URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Dacă-i musai, cu plăcere! Cum a fost recuperată o treime din paguba provocată statului de reţeaua furnizorilor de facturi false

Dacă-i musai, cu plăcere! Cum a fost recuperată o treime din paguba provocată statului de reţeaua furnizorilor de facturi false BANI PENTRU CAZIER. De când cu anchetele poliţiştilor, au crescut şi încasările Finanţelor Publice, fiindcă tot mai mulţi patroni care îşi băgaseră în buzunare banii datoraţi statului au decis să-şi achite datoriile. Nu de plăcere dar, fără dovada plăţii, nu scapă de dosarele penale...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evaziunea fiscală şi spălarea de bani au devenit sporturi de masă. O demonstrează şi ancheta demarată în toamna anului trecut de Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), care a scos la iveală că peste 300 de firme şi-au dedus ilegal impozitele datorate statului uzând de şmecherii financiare puse la cale de o filieră coordonată de un bătrân escroc orădean, Dumitru Avram, care a şi murit în timpul anchetei.

BIHOREANUL a aflat că din prejudiciul total, calculat la 12 milioane euro, anchetatorii au reuşit să recupereze deja aproape 4 milioane. Căci, după ce s-au trezit cu bunurile sub sechestru şi cu dosare penale întocmite pe numele lor, patronii prinşi cu falsurile în contabilitate s-au grăbit să-şi achite datoriile fiscale. Sperând să scape cu obrazul - şi mai ales cu cazierul - curat...

Filieră sub lupă

Reţeaua coordonată de Avram era formată din 9 persoane, administratori la nu mai puţin de 40 de firme de tip fantomă, care şi-au început "afacerile" în 2011. Aceştia au emis facturi pentru livrări fictive de produse sau servicii de peste 50 milioane euro, către beneficiari care urmăreau pe de o parte să-şi diminueze datoriile fiscale, iar pe de alta să poată retrage din conturile societăţilor proprii, sub o aparenţă de legalitate, sume importante de bani.

Facturile erau înregistrate în contabilitate, iar "datoria" se plătea prin transfer bancar. Banii erau retraşi însă imediat, de la ghişeele bancare sau direct de la ATM-uri, de către membrii grupării, care îşi opreau comisionul de 5-10%, iar suma rămasă o returnau beneficiarilor.

03 sirca florian.jpgŞeful SIF Bihor, Florian Sîrca (foto), spune că în decurs de câteva luni tranzacţiile cu facturi au explodat, gruparea reuşind să-şi atragă clientelă nu doar din judeţ, ci din întreaga ţară. "Astfel de practici afectează grav nu doar bugetul de stat, ci şi partenerii firmelor implicate în caruselul financiar, deoarece acestea nu îşi mai pot recupera datoriile reale. Au fost administratori care au retras banii din conturile societăţilor proprii, după care au cerut intrarea în insolvenţă pentru a nu plăti datoriile către alte firme", explică şeful SIF.

Pentru a-i dovedi pe evazionişti, poliţiştii le-au urmărit activitatea luni de zile, au supravegheat conturile bancare ale firmelor implicate şi au organizat chiar şi o acţiune de prindere în flagrant, reuşind să surprindă momentul în care membrii grupării ridicau 210.000 lei de la bancă ca să îi predea beneficiarilor. Întreaga sumă a fost confiscată.

03 vasile popa.jpgLa plată

Poliţiştii nu s-au oprit însă la "comercianţii" de facturi, care erau doar o verigă în lanţul evazionist, ci au aprofundat ancheta, mergând şi peste beneficiarii facturilor. Au descoperit deja 300 de societăţi, majoritatea din Bihor, pe numele cărora au deschis, rând pe rând, dosare penale. "Până în prezent, în 125 de cazuri s-au făcut şi verificările de către inspectorii Finanţelor Publice, pentru a stabili exact prejudiciul cauzat", spune prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa (foto), cel care supraveghează ancheta SIF.

Potrivit acestuia, demersul a dus până acum la recuperarea a 4 milioane euro din totalul de 12 milioane euro stabilit ca pagubă. O parte, mulţumită faptului că anchetatorii au instituit din timp măsuri asiguratorii pe bunurile firmelor evazioniste (maşini, case, sedii de firme, utilaje, hale industriale), înainte ca administratorii să apuce să le înstrăineze. O alta, prin plăţile voluntare făcute de patronii care, după ce s-au trezit cu dosare penale, s-au grăbit să-şi achite datoriile fiscale.

Plăteşti, scapi

03 ioan mihaiu.jpgGraba afaceriştilor este de înţeles. Potrivit Legii 251/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, persoanele puse sub învinuire şi care repară prejudiciul cauzat beneficiază de unele facilităţi. De pildă, cei cu o pagubă de până la 50.000 euro pot scăpa cu o sancţiune administrativă, motiv pentru care mulţi beneficiari de facturi au cerut răgaz anchetatorilor ca să poată plăti datoriile, scăpând astfel şi de răspunderea penală.

Deşi poliţiştii le-au dat de lucru, reprezentanţii Finanţelor Publice se declară mulţumiţi că au reuşit să oprească din timp păguboasa afacere. "Noi avem 20.000 de firme active în evidenţă, pe care trebuie să le urmărim. Astfel de cazuri necesită investigaţii laborioase. Înainte era mai simplu, căci agenţii economici implicaţi în scheme frauduloase aveau vânzări de milioane şi nu aveau achiziţii. Acum se aprovizionează, la rândul lor, pentru a nu atrage atenţia, şi e nevoie de verificări încrucişate ca să le dovedeşti", explică şeful DGFP Bihor, Ioan Mihaiu (foto), motivul pentru care inspectorii fiscali nu reuşesc să se războiască singuri cu evazioniştii. "Eu mă bucur că sunt şi alte instituţii care ne ajută". Şi, mai ales, cu folos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
???????????
ACESTA MAI OCUPA INCA SCAUNUL DE SEF DUPA CATE SE INTAMPLA IN FINANATE BIHOR ? Ooo, e o lege pentru toti Viata e o jungla, vrei nu vrei Ooo, sa te-ascunzi de ea nu poti E un singur drum, asculta: Banii vorbesc, banii vorbesc Unii te ridica, altii te lovesc Banii nu tac, banii se fac Totul e in mana lor Banii vorbesc
Postat 21 Mai 2013, 11:15 de UNU
****
CENZURAT
Postat 15 Mai 2013, 22:39 de Ieu
***
CENZURAT
Postat 15 Mai 2013, 22:23 de Ieu
excrocii
STAI SA VEZI DACA TATA E POTENT POATE AVEM JUDECATORI SI PROCURORI LA 16 ANI SI AI DUCE TATA LA SERVICI CU MASINA .
Postat 13 Mai 2013, 21:33 de TODORAN
Meseriasii
Traim intr-o tara in care avem judecatori la 22 ani? E posibil asa ceva? Nici din pubertate nu au iesit si judeca faptele altora? De ce nu s-a impus o experienta de minim 10 ani in profesia de avocat, jurist etc.? ASTA E TARA NOASTRA DRAGI ROMANI.
Postat 13 Mai 2013, 19:49 de Leonidas
Meseriasii
erata: achitarea si nu NUP.
Postat 13 Mai 2013, 18:52 de Leonidas
Meseriasii
Domnule Vasile Popa, de cand procesele verbale simple intocmite de inspectia fiscala constituie titlu de creanta? De ce nu cititi putin Codul de procedura fiscala, apoi, inainte de a lucre la dosare de evaziune, studiati Codul fiscal, locul unde. spre marea dumneavoastra surpriza veti descoperi care sunt taxele si impozitele din tara aceasta, cum se calculeaza; acum, dupa ce ati facut lucrul acesta, recititi Codul de procedura penala; si cand se achita; in continuare, ca sa intelegeti ce inseamna un prejudiciu, puneti va rog mana si rasfoiti nitel Codul civil; va rog sa faceti aceste lucruri in virtutea functiei pe care o detineti si pentru tara aceasta nenorocita care va plateste salariul. Daca nu stiti sa instrumentati un caz de evaziune, ce cautati in functie? E adevarat ca presedintele vostru vi-a recomandat sa ramaneti la chestiuni simple, demonstrabile, usoare, de genul flagrantului etc. In ce tara din lume ati mai pomenit ca banditii sa plateasca voluntar prejudicii? Daca judecatorul va dispune NUP. VA VETI FACE DE TOATA MINUNEA. Daca banditii va vor cere dobanzi pentru sumele achitate. Pe ce lume traiti?
Postat 13 Mai 2013, 18:40 de Leonidas
:))) poza de la articol face toti bani ...
:)))
Postat 13 Mai 2013, 16:13 de cititor
texte ieftine
finantele nu fac fata si nu au treaba cu marea evaziune, ei doar la gainarii ieftine se pricep si sa-i pedepseasca pe agenti economici mici. astia cu evaziune de milioane stau la chermeze cu finantele.
Postat 13 Mai 2013, 14:45 de cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON