URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2024, 12:45

Daniela Vizireanu și Alin Dobai la Pragul Vaida #10

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clubul de lectură Pragul Vaida își pregătește dubla aniversare, un an de la înființare și împlinirea a zece ediții, alături de doi poeți în mare formă, aflați chiar înaintea debutului editorial în poezie. Lectura Danielei Vizireanu și a lui Alin Dobai vor putea fi savurate și comentate de public luni, 25 martie, de la ora 19:00, în sala mare a cafenelei Moszkva (str. Moscovei 12, Oradea).

Evenimentul organizat de Revista de cultură „Familia” în colaborare cu Revista „Golan” va fi moderat de Mihók Tamás. Gazdele serii: Radu Bejan și Anca Zaharia.

Clubul de lectură Pragul Vaida încurajează manifestarea critică a publicului, însă atacurile la persoană nu vor fi tolerate.

Participarea la eveniment este gratuită și se face (preferabil, nu obligatoriu) pe bază de rezervare prin trimiterea unui mail cu numele celor interesați la adresa: pragul.vaida@gmail.com.

Mulțumită Librăriei Cărturești Oradea, la fața locului vor putea fi achiziționate volume de poezie contemporană.

Parteneri Pragul Vaida #10: ancazaharia.ro, Cărturești Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea.

*

Alin Dobai, orădean născut în 1969. La vârsta adolescenței, cochetează cu poezia. Între 16 și 18 ani, în ultimii ani ai regimului comunist, scrie poezie. Publică, în acea perioadă, două poezii în Flacăra (la rubrica pentru debutanți de care se ocupa Geo Dumitrescu) și încă două grupaje în Familia, ultima dată la începutul lui ’88, perioadă în care de rubrica „Poșta redacției” se ocupa Ana Blandiana. Apoi, vreme de 33 de ani, nu mai scrie versuri. Absolvent de Filosofie la Cluj-Napoca (1995), predă elevilor unui liceu orădean (alături de alte discipline socio-umane) până în 2003, când renunță la învățământ și, ca un fiu risipitor cu o paternitate incertă, rătăcește mai mulți ani, în mediul privat, testând tot felul de joburi (din zona IT sau a vânzărilor). În prezent, lucrează ca programator. Se reîntoarce la poezie în decembrie 2021, de atunci încoace lucrând la volumul său de debut.

Daniela Vizireanu (n. 1999) scrie poezie, cronică literară și este asistentă de cercetare științifică la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. A terminat masteratul de Studii Literare în cadrul Facultății de Litere din București și a fost bursieră a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. În prezent, masterandă a programului interdisciplinar Istoria Artei și Filosofia Culturii la Facultatea de Istorie a Universității din București. Colaborează la reviste precum Poesis Internațional, Timpul, Observator cultural, Familia, Synthesis, Matca literară, Echinox, Tomis. A susținut lecturi publice la diverse festivaluri literare și cluburi de lectură, printre care Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și Institutul Blecher. Volumul ei de debut în poezie este în curs de editare, urmând să apară anul acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON