit probabil prin Banat", spune Márton Venczel (foto), şeful secţiei Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Biologul descrie sălbăticiunea ca fiind "un prădător eficient, care poate prinde fără probleme animale mici, pisici şi păsări". Precaut, şacalul fuge de om şi vânează doar noaptea, ceea ce îl face greu de prins. De cele mai multe ori, oamenii îşi dau seama de apariţia sa după prada pe care o face. "Până acum n-am primit nicio reclamaţie, dar vom cere celor care administrează fondul de vânătoare să facă verificări", spune primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

"Am discutat să îl extragem"

Membrii asociaţiei de vânătoare Pădurea Verde, de care ţine zona, au descoperit şacali încă de anul trecut. "Când ne-a arătat un cioban din Sântelec lupul pe care l-au omorât câinii fiindcă-i ataca oile, am văzut de fapt primul exemplar de şacal", zice administratorul Ioan Popovici.

Vânătorul afirmă că în ultimul an prezenţa prădătorului a fost observată şi în alte zone, precum Cefa, Borş, Paleu, Săcuieni, Copăcel, Vârciorog. "Am discutat deja să îl extragem. Deşi fuge de om, şacalul este periculos pentru animalele domestice, de la păsări la capre şi oi, dar şi pentru vânat, pentru că omoară puii de fazan, de căprior şi de mistreţ", explică vânătorul.

Cum o femelă poate făta până la opt pui, în lipsa unui duşman natural cum ar fi lupul, specia se răspândeşte rapid, mai ales că se hrăneşte nu doar cu vânat, ci şi cu vegetale, hoituri sau gunoaie.

Şacalii sunt aici! 

De altfel, vânătorii din zona Paleu pândesc după şacali deja de trei ani. "Au apărut prin 2018, dar sunt greu de împuşcat", spune Cristian Tuduce, preşedintele Asociaţiei cinegetice Pro Hunters.

Până acum, vânătorul a doborât doar două exemplare, şi pe acelea momindu-le afară din spinărişuri. "Sunt animale bine camuflate, care vânează noaptea şi fug când simt pericolul", explică Tuduce.

Şacalii îşi trădează prezenţa şi prin urletele din timpul nopţii. "Trăiesc în haită şi se cheamă între ei printr-un urlet inconfundabil, ca de copil îngrozit, care îţi face pielea de găină", spune directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Sorin Bronţ (foto).

Potrivit acestuia, şacalii au intrat în pădurile din Bihor venind dinspre Ungaria, dar şi din judeţele limitrofe, unde s-au înmulţit necontrolat. "Am cerut deja o cotă de extragere de 15 exemplare ca măsură de prevenţie, pentru că sunt o specie invazivă, iar unde apare e greu de stârpit", spune Bronţ. Prădător oportunist şi adaptabil, şacalul nu are duşmani naturali în Bihor, astfel încât doar omul mai poate opri răspândirea lui necontrolată. Până nu este târziu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Silver...?...hm
Esti un paranoicus incurabilis...indiferent de subiect tu ai fixatia ta.. .vezi ca exista tratament...poate scapi...
Postat 18 August 2021, 12:04 de zorro
O specie mai periculoasa : Sacalus Sprancenatus de Birtinus !
Adevarata problema in Bihor este specia Sacalus Sprancenatus de Birtinus. Estea cea mai daunatoare specie care a existat pana in prezent. La inceput, se instaleaza prin fotoliile primariilor, apoi incepe sa contruiasca fara discernamant. Specia sacalus sprancenatus de birtinus nu numai ca intra in casele oamenilor, dar le si fura cu totul. Apoi, contruieste cet-uri falimentare, companii de avioane, prabuseste dealuri si concediaza oamenii. Dar cel mai rau : in prezent paraziteaza bugetul judetului. Din fericire nu se mai poate reproduce, insa trebuie exterminat cat mai urgent, cu vanatori calificati de la DNA !
Postat 18 August 2021, 10:14 de Silver_Cat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON