URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2024, 11:16

Dacă facem o sală, să fie ca lumea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea are nevoie de un Centru Cultural care să mai reducă presiunea asupra Teatrului Regina Maria sau să fie o variantă pentru Filarmonica a cărei clădire a fost retrocedată de la București.

Acum se pregătește un centru multifuncțional frumos, cu o sală mare, de peste 1.000 de locuri, plus încă două mai mici, bașca o grămadă de facilități. Investiția este serioasă, de peste 120 milioane lei, din care doar 40% fonduri europene. 

Când aude de plată din propriul buzunar, Consiliul Județean devine foarte zgârcit. N-ar fi exclus ca dotările viitoarei săli să fie plătite din alte proiecte europene, lucru care nu e deloc rău. Așa s-a procedat cu Cetatea, unde la fiecare ciclu de finanțare se mai renovează un bastion sau două. Idem la Muzeul Țării Crișurilor, unde mai multe proiecte europene au asigurat finalizarea în bună regulă a lucrărilor.

Numai că sala asta mult așteptată are o hibă care ar putea să-i ciuntească sever utilitatea. Nu are fosă pentru orchestră! Sigur că introducerea sa în proiect ar fi crescut valoarea investiției, dar absența ei se poate dovedi catastrofală în timp. O asemenea investiție ar trebui utilizată cel puțin 50 de ani fără prea mari lucrări de reparații. În plus, ar trebui să existe o strategie culturală pe termen lung a administrației locale.

Oradea, nu neapărat acum, dar poate peste câțiva ani, va dori să aibă un ansamblu de operă și unul de balet. În acest caz e nevoie de o fosă unde să poți pune orchestra. Iar până atunci, oricum îți trebuie așa ceva dacă aduci în turneu ansambluri din țară. E păcat, deci, ca noua investiție să nu aibă toate facilitățile, numai pentru că acum ne-am ieftinit la făină, dar am fost scumpi la tărâțe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu stiu taranii inculti sa faca nimic
Nu fac astia din primarie nimic calculat si gandit la viitor, ei fac doar sa faca, sa pice banul si atat
Postat 12 Martie 2024, 19:51 de sanduivanov
Casa de cultura
Cu putina imaginatie puteau renova, de ce nu reconstrui Casa de Cultura a Sindicatelor, care pe langa ca arata oribil, mai tot timpul e si pustiu. Locatia este intr-o zona foate buna, acces usor cu mijloace de transport, mai nou si parcarea de la cetate.
Postat 12 Martie 2024, 15:10 de Hoppmester
RE: Casa de cultura
Nu e vorba de lipsă de imaginație. Casa de Cultură a Sindicatelor nu e nici a Primăriei, nici a Consiliului Județean, e a sindicatelor, deci administrația locală nu poate să o renoveze/reconstruiască.
Postat 12 Martie 2024, 16:25 de Florin Ciucas
Merita inclusă acum cat e inca la faza de proiect
Cladirea filarmonicii a fost retrocedata, Oradea va avea speram curand si opera… diferenta de cost din banii alocati ONGurilor, ca doar sunt organizatii-non-guvernamentale, nu capuse la bani publici
Postat 12 Martie 2024, 11:36 de unu
Folosiți casa de cultură a sindicatelor
Nu ne băgați iar în datorii.
Postat 12 Martie 2024, 11:25 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON