Jurnaliştii publicaţiei The Guardian l-au supranumit Şacalul pe celebrul terorist venezuelean din anii ʼ70, Carlos Ramirez. La fel ca sălbăticiunea pe care a făcut-o faimoasă, teroristul era mortal, adaptabil, precaut şi mai ales greu de prins!
Astăzi, localnicii din Sânmartin se confruntă exact cu această fiară care aduce şi a lup, şi a vulpe. "Animalul a apărut cam de-o lună pe străzile dinspre pădure, seamănă cu vulpea la cap şi blana roşcată, dar este mai înalt şi are coada mai subţire. Probabil este mort de foame, pentru că seara vine până la gard. Noi bănuim că din cauza asta ne-a dispărut peste noapte pisica, iar vecinilor găinile", spune un localnic.
"E plin de ei!"
Primii şacali au apărut în Sânmartin la începutul lunii iulie. "Am văzut deja două exemplare, primul, mai galben, undeva între străzile Muntele Carmel şi Decebal, iar al doilea, mai închis la culoare, spre Gheorghe Bariţiu", povesteşte un localnic.
Pe grupul de Facebook Sânmartin Comuna Mea, oamenii spun că animalele ar fi venit din pădure. "Când mi-a spus cineva că în pădure la Felix e plin de ei şi de-aia ţine şapte câini, am crezut că minte", zice o localnică. Noaptea câinii sunt agitaţi, iar oamenilor le dispar păsările. "Nouă ne-a omorât toate găinile", susţine un vecin. Prădătorii intră în gospodării, dar nu doar după mâncare. "Pe strada Prutului, a intrat la mine în curte ca să bea apă din piscina copilului la 6 dimineaţa!", a scris un localnic.
Şacalul se întoarce
Specialiştii afirmă că apariţia şacalilor nu ar trebui să mire. "Şacalul a dispărut din Bihor în Evul Mediu, când zonele mlăştinoase unde trăia au fost desecate. Acum a revenit probabil prin Banat", spune Márton Venczel (foto), şeful secţiei Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.
Biologul descrie sălbăticiunea ca fiind "un prădător eficient, care poate prinde fără probleme animale mici, pisici şi păsări". Precaut, şacalul fuge de om şi vânează doar noaptea, ceea ce îl face greu de prins. De cele mai multe ori, oamenii îşi dau seama de apariţia sa după prada pe care o face. "Până acum n-am primit nicio reclamaţie, dar vom cere celor care administrează fondul de vânătoare să facă verificări", spune primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.
"Am discutat să îl extragem"
Membrii asociaţiei de vânătoare Pădurea Verde, de care ţine zona, au descoperit şacali încă de anul trecut. "Când ne-a arătat un cioban din Sântelec lupul pe care l-au omorât câinii fiindcă-i ataca oile, am văzut de fapt primul exemplar de şacal", zice administratorul Ioan Popovici.
Vânătorul afirmă că în ultimul an prezenţa prădătorului a fost observată şi în alte zone, precum Cefa, Borş, Paleu, Săcuieni, Copăcel, Vârciorog. "Am discutat deja să îl extragem. Deşi fuge de om, şacalul este periculos pentru animalele domestice, de la păsări la capre şi oi, dar şi pentru vânat, pentru că omoară puii de fazan, de căprior şi de mistreţ", explică vânătorul.
Cum o femelă poate făta până la opt pui, în lipsa unui duşman natural cum ar fi lupul, specia se răspândeşte rapid, mai ales că se hrăneşte nu doar cu vânat, ci şi cu vegetale, hoituri sau gunoaie.
Şacalii sunt aici!
De altfel, vânătorii din zona Paleu pândesc după şacali deja de trei ani. "Au apărut prin 2018, dar sunt greu de împuşcat", spune Cristian Tuduce, preşedintele Asociaţiei cinegetice Pro Hunters.
Până acum, vânătorul a doborât doar două exemplare, şi pe acelea momindu-le afară din spinărişuri. "Sunt animale bine camuflate, care vânează noaptea şi fug când simt pericolul", explică Tuduce.
Şacalii îşi trădează prezenţa şi prin urletele din timpul nopţii. "Trăiesc în haită şi se cheamă între ei printr-un urlet inconfundabil, ca de copil îngrozit, care îţi face pielea de găină", spune directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Sorin Bronţ (foto).
Potrivit acestuia, şacalii au intrat în pădurile din Bihor venind dinspre Ungaria, dar şi din judeţele limitrofe, unde s-au înmulţit necontrolat. "Am cerut deja o cotă de extragere de 15 exemplare ca măsură de prevenţie, pentru că sunt o specie invazivă, iar unde apare e greu de stârpit", spune Bronţ. Prădător oportunist şi adaptabil, şacalul nu are duşmani naturali în Bihor, astfel încât doar omul mai poate opri răspândirea lui necontrolată. Până nu este târziu...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.